ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

2 Φεβρουαρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Βόμβα» Berisha: Η Τουρκία παρενέβη στη συμφωνία Ελλάδας Αλβανίας το 2009 για θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα

1 min read

Η Τουρκία δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τη συμφωνία θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, αλλά έκανε μια «πραγματικά ισχυρή παρέμβαση» όταν υπογράφηκε το 2009, δήλωσε ο τότε πρωθυπουργόςκαι πρόεδρος της Αλβανίας Sali Berisha, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ευρωπαϊκό δίκτυο EURACTIV.
Το 2009, Τίρανα και Αθήνα συμφώνησαν για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας τους, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Η συμφωνία, με τη μεσολάβηση του Δημοκρατικού Κόμματος του Berisha, προέβλεπε την παράδοση περίπου 225 τετραγωνικών χιλιομέτρων αλβανικών χωρικών υδάτων στην Αθήνα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα τον Απρίλιο του 2009, συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία υπέγραψε τη συμφωνία οριοθέτησης με τον Αλβανό ομόλογό της Lulzim Basha, παρουσία του τότε πρωθυπουργού Sali Berisha.
Ήταν η σημαντικότερη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών από την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας το 1996, και ενώ το μελάνι ήταν ακόμη υγρό στη συμφωνία, τα Τίρανα υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στην ΕΕ με την υποστήριξη της Ελλάδας.
«Ο εταίρος μας, η Ελλάδα, επί 30 χρόνια ήταν πολύ χρήσιμος για την Αλβανία. Υποστήριξε την πορεία της Αλβανίας προς το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, έκανε σοβαρές επενδύσεις στη χώρα», δήλωσε ο Berisha.
Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα υπέγραψε ότι έχει έξι ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων για τον εαυτό της. Ο Eddi Rama κατήγγειλε τη συμφωνία στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η Τουρκία δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για αυτή τη συμφωνία και έκανε μια ισχυρή παρέμβαση [μετά την υπογραφή]».

O Rama κατήγγειλε τη συμφωνία στο Συνταγματικό Δικαστήριο και κρίθηκε άκυρη

Η συμφωνία δεν επρόκειτο να υλοποιηθεί και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας, με επικεφαλής τον σημερινό πρωθυπουργό Edi Rama, προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο πριν επικυρωθεί η συμφωνία οριοθέτησης από τα κοινοβούλια των χωρών.
Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα τη συμφωνία άκυρη, επικαλούμενο διαδικαστικές και ουσιαστικές παραβιάσεις που αντιβαίνουν στο Σύνταγμα και το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε μια πολύ καλή συμφωνία. Μετά την ένσταση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, είπα στην ελληνική]κυβέρνηση ότι είμαι υποχρεωμένος να σεβαστώ την απόφαση. Αλλά είπα ότι πρέπει να πάμε στη Χάγη. Στην αρχή ήταν διστακτικοί, αλλά αργότερα το αποδέχθηκαν καθώς είδαν ότι ήμουν πολύ διαφανής», είπε.
Η ακύρωση της Συμφωνίας και οι αυξανόμενες εντάσεις για τις εθνικές μειονότητες και τα εδάφη και στις δύο χώρες, συνέχισαν να επιδεινώνουν τις σχέσεις που αιωρούνταν σε εμπόλεμη κατάσταση που ίσχυε από το 1940.
Το 2013, ο Rama εξελέγη πρωθυπουργός της Αλβανίας, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη στην Ελλάδα το 2015.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ditmir Bushati και Νίκος Κοτζιάς ξεκίνησαν ήδη από το καλοκαίρι του 2015 επαφές για την επίλυση των διμερών διαφορών, περιλαμβανομένης της οριοθέτησης των θαλασσών.
«Ο Edi Rama ήρθε στην κυβέρνηση και διαπραγματεύτηκε με την ελληνική κυβέρνηση παραβιάζοντας πλήρως την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και ολοκλήρωσαν τη συμφωνία. Στη συνέχεια, η Ελλάδα έφερε το νόμο στο κοινοβούλιο και το έθεσε στα 12 ναυτικά μίλια, όπως είναι το δικαίωμά της βάσει της Συνθήκης του Μοντέγκο Μπέι», δήλωσε ο Berisha και πρόσθεσε:
«Δεν ξέρω τι θα πει η Χάγη».
Με την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία, ξεκίνησαν νέες προσπάθειες για την οριοθέτηση με την Αλβανία, μετά την συμφωνία που πέτυχε η Ελλάδα στην οριοθέτηση με την Ιταλία.
Τότε, το 2020, η Αθήνα και τα Τίρανα δήλωσαν ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο για να «ενώσουν τα σημεία με βάση την εμπειρογνωμοσύνη του δικαστηρίου και το διεθνές ναυτικό δίκαιο», σύμφωνα με τον Rama τότε.

«Δεν αποδέχομαι το νεο-οθωμανισμό της Τουρκίας»

Ο ενθουσιασμός της Ελλάδας για την επίλυση του ζητήματος οφείλεται στα τρέχοντα ζητήματα με τη γειτονική Τουρκία.
Ερωτηθείς σχετικά με τη φύση της σχέσης μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας και Αλβανίας και Τουρκίας, ο Berisha δήλωσε ότι η Αθήνα είναι στενός εταίρος.
«Οι εταίροι μας, η Ελλάδα βοήθησαν πολύ την Αλβανία. Υποστήριξαν την πορεία προς το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη και είχαν σοβαρές επενδύσεις στη χώρα».
Όσον αφορά στην Τουρκία, ενώ ο Berisha τη θεωρεί εταίρο, υπάρχουν επιφυλάξεις.
«Η Τουρκία είναι αναμφίβολα φίλος, εταίρος, αλλά με ένα δόγμα νεοοθωμανισμού που δεν θα δεχθώ», είπε αναφερόμενος στα περίπου 600 χρόνια τουρκικής οθωμανικής κυριαρχίας στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.