ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Βύθισαν οι Σοβιετικοί το αμερικάνικο πυρηνικό υποβρύχιο Scorpion;

1 min read

Το USS Scorpion ήταν ένα αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο της κλάσης Skipjack. Τέθηκε σε υπηρεσία το 1959. Εννέα χρόνια αργότερα χάθηκε, μυστηριωδώς, νότια των Αζορών κατά τη διάρκεια περιπολίας.

Το υποβρύχιο έπαψε να δίνε σημεία ζωής στις 21 Μαΐου 1968. Το αμερικανικό ναυτικό παραδέχτηκε πως το σκάφος εξαφανίστηκε στις 6 Ιουνίου και άρχισαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του.

Στις έρευνες συμμετείχαν 55 αμερικανικά σκάφη και 23 αεροσκάφη. Τελικά εντοπίσθηκε στα τέλη Οκτωβρίου σε βάθος σχεδόν 3.000 μ. σε απόσταση 750 χλμ. νότια των Αζορών. Το σκάφος είχε κοπεί στα δύο και διαλύθηκε λόγω της πίεσης στο βάθος αυτό.

Τον Ιανουάριο του 1969 συστάθηκε επιτροπή έρευνας από το αμερικανικό ναυτικό. Η επιτροπή, αν και απέκλεισε την περίπτωση δολιοφθοράς, δεν κατέληξε σε κανένα ασφαλές συμπέρασμα. Το 1984 μόνο, ως βασικός λόγος βύθισης του σκάφους προτάθηκε η θεωρία έκρηξης μιας εκ των φερομένων τορπιλών.

Ωστόσο βάσει νέων αποχαρακτηρισμένου εγγράφου του 1993, στοιχεία έδειχναν πως ο το υποβρύχιο βυθίστηκε, πιθανώς, από σοβιετική ενέργεια. Ο ερευνητής Εντ Όφλεϊ, επίσης, στο βιβλίο του «Scorpion Down», υποστήριξε την άποψη αυτή λέγοντας πως το αμερικανική ναυτικό κάλυψε το θέμα για να μην υπάρξει κλιμάκωση.

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν νέες φήμες, βασιζόμενες στα τελευταία σήματα που έλαβε και απέστειλε το υποβρύχιο, ότι το USS Scorpion έπεσε θέμα σοβιετικού υποβρύχιου κυνηγού υποβρυχίων.

Σύμφωνα με ασυρματιστή του ναυτικού είχε εντοπιστεί σοβιετικό υποβρύχιο να πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα το σοβιετικό. Όπως είναι αναμενόμενο το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε ποτέ τις εν λόγω φήμες και πληροφορίες. Ούτε όμως τις απέρριψε ποτέ…

 

Το ωκεανογραφικό σκάφος USNS Mizar που εντόπισε το υποβρύχιο.

Εικόνα από το σκάφος του υποβρυχίου στον υγρό του τάφο.

Η πλώρη του βυθισμένου υποβρυχίου.

Το υποβρύχιο χάθηκε αύτανδρο.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.