ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Βόμβα από Μακρόν: Η Τουρκία θα επιχειρήσει να παρέμβει στις ερχόμενες Γαλλικές εκλογές

1 min read

Η Τουρκία μπορεί να προσπαθήσει να παρέμβει στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι απειλές δεν είναι καλυμμένες. Δεν θέλω να ξαναμπλέξω σε μια ειρηνική σχέση εάν πίσω τους κρύβονται τέτοιες κινήσεις, δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι France 5, αναφέρει το ahvalnews, επικαλούμενο το Euronews.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί λόγω διαφωνιών για τη Συρία, τη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο. Τον Δεκέμβριο, η Γαλλία πρωταγωνίστησε σε διπλωματική κίνηση για επιβολή κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία για τις έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο που διεκδικούν – όπως αναφέρει η Ahval – η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ερωτηθείς εάν η Τουρκία θα παρεμβαίνει στις γαλλικές εκλογές, ο Μακρόν είπε: «Φυσικά. Είναι γραμμένο και οι απειλές δεν καλύπτονται. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι. Νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό».

Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την επιρροή ισλαμιστικών ομάδων και μιας ακροδεξιάς τουρκικής υπερεθνικιστικής οργάνωσης, των Γκρίζων Λύκων.

Κατά τη διάρκεια των πολιτικών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών το φθινόπωρο, το τουρκικό κράτος υιοθέτησε μια πολιτική ψευδών, η οποία διαδόθηκε μέσω φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, είπε ακόμη ο Μακρόν.

Ωστόσο, ο Μακρόν τόνισε τη σημασία του διαλόγου με την Άγκυρα.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία δεν θα γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη και θα προχωρήσει προς έναν πιο θρησκευτικό εξτρεμισμό, (να μην κάνει) γεωπολιτικές επιλογές που είναι ακόμη πιο επικίνδυνες ή αρνητικές για εμάς», δήλωσε ο Μακρόν.

Από τις αρχές του έτους, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να εξομαλύνει τις διμερείς σχέσεις, δήλωσε ο Μακρόν. «Θέλω λοιπόν να πιστέψω ότι αυτός ο δρόμος είναι δυνατός».

Τον Ιανουάριο, ο Ερντογάν και ο Μακρόν αντάλλαξαν επιστολές, συμφωνώντας για την ανάγκη αποκατάστασης των διμερών σχέσεων.

Η Τουρκία και η Γαλλία θα εργαστούν σε έναν οδικό χάρτη για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους, είχε δηλώσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Ιανουάριο.

Πηγή: Ahvalnews

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.