ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία για τα πιστοποιητικά νόσησης και το επίδομα των υγειονομικών

1 min read

Ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τη μειωμένη ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ κατά ψήφισε η Ελληνική Λύση. «Παρών» ψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Στην τροπολογία αναφερόταν πως το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ 90 μέρες και από τις διατάξεις εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.

Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό απέναντι στον κορονοϊό ή έχουν νοσήσει εντός των τελευταίων 90 ημερών, υποχρεούνται, όπως επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό από κορονοϊό ή στη νόσηση ή βεβαίωση εμβολιασμού ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου.

Αναφερόμενος στην τρίμηνη λήξη του πιστοποιητικού νόσησης, ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης εξήγησε ότι συνδέεται με την απόφαση που έχει παρθεί από την επιτροπή λοιμωξιολόγων.

«Πλέον το πιστοποιητικό νόσησης θα ισχύει όχι για έξι αλλά για τρεις μήνες και θα συμπεριληφθεί ένα χρονικό διάστημα για αυτούς τους οποίους έχει λήξει το πιστοποιητικό, θα υπάρξει ένας χρόνος μέχρι το τέλος Ιανουαρίου για να μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση και να μην έχουν συνέπειες επειδή θα έχει λήξει το πιστοποιητικό τους. Η συγκεκριμένη τροπολογία απευθύνεται εκεί που υπήρχαν διάφορες κυρώσεις, είτε στο κομμάτι των αναστολών των υγειονομικών, είτε στους άνω των 60 ετών».

Πώς θα χορηγηθεί το επίδομα στους υγειονομικούς

Ακόμη στην τροπολογία, περιγράφονται και οι λεπτομέρειες για το έκτακτο επίδομα στους υγειονομικούς και διοικητικό προσωπικό των υγειονομικών μονάδων, το οποίο είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρεται στο πρώτο άρθρο, στο πάσης φύσεως ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό που υπηρετεί σε όλα τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), τα στρατιωτικά νοσοκομεία (συμπεριλαμβανομένου του ΝΙΜΤΣ) και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ.), στα κέντρα υγείας, στα αγροτικά ιατρεία, Ωνάσειο Καρδιοχεφουργικό Κέντρο, Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Γενικό Νοσοκομείο Θήρας δια Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ.), Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού και Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού και Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) καταβάλλεται για 2021 έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση προς ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού.

Σύμφωνα με την τροπολογία, το επίδομα χορηγείται ακέραιο, εφόσον ο δικαιούχος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από τον Ιανουαρίου του 2021 μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2021 και καταβάλλεται με τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου 2021.

Στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες έχει καταβληθεί μισθός για χρονικό διάστημα μικρότερο το παραπάνω, καταβάλλεται τμήμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ανάλογο προς αυτό που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα μισθοδοσίας του δικαιούχου.

Εξαιρούνται όσοι απουσιάζουν με οποιαδήποτε άδεια καθ’όλο το χρονικό διάστημα, με εξαίρεση την αναρρωτική άδεια και όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων. Σε περίπτωση άρσης της αναστολής, ο δικαιούχος λαμβάνει τμήμα του επιδόματος.

Σχετικά με το επίδομα που θα δοθεί σε υγειονομικούς, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε: «Στο πρώτο σκέλος και το πρώτο άρθρο της τροπολογίας με το επίδομα που δίνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες σε όλο το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί στο εθνικό σύστημα υγείας, στα κέντρα υγείας, τις ΤΟΜΥ και γενικά η βούληση είναι ότι όσοι είναι υγειονομικοί και παρέχουν υπηρεσίες σε εμβολιαστικά κέντρα θα πρέπει να πάρουν το επίδομα, πέρα από τους διοικητικούς που είναι μέσα στην κατηγορία που το λαμβάνουν».

Ωστόσο, ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν θα λάβουν το συγκεκριμένο επίδομα όσοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, καθώς θα πρέπει να έχουν εργαστεί για το διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.