ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Βόμβα» στη Βοσνία: Οι Σερβοβόσνιοι ζήτησαν την «ειρηνική διάλυση» της χώρας – Έρχεται ένωση με Σερβία!

1 min read

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την διάλυση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης, Μίλοραντ Ντόντικ, μέλος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που εκπροσωπεί την Σερβική Δημοκρατία, ζήτησε «ειρηνική διάλυση» της χώρας.

Υπονόησε δηλαδή ότι αν “η διάλυση δεν είναι ειρηνική, τότε μπορεί να γίνει με χρήση βίας”…

Ταυτόχρονα, σημειώθηκε η πρώτη μεγάλης έκτασης υβριδική επίθεση στο Σεράγιεβο με πολλαπλές απειλές για βόμβες σε σχολεία και ιδρύματα.

Ο Ντόντικ μίλησε σε δημοσιογράφους στη Μπάνια Λούκα, την πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας, μία από τις δύο αυτόνομες οντότητες της Βοσνίας, μαζί με την Ομοσπονδία Βοσνίων και Κροατών.

Ντόντικ: ‘Ήρθε η ώρα για ειρηνική διάλυση της Β-Ε”

Ο Ντόντικ παραπονέθηκε για τις προσπάθειες των Βόσνιων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Σλάβοι Μουσουλμάνοι, να κυριαρχήσουν στους Σέρβους και τους Κροάτες, περιγράφοντας έναν «μουσουλμανικό εθνικισμό».

«Ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε για άλλη μια φορά να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό ειρηνικής διάλυσης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη», είπε, προσθέτοντας ότι μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, όλοι θα μπορούσαν «να ζήσουν ειρηνικά».

Επιβεβαίωσε ότι προσωπικά, όπως και όλοι οι άλλοι αξιωματούχοι του κόμματός του, θα συνεχίσει να αντιτίθεται αποφασιστικά σε οποιαδήποτε απόφαση σε επίπεδο Β-Ε για ένταξη στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Επιτέθηκε στον Υπουργό Άμυνας της Β-Ε, Σίφετ Πότζιτς, και στον Αρχηγό του Μικτού Επιτελείου της Β-Ε στρατηγό Σενάντ Μάσοβιτς επειδή παρευρέθηκαν σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

“Ο στόχος ήταν να συμφωνηθεί με Ουκρανούς αξιωματούχους για το πώς περίπου 40 χώρες μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα” τόνισε.

Ο Ντόντικ θεώρησε ότι όλα αυτά είναι «μέρος μιας κοινής επιχείρησης» με την οποία οι Βόσνιοι θέλουν να καταστρέψουν τη Β-Ε.

«Ο μουσουλμανικός εθνικισμός έχει φτάσει στο σημείο να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ουκρανική κρίση για να επιβεβαιώσει τους στόχους του», είπε ο Ντόντικ.

Φόβοι για νέα εστία πολέμου

Όπως έχει ήδη αναφέρει το WarNews247, το σερβοβοσνιακό κοινοβούλιο σε συνεδρίασή του στη βόρεια πόλη Μπάνια Λούκα, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Σέρπσκα, έδωσε προθεσμία έξι μηνών στην κυβέρνηση για να οργανώσει την αποχώρηση από τρία κεντρικά κρατικά όργανα:

Τον στρατό, το δικαστικό σώμα και τη φορολογική διοίκηση.

«Η Βοσνία κινείται σε μια κατεύθυνση στην οποία δεν συμφωνήσαμε υπογράφοντας την Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον», είχε δηλώσει ο Μίλοραντ Ντόντικ, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα, επί του παρόντος πολιτικός εκπρόσωπος των Σερβοβόσνιων στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

«Είναι καιρός να αδράξουμε την ελευθερία για τη Δημοκρατία Σέρπσκα», διακήρυξε.

Οι Συμφωνίες του Ντέιτον τερμάτισαν μια σύγκρουση το 1995 που οδήγησε σε 100.000 θανάτους, με αποτέλεσμα τη διαίρεση της Βοσνίας σε δύο οντότητες, τη Δημοκρατία της Σέρπσκα και μια κροατο-μουσουλμανική οντότητα, ενωμένη με το όνομα Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ταυτόχρονα, η ειρηνευτική συμφωνία καθιέρωσε μια δυσκίνητη διοικητική δομή σχεδιασμένη να αποτρέπει τη μελλοντική ενδοεθνική βία. Στα χρόνια που ακολούθησαν, υπό την πίεση των δυτικών δυνάμεων, το αδύναμο κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης άρχισε να ιδρύει κοινούς θεσμούς, τον στρατό, το δικαστικό σώμα, τη φορολογική διοίκηση και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Μίλοραντ Ντόντικ υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα καλώντας τον λαό της Δημοκρατίας Σέρπσκα να εγκρίνει τις ενέργειές του.

Η Βοσνία, όπως η Ουκρανία, έχει εδώ και πολύ καιρό εκδηλώσει την επιθυμία της για είσοδο στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας τον εκνευρισμό της Ρωσίας.

Η Μόσχα είχε δηλώσει τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους ότι θα αντιδράσει αν η Βοσνία κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της ένταξης της στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο που τελεί υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.

Πολλαπλές απειλές για βόμβες σε σχολεία και ιδρύματα του Σεράγεβο

Ταυτόχρονα, είχαμε την πρώτη υβριδική επίθεση στο Σεράγεβο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Πολλαπλές απειλές για βόμβες σε σχολεία και ιδρύματα στο Σαράγεβο στάλθηκαν σήμερα το πρωί. Οι απειλές προήλθαν από πλαστό λογαριασμό email.

Συνολικά 110 σχολεία δέχθηκαν απειλή για βόμβα, όλα τα δημοτικά σχολεία και λίγα λύκεια στο καντόνι του Σεράγεβο εκκενώθηκαν. Συνολικά 18.000 παιδιά.

Το email στάλθηκε από ρωσικό domain (kmfffdmmm@yandex.ru) υπηρεσία Yandex.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Καντονιού του Σεράγεβο, Μίρζα Χατζιάμπντιτς, είπε ότι οι απειλές για βόμβες διαβιβάστηκαν μέσω διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε πολλά σχολεία σε ολόκληρη την πρωτεύουσα Σεράγιεβο.

Αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, χρήστες κοινωνικών δικτύων δημοσίευσαν το περιεχόμενο του email που στάλθηκε σε σχολεία.

«Υπάρχει μια βόμβα στο σχολείο, ακούω φωνές στο κεφάλι μου, είμαι τρελός, είμαι τέρας, θα σκοτώσω τα παιδιά, συγχωρέστε με, στο όνομα του φωτός, του μέλλοντος, αμήν” έγραφε το σημείωμα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Σεράγεβο προέτρεψε τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης να ενημερώσουν το κοινό ότι δεν υπάρχει λόγος για εντάσεις ή αναταραχές.

«Το προσωπικό και οι μαθητές του σχολείου, καθώς και οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών κοντά σε σχολεία, θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες που δίνουν οι αστυνομικοί ώστε η αστυνομία να κάνει το καθήκον της που ορίζεται σε τέτοιες καταστάσεις. Απαραίτητη η υπομονή, δηλαδή η αποχή από τη διάδοση μη επαληθευμένων πληροφοριών, προκειμένου να αποφευχθεί η περιττή ανησυχία και ο πανικός», αναφέρει το υπουργείο.

Σε ένα σύντομο tweet το πρωί της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Έντιν Φόρτο είπε ότι μετά τις απειλές για βόμβες στα σχολεία του Σεράγεβο, η κυβέρνηση έλαβε επίσης μία.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, σημειώνοντας ότι το Δημοτικό Δικαστήριο του Σεράγεβο και ο Δήμος του Σεράγεβο έλαβαν επίσης απειλές για βόμβες.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.