ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

25 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Βόμβα» από Φον ντερ Λάιεν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση

1 min read

Η πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι είναι η ώρα να συζητηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Παράθυρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, με θέμα την πανδημία του κορωνοϊού.

Ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με το ποια είναι η θέση της όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της covid-19, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι η υποχρεωτικότητα είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών και ότι η ίδια δεν είναι σε θέση να κάνει οποιαδήποτε σύσταση γι’ αυτό το θέμα.

Ωστόσο, απάντησε ότι η ίδια προσωπικά πιστεύει ότι είναι «κατανοητό» και ίσως «κατάλληλο» να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση –«πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε και ενδεχομένως να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΕ». Προσέθεσε, επίσης, ότι «είναι κάτι που χρειάζεται συζήτηση και κοινή προσέγγιση -είναι μια συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει».

Συγκεκριμένα η πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ως εξής: «Έχουμε τα εμβόλια που σώζουν ζωές αλλά δεν χρησιμοποιούνται όσο θα έπρεπε παντού. Αυτό έχει ως συνέπεια ένα τεράστιο κόστος για την υγεία. Αν κοιτάξετε τους αριθμούς, έχουμε σήμερα το 77% των ενηλίκων στην ΕΕ που έχουν πλήρως εμβολιαστεί και το 66% του γενικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι το 1/3 του ευρωπαϊκού πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί, δηλαδή περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτό είναι πολύ. Φυσικά, δεν μπορούν όλοι να εμβολιαστούν. Υπάρχουν πολύ μικρά παιδιά, για παράδειγμα, ή κάποιοι οι οποίοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους, όμως η μεγάλη πλειονότητα μπορεί να το πράξει» δήλωσε και πρόσθεσε:

«Είναι κατανοητό και κατάλληλο να αρχίσουμε αυτή τη συζήτηση, πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε και ενδεχομένως να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΕ. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται συζήτηση και κοινή προσέγγιση. Είναι μια συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει» ανέφερε.

Οι δηλώσεις της φον ντερ Λάιεν έγιναν την στιγμή που Ευρώπη και Αμερική βρίσκονται σε ιδιαίτερα μεγάλο προβληματισμό για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, με τις αντιδράσεις να είναι έντονες.

«Μπλόκο» από ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ

Μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι χθες, το ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ μπλόκαρε την εισήγηση του Τζο Μπάιντεν για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. Την απόφαση μπλόκαρε ομοσπονδιακός δικαστής στο Μιζούρι τονίζοντας ότι η εντολή του Αμερικανού Προέδρου παραβιάζει βασικές αρχές του Συντάγματος.

Έως τώρα ελάχιστες χώρες έχουν καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των εργαζόμενων στην υγεία, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία και η Ισπανία, υπό το πρίσμα έντονων διαμαρτυριών που έβγαλαν τους πολίτες στους δρόμους.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.