ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Βουλγαρία: “Δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα” Δεν μπορούμε να εγκρίνουμε την ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ

1 min read

Η Βουλγαρία καλεί τα Σκόπια είτε να αλλάξουν την επίσημη διατύπωση για τη γλώσσα τους ή να δεχτούν ότι έχει βουλγάρικη προέλευση, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η Βουλγαρία πρέπει να ανακοινώσει άμεσα αν εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, ωστόσο, η χώρα εκτιμά ότι υπάρχει μία συστηματική μη συμμόρφωση με τις συμφωνίες της γείτονος χώρας, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών της ΒουλγαρίαςΑικατερίνα Ζαχάριεβα.

Αυτή (σ.σ. η εκτίμηση) ισχύει και για τη λειτουργία της κοινής επιτροπής ιστορικών και εκπαιδευτικών ζητημάτων, τη δημιουργία εμποδίων για τους Βούλγαρους επενδυτές, καθώς και για την απροθυμία (σ.σ. των Σκοπίων) να τηρήσουν τη διατύπωση «η επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» αντί για το «Μακεδονική γλώσσα» ανέφερε η διπλωμάτης. 

Σύμφωνα με την υπουργό, τα τελευταία χρόνια η επιτροπή για την ιστορία συνεδρίασε πρώτη φορά μόλις πριν από δύο εβδομάδες και ανέστειλε τις εργασίες της με πρωτοβουλία της πλευράς των Σκοπίων. Παράλληλα, από το 2017 που υφίσταται η επιτροπή, πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει: Σόφια και Σκόπια συμφώνησαν να τιμούν από κοινού διάφορες ιστορικές μορφές, ωστόσο, καμία αλλαγή δεν έγινε στα σχολικά βιβλία και στις επιγραφές στα μνημεία. Αυτές οι αλλαγές είναι αναγκαίες, σημείωσε η Ζαχάριεβα, καθώς θα δείξουν ότι οι γείτονες εγκαταλείπουν τη ρητορική μίσους απέναντι στους Βούλγαρους. 

Η Ζαχάριεβα επανέλαβε ότι οι δηλώσεις πολιτικών της Βόρειας Μακεδονίας για τα περί μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία είναι «ανησυχητικές» και ταυτόχρονα ευχαρίστησε τον Γερμανό ομόλογό της, Χάικο Μάας, με τον οποίο είχε συνάντηση, για τη βοήθεια στις διαπραγματεύσεις με την άλλη πλευρά.

«Εμείς (σ.σ. Βουλγαρία και Γερμανία) συνεχίζουμε να κάνουμε προσπάθειες για να μπορέσουμε να εγκρίνουμε το διαπραγματευτικό πλαίσιο» σημείωσε.

«Για το ζήτημα της μακεδονικής γλώσσας, που θεωρείται βουλγαρική διάλεκτος στη Βουλγαρία, οι γείτονες έχουν δύο επιλογές: είτε να συμφωνήσουν με τη διατύπωση “η επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας” στα ευρωπαϊκά έγγραφα, ή να αναγνωρίσουν τη βουλγάρικη προέλευση της γλώσσας τους» τόνισε η Ζαχάριεβα. Η πλευρά των Σκοπίων πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή της.

Παρά τις μακρές διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπογιάρ Οσμάνι και τον Χάικο Μάας, η Βουλγαρία δεν μπορεί για την ώρα να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο, υπογράμμισε.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.