ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Βρέχει» δικαστικές προσφυγές για την εγκύκλιο Τσακλόγλου

1 min read

Νέο γύρο δικαστικών προσφυγών πυροδοτεί η κατάπτυστη εγκύκλιος που έχει ως συνέπεια μειωμένες συντάξεις έως 268 ευρώ τον μήνα. Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Πάνου Τσακλόγλου, προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 και στο εξής όσοι καθίστανται δικαιούχοι δεύτερης εθνικής σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου θα τη λαμβάνουν σημαντικά μειωμένη.

Εκτιμάται ότι μόνο κατά την πρώτη τριετία θα επηρεάσει 70-80.000 συνταξιούχους και πρόκειται για τη μεγαλύτερη περικοπή συντάξεων από το 2013 και έπειτα, όταν είχαν καταργηθεί τα δώρα.

Όπως διευκρινίστηκε, οι ρυθμίσεις αυτές δεν έχουν αναδρομική ισχύ και οι δικαιούχοι που είχαν σώρευση δύο εθνικών συντάξεων -από την ισχύ του ν. 4387/2016- θα συνεχίσουν να τους χορηγούνται αυτές, αλλά το ποσοστό πάνω από τα 384 ευρώ θα διατηρηθεί ως προσωπική διαφορά. Αυτό θα έχει συνέπεια να μη λάβουν ποτέ αυξήσεις στις συντάξεις τους, καθώς η εξάλειψη της τόσο μεγάλης προσωπικής διαφοράς είναι απίθανη.

Ήδη συνταξιουχικές οργανώσεις σε συνεργασία με τον δικηγόρο κ. Λουκά Αποστολίδη ετοιμάζονται έως τα τέλη της εβδομάδας να καταθέσουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο ίδιος εκτιμά ότι η εγκύκλιος αυτή θα ακυρωθεί και θα κριθεί αντισυνταγματική τόσο για λόγους τυπικούς – δικονομικούς όσο και ουσιαστικούς. Σημειώνει ότι «για να βάλουμε φρένο στον «χορό» των περικοπών, μονόδρομος είναι η προσφυγή στο ΣτΕ για ακύρωση της αντισυνταγματικής συμπεριφοράς της διοίκησης και την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Η δυναμική προσφυγή στη Δικαιοσύνη συλλόγων και δικαιούχων για την προστασία του βιοτικού επιπέδου των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων είναι, θεωρούμε, επιβεβλημένη. Το δικηγορικό μας γραφείο έχει ήδη την εντολή από οργανώσεις ασφαλισμένων για προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της αντισυνταγματικής εγκυκλίου, που χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, έρχεται να ρυθμίσει εκ νέου τις συντάξεις στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας».

ΕΝΔΙΣΥ: Όχι στη φορολόγηση των «κουρεμένων» αναδρομικών

Κάλεσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν τροπολογία στη Βουλή, ώστε να μη φορολογηθούν τα αναδρομικά, απηύθυνε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Το φθινόπωρο του 2020 η κυβέρνηση κατέβαλε «κουτσουρεμένα» τα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ΕΝΔΙΣΥ υπολογίζει ότι θα κληθούν οι συνταξιούχοι να επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία κατά μέσο όρο το ένα τρίτο από τα ποσά που έλαβαν. Συγκεκριμένα, το 2020 καταβλήθηκαν 1,197 δισ. ευρώ και το 2021 επιπλέον 110.000.000 ευρώ, άρα σύνολο 1,307 δισ. ευρώ. Πρακτικά τα χρήματα που απαιτεί το υπουργείο Οικονομικών να επιστραφούν υπολογίζονται σε 431.100.000 ευρώ.

Το ΕΝΔΙΣΥ υπενθυμίζει, επίσης, ότι τα αναδρομικά που χορηγήθηκαν το 2020 δόθηκαν άτοκα. Με δεδομένο ότι τα αρμόδια δικαστήρια επιδικάζουν έντοκη καταβολή αναδρομικών 6% ανά έτος, θα έπρεπε η κυβέρνηση για το διάστημα από το 2012 έως το 2016 να καταβάλει ποσά με 30% προσαύξηση, κάτι που δεν έπραξε.

Αντιθέτως, τώρα καλεί τους συνταξιούχους, μέσω τροποποιητικών δηλώσεων που υποβάλλουν για τα έτη 2015 και 2016, να επιστρέψουν σε ορισμένες περιπτώσεις έως και το 55% των όσων έλαβαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ίδιο θέμα είχαν προηγηθεί επιστολές και συνάντηση του δικτύου με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος επικαλέστηκε… οικονομική στενότητα για να μην ικανοποιήσει το αίτημα των συνταξιούχων.

Πηγή newsbreak

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.