ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
23 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Βόμβα από το ινστιτούτο IfW: Η γερμανική οικονομία μπορεί και χωρίς το ευρώ, δεν είναι αναντικατάστατο

1 min read

Σε μια δήλωση βόμβα για την ευρωπαϊκή οικονομία προέβη μέσω της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt ο ένας εκ των δύο επικεφαλής του Ινστιτούτου για τη Διεθνή Οικονομία (IfW).
Σύμφωνα με τον Stephan Kooths, η Γερμανία έχει και άλλες εναλλακτικές σε ό,τι αφορά το νόμισμά της, πέρα από το ευρώ. 
Πιο συγκεκριμένα, ο οικονομολόγος καλεί τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση να λάβει αυστηρά μέτρα των Scholz – Lindner.
Η κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές ότι «υπάρχει εναλλακτική λύση αντί του ευρώ για τη Γερμανία» δήλωσε ο Kooths, διαφορετικά θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις τιμών και θεμελιώδη ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο Kooths βλέπει τη φθίνουσα ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) λόγω του υψηλού χρέους πολλών χωρών του ευρώ.
Η ΕΚΤ βασίζεται εδώ και χρόνια σε εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.
«Χωρίς σταθερά δημόσια οικονομικά, η νομισματική πολιτική θα είναι πάντα σε θέση να κάνει πράγματα που δεν θα έπρεπε να κάνει με σκοπό τη σταθερότητα του νομίσματος» εξήγησε ο Kooths.
Υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθούμε σε ένα «πληθωριστικό γκρεμό».
Οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ έδωσαν ελάχιστες ελπίδες βελτίωσης.
Ο Koothsκάνει λόγο για ένα εκρηκτικό μείγμα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη και αποτελείται από το δημογραφικό πρόβλημα, την προσπάθεια απεξάρτησης από τον άνθρακα και μετάβασης στην πράσινη οικονομία και, βεβαίως, το υψηλό δημόσιο χρέος. Ισχυρίζεται δε ότι ουδείς τηρεί πλέον τους κανόνες που υπάρχουν αναφορικά με το χρέος.
«Στην περίπτωση που διαβρωθεί η εμπιστοσύνη προς την κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης, εξαιτίας της ύπαρξης ολοένα περισσότερων κρατών που είναι υπερχρεωμένα, τότε θα είναι πλέον πολύ αργά», λέει επίσης.

ΕΚΤ και Σύμφωνο Σταθερότητας

Καλεί, επίσης, τη γερμανική κυβέρνηση να μην «κρύβεται» πίσω από την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και να ασκήσει όλη της την επιρροή προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα του χρέους και του πληθωρισμού.
Αν και είναι σαφές πως οι τοποθετήσεις των διάφορων ινστιτούτων δεν είναι δεσμευτικές για τον Scholz και τον Lindner, νέο υπουργό Οικονομικών, αποκαλύπτουν τις αντιθέσεις που υπάρχουν στο Βερολίνο.
Και ταυτόχρονα, τις δυσκολίες που θα υπάρξουν στην προσπάθεια μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. 
Σημειώνεται πως παρά δε το γεγονός ότι στη συνέχεια ο Κooths προσπάθησε να αμβλύνει την αρχική εντύπωση, ισχυριζόμενος ότι «οφείλουμε να αναφερόμαστε σε ορισμένες επιλογές έτσι ώστε να τα καθιστούμε λιγότερο πιθανές», έστειλε με σαφήνεια το μήνυμα που ήθελε.
Παρουσίασε δε το σενάριο ενός Germanexit, τονίζοντας ότι χωρίς τη Γερμανία δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα ούτε το ευρώ θα επιβιώσει.
Κατά συνέπεια πρέπει να συνταχθούν με τις επιταγές του Βερολίνου και της Bundesbank.

Πηγή .bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.