ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

‘Βόμβα μεγατόνων’ στις ΗΠΑ με την Τουρκία: Η «τράπεζα του Ερντογάν», το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τα υπόγεια ‘παιχνίδια’ με το Ιράν και οι πλαστές ταυτότητες στα τσιράκια του Σουλτάνου!

1 min read

Εφετείο των ΗΠΑ απεφάνθη πριν από λίγο ότι η Τουρκική Κρατική Τράπεζα «Halkbank» μπορεί να διωχθεί με την κατηγορία ότι βοήθησε το Ιράν να αποφύγει τις Αμερικανικές κυρώσεις.

Το 2ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ απεφάνθη, μάλιστα, ότι η Τουρκική τράπεζα για την συγκεκριμένη δραστηριότητα, δεν καλύπτεται από την ασυλία λόγω έδρας σε χώρα εκτός των ΗΠΑ.

Ο Robert Cary, δικηγόρος της Williams & Connolly που εκπροσωπεί τη Halkbank, αρνήθηκε να σχολιάσει. Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο ούτε από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ή την ίδια τη Halkbank.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τη Halkbank ότι μετατρέπει τα έσοδα από το πετρέλαιο σε χρυσό και στη συνέχεια σε μετρητά προς όφελος των Ιρανικών συμφερόντων και πλαστογραφεί παραστατικά για μεταφορά τροφίμων για να δικαιολογήσει το ξέπλυμα εσόδων από λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς υποστήριξαν επίσης ότι η Halkbank βοήθησε το Ιράν να μεταφέρει κρυφά 20 δισεκατομμύρια δολάρια, με τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια να ξεπλένονται μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ!

Η Halkbank έχει δηλώσει αθώα για την κατηγορία της τραπεζικής απάτης, την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την κατηγορία για συνωμοσία σχετικά με την τήρhση πλαστών παραστατικών μεταφοράς χρημάτων και δημιουργία εικονικών εταιρειών στο Ιράν, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων.

Η τράπεζα υποστήριξε ότι απαλλάσσεται από τις διώξεις βάσει του ομοσπονδιακού νόμου των ΗΠΑ που παρέχει ασυλία, επειδή είναι κτήμα του τουρκικού κράτους, το οποίο έχει ασυλία βάσει του συγκεκριμένου νόμου.

Το δικαστήριο είπε ότι η Halkbank συνδύαζε τον σκοπό της – να λειτουργήσει ως αποθετήριο για τα έσοδα από το ιρανικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της τουρκικής κυβέρνησης – με τη δράση της, η οποία ήταν ένα σχέδιο συμμετοχής σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Το εφετείο είπε ότι ακόμα κι αν ο νόμος «παρέχει ασυλία κυριαρχίας σε ποινικές υποθέσεις, η παραβατική συμπεριφορά για την οποία κατηγορείται η Halkbank εμπίπτει στην εξαίρεση των εμπορικών δραστηριοτήτων της FSIA από την ασυλία των Κρατών».

Η Halkbank είχε ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της 1ης Οκτωβρίου του περιφερειακού δικαστή των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Μπέρμαν, που επέτρεπε τη δίωξή της.

Ο Μπέρμαν έχει επιβλέψει αρκετές σχετικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταδίκης του πρώην στελέχους της Halkbank, Μεχμέτ Χακάν Ατίλα και της παραδοχής ενοχής από τον Τουρκο-Ιρανό έμπορο χρυσού Reza Zarrab.

Η περίπτωση της Halkbank έχει περιπλέξει τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να υποστηρίζει την αθωότητα της Halkbank σε υπόμνημα του 2018, προς τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Την υπόθεση χειρίστηκαν οι δικαστές Amalya Kearse, Joseph Bianco και Jose Cabranes, οι οποίοι συνέταξαν την απόφαση. Το κατώτερο δικαστήριο είχε προγραμματίσει μια δίκη να ξεκινήσει για τις 3 Μαΐου, αλλά η διαδικασία ανεστάλη κατά τη διάρκεια της έφεσης και δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί νέα δίκη.

Οι Αμερικανοί έδωσαν νέα ταυτότητα στον Ζάραμπ ως «ανταμοιβή» για τη Halkbank;

Το πού βρίσκεται ο Τουρκο-Ιρανός επιχειρηματίας Ρέζα Ζάραμπ φέρεται να αποκαλύφθηκε, καθώς η διαδικτυακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Tr724, η οποία είναι γνωστή για τους στενούς δεσμούς της με το δίκτυο Γκιουλέν, ανέφερε ότι του δόθηκε νέα ταυτότητα στις ΗΠΑ, με το όνομα «Aaron Goldsmith».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ζάραμπ ίδρυσε μια εγκατάσταση εκπαίδευσης αλόγων με το όνομα «Next Level Performance Center» στην πολιτεία της Φλόριντα και άλλαξε την ταυτότητά του.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος που κατάφερε να εντοπίσει τον Ζάραμπ στην εγκατάσταση με τα άλογα, υποστήριξε ότι μόλις του είπε ποιος είναι, τον απέφυγε και έστειλε ξωπίσω του… φουσκωτούς για να τον διώξουν. Λέει μάλιστα, ότι αμέσως μετά το συμβάν αυτό, ο Τουρκο-Ιρανός έκλεισε όλους τους λογαριασμούς του στα social media.

ο Τουρκο-Ιρανός επιχειρηματίας Ρέζα Ζάραμπ
Στιγμιότυπο από το βίντεο του tr724, όπου φέρεται να είναι ο Ζάραμπ υπό τη νέα του ταυτότητα

Η καθοριστική μαρτυρία
Θυμίζουμε ότι ο Ζάραμπ συνελήφθη το 2016 και κατηγορήθηκε για ξέπλυμα δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια μεγάλη σκευωρία αποφυγής κυρώσεων.

Αφού συνεργάστηκε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και έγινε μάρτυρας της υπόθεσης Halkbank στη Νέα Υόρκη στις 8 Δεκεμβρίου 2017, του προσφέρθηκε επιείκεια και δεν ακούστηκε ποτέ ξανά μετά από εκείνη την ημέρα.

Η μαρτυρία του βοήθησε τις ΗΠΑ να καταδικάσουν τον Μεχμέτ Χακάν Ατίλα (οι δικηγόροι του πληρώθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Tr724), πρώην διευθυντή στην κρατική τράπεζα της Τουρκίας, για κατηγορίες που σχετίζονται με συνωμοσία και τραπεζική απάτη, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης των κυρώσεων στο Ιράν.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.