ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
24 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία Exit poll: Αβέβαιη η αυτοδυναμία για το συνασπισμό Μακρόν

1 min read

Αβέβαιη είναι η κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση για τον συνασπισμό «Μαζί» υπό τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, βάσει της εικόνας που προκύπτει από τα exit poll που δημοσιοποιήθηκαν στη Γαλλία μετά το κλείσιμο της κάλπης των βουλευτικών εκλογών.

France 24

Τα εκλογικά τμήματα των μεγάλων πόλεων έκλεισαν στις 21.00 ώρα Ελλάδας για να ακολουθήσουν τα πρώτα exit poll, καθώς και οι προβολές για τον αριθμό των εδρών που θα καταλαμβάνει ο κάθε συνασπισμός μετά από το δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής.

Τα αποτελέσματα των exit poll εκτιμώνται επί τη βάσει των ήδη καταμετρημένων ψηφοδελτίων σε εκλογικά τμήματα που έχουν κλείσει πριν τις 21.00 και τα οποία θεωρούνται αξιόπιστα. Αντιθέτως, οι προβλέψεις για τις έδρες που θα έχει το κάθε κόμμα την επόμενη Κυριακή θεωρούνται λιγότερο αξιόπιστες αφού θα βασιστούν σε δημοσκοπικές έρευνες που πραγματοποιούνται σήμερα έξω από τα εκλογικά τμήματα.

To ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις 17.00 το απόγευμα της Κυριακής (18.00 ώρα Ελλάδας) κυμαινόταν στο 39,4%, μειωμένο κατά 1,4% συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2017, βάσει των στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2017 είχε σημειωθεί ρεκόρ αποχής αγγίζοντας ποσοστό της τάξεως του 51,3%, το οποίο ως φαίνεται θα «σπάσει» η σημερινή αναμέτρηση. Η αποχή εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί γύρω στο 52,8%, σύμφωνα με το δίκτυο France 24.

Η αποχή δεν επιδρά κατά τον ίδιο τρόπο στις εκλογικές επιδόσεις των κομμάτων· τα δημογραφικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η προσέλευση είναι μεγαλύτερη μεταξύ των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας -οι οποίοι ψηφίζουν Εμανουέλ Μακρόν- συγκριτικά με νεότερης ηλικίας ψηφοφόρους της εργατικής τάξης, στους οποίους βασίζεται ο συνασπισμός υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ως προς εκλογικό σύστημα των βουλευτικών εκλογών, αυτό «μοιράζει» τη χώρα σε 577 μονοεδρικές περιφέρειες, οι έδρες των οποίων κατανέμονται στον υποψήφιο που θα λάβει το 50%+1 στον πρώτο ή τον επαναληπτικό γύρο. Στον δεύτερο γύρο έχει δικαίωμα συμμετοχής και τρίτος υποψήφιος (ο λεγόμενος «τριγωνικός γύρος»), εφόσον στον πρώτο γύρο έχει λάβει ποσοστό τουλάχιστον 12,5%.

Το στοίχημα για τον Γάλλο πρόεδρο είναι να αποφύγει τον κίνδυνο απώλειας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και υποχρεωτικής «συγκατοίκησης» στο Μέγαρο των Ηλυσίων με «εχθρικό» πρωθυπουργό -φαινόμενο που δεν έχει επαναληφθεί από το 2002 και το «δίδυμο» κορυφής Σιράκ-Ζοσπέν.

Σε αντίθεση με πέντε χρόνια πριν, ο Εμανουέλ Μακρόν, και ο πολιτικός συνασπισμός «Μαζί» (Ensemble), εμφανίζονται σήμερα να πασχίζουν να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ήτοι 289 σε σύνολο 577 εδρών.

Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστές και Ανυπότακτοι κατέρχονται ενωμένοι στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών -υπό τη σκέπη της πολιτικής συμμαχίας Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση (NUPES) που κατόρθωσε να «σφυρηλατήσει» ο 70χρονος Μελανσόν, και απειλούν τον Εμανουέλ Μακρόν με «πολιτική αιχμαλωσία» στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Οι δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες εμφάνιζαν άλλοτε τη μια παράταξη να προηγείται και άλλοτε την άλλη, με ποσοστά που κινούνται περί το 27%, αλλά σε γενικές γραμμές προβλέπουν ότι στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της 19ης Ιουνίου η παράταξη Μακρόν, έστω και μετά πολλών βασάνων, θα καταφέρει στο τέλος να έχει τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης.

Ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην έχει καμμία από τις δύο προαναφερθείσες παρατάξεις την πλειοψηφία των βουλευτών, με αποτέλεσμα να είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα το πόσους βουλευτές θα εκλέξει και το τι θα πράξει μετεκλογικά η κεντροδεξιά, νεογκωλική παράταξη των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι παρά τη συντριβή τους στις προεδρικές εκλογές, όπου δεν έπιασαν το 5%, στις σημερινές βουλευτικές εκλογές εμφανίζονται να υπερδιπλασιάζουν το ποσοστό τους και στον δεύτερο γύρο να κερδίζουν περί τις 60 έδρες.

Η μάλλον δημοφιλέστερη πολιτική προσωπικότητα σε αυτόν τον χώρο, ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έχει ήδη τοποθετηθεί σαφώς υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης στον Μακρόν.

Ως προς τον χώρο της ακροδεξιάς, στόχος της Μαρίν Λεπέν δεν φαίνεται να είναι άλλος από τη συγκρότηση, για πρώτη φορά, αναγνωρισμένης από τον κανονισμό της Εθνοσυνέλευσης κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή να εκλέξει πάνω από 15 βουλευτές, με τις δημοσκοπήσεις να την εμφανίζουν να κινείται περί το 20%.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.