ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

12 Μαΐου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Βούλγαροι-Συναγερμός: Μιλούν για σοβαρή μόλυνση στον ποταμό Έβρο και τοξική δηλητηρίαση ψαριών (ΦΩΤΟ)

1 min read

Συναγερμός έχει σημάνει στις βουλγαρικές αρχές, κυρίως στις περιοχές που συνορεύουν με την Ελλάδα, αφού διαπιστώθηκε εκτεταμένη μόλυνση και μεγάλο ποσοστό νεκρών ψαριών καθώς και μολυσμένα νερά, στο βουλγαρικό τμήμα του ποταμού Έβρου.

Δίπλα στην περιοχή Πάζαρτζικ, στο ύψος μεταξύ της γέφυρας Σταμπολίε και της γέφυρας Πολάτοβο επικεντρώνουν το πρόβλημα τα βουλγαρικά ΜΜΕ. Ιστοσελίδες της περιοχής όπως το plovdiv24.bg, το marica.bg και το dariknews.bg, κάνουν εκτενή αναφορά στο θέμα και αναφέρουν ότι ο Περιφερειάρχης Ντάνυ Καναζίρεβα, μαζί με εκπροσώπους θεσμικών οργάνων της ευρύτερης περιοχής της Φιλιππούπολης, αναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν χθες επιθεώρηση της περιοχής, μετά από καταγγελίες των κατοίκων. Μετά το τέλος αυτής, ο κ.Καναζίρεβα έκανε λόγο σε τοπικά ΜΜΕ για «τοξική δηλητηρίαση» και κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται δίπλα στον ποταμό Έβρο να μην πίνουν το τρεχούμενο νερό, να μην ψαρεύουν και να μην καταναλώσουν ψάρια από αυτόν.

Τα βουλγαρικά ΜΜΕ επισημαίνουν ακόμα ότι διαπιστώθηκε πως η πηγή της ρύπανσης εντοπίζεται στην περιοχή του Παζαρτζίκ και ως το βράδυ του Σαββάτου είχε επεκταθεί μέχρι και την Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ). Ήδη μάλιστα έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα για την υπόθεση από τον Εισαγγελέα του Παζαρτζίκ, ενώ αστυνομικοί επιτηρούν την περιοχή. Παράλληλα ορίστηκαν εξειδικευμένοι επιθεωρητές για τον προσδιορισμό του είδους της περιβαλλοντικής μόλυνσης και των ακριβών αιτίων του θανάτου των ψαριών. Αυτοί θα ελέγξουν δειγματοληπτικά όλες τις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον ποταμό Έβρο και παράλληλα πήραν δείγματα από το νερό του ποταμού και αναμένονται τα τελικά εργαστηριακά αποτελέσματα, προκειμένου να εξακριβωθεί η ακριβής αιτία της ρύπανσης.

Στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της Βουλγαρικής Δημόσιας Τηλεόρασης ΒΝΤ, αναφέρθηκε ότι κατά πάσα πιθανότητα τα ψάρια δεν δηλητηριάστηκαν από τη χημική ένωση κυανίδια αλλά από μεθανάλη, ενώ το σάιτ dariknews.bg μεταδίδει ότι εταιρεία επεξεργασίας πλαστικού με την επωνυμία “Ecoinvest” φαίνεται να φέρει την ευθύνη της μόλυνσης.

Η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφερειακή Διοίκηση Φιλιππούπολης (Πλόβντιβ) αναφέρει πως παρακολουθείται η ποιότητα του πόσιμου νερού στην περιοχή, ενώ λόγω των ενδείξεων για τοξική δηλητηρίαση τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι πολύ σοβαρά.

-ΠΡΟΣΟΧΗ: Σοβαρός κίνδυνος από νεκρά ψάρια στον ποταμό Έβρο, από τοξικά απόβλητα βουλγαρικών εργοστασίων!!!

Όπως αποκάλυψε χθες βράδυ το Evros-news.gr, ο Έλληνας πρέσβης στην Σόφια Δημήτρης Κοντόπουλος, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστο Μέτιο για το σοβαρό πρόβλημα και ζήτησε να υπάρξει εγρήγορση των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η μόλυνση έφτασε στο ελληνικό τμήμα του ποταμού Έβρου, ώστε να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.Πηγή: evrosnews

Δημοσίευση στα Social Media