ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
24 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Βαθαίνει το ρήγμα – Οι χώρες της Aνατολικής Ευρώπης επιτίθενται σε Μακρόν και Σολτς επειδή συνομιλούν με Πούτιν

1 min read

Οι πολιτικοί της Βαλτικής επικρίνουν τους Γάλλους και Γερμανούς ηγέτες επειδή συζήτησαν με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin πώς να ξεμπλοκάρουν τα ουκρανικά λιμάνια, τονίζοντας τις διιστάμενες απόψεις μεταξύ των δυτικών συμμάχων σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της διπλωματίας με τη Μόσχα.
Οι ηγέτες στην Ανατολική Ευρώπη
 έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την προθυμία των δυτικοευρωπαίων ομολόγων τους να συνομιλήσουν με τον Putin αναζωπυρώνοντας την υποψία ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ πιέζουν το Κίεβο να παραχωρήσει εδάφη για να τερματιστεί ο πόλεμος.
«Είναι απίστευτο πώς οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας ανοίγουν άθελά τους το δρόμο για νέες πράξεις βίας από τη Ρωσία. . .
Πώς είναι δυνατόν ούτε το Παρίσι ούτε το Βερολίνο να έχουν διδαχθεί από την ιστορία; Γιατί εικάζεται ότι ο Putin, που διεξάγει πόλεμο εναντίον ενός μεγάλου ευρωπαϊκού λαού, σκοπεύει να τηρήσει οποιαδήποτε υπόσχεση;» ρώτησε ο Marko Mihkelson, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου της Εσθονίας.
Ο Artis Pabriks αναπληρωτής πρωθυπουργός της Λετονίας, σημείωσε στο Twitter: «Φαίνεται ότι υπάρχει ένας αριθμός αποκαλούμενων δυτικών ηγετών που έχουν ρητή ανάγκη για αυτοεξευτελισμό σε συνδυασμό με πλήρη απομάκρυνση από την πολιτική πραγματικότητα».

Η επικοινωνία που προκάλεσε αντιδράσεις

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron είχαν τηλεφωνική επικοινωνία 80 λεπτών με τον Putin το Σάββατο (28/5/2022), όπου ο Ρώσος πρόεδρος τους είπε ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να βρει τρόπους να ξεμπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας και ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα δικά της λιπάσματα και την αγροτική της παραγωγή , εάν αρθούν οι σχετικές κυρώσεις, όπως γράφουν οι Financial Times.
Η επικοινωνία αυτή ακολούθησε χρονικά τη συνομιλία του Putin με τον Ιταλό πρωθυπουργό Mario Draghi σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που απειλεί ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Υπάρχει μια αυξανόμενη ρήξη ανάμεσα σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία σχετικά με τις συνομιλίες με τον Putin.
Οι χώρες της Βαλτικής πιστεύουν ότι τέτοιου είδους τηλεφωνήματα απλώς ενδυναμώνουν τον Putin και ότι αντ’ αυτού η Ευρώπη θα πρέπει να στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.
Τις τελευταίες τρεις ημέρες, εκατοντάδες απλοί Λιθουανοί συγκέντρωσαν 5 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν ένα τουρκικό στρατιωτικό drone για την Ουκρανία, σύμφωνα με το διαδικτυακό τηλεοπτικό δίκτυο Laisves TV, το οποίο ξεκίνησε τη συγκέντρωση χρημάτων.

«Εγκεφαλικά νεκροί»

Ο Mihkelson, επικαλούμενος μια φράση που ο Macron χρησιμοποιούσε στο παρελθόν για να περιγράψει το ΝΑΤΟ, ρώτησε αν οι ηγέτες Γαλλίας – Γερμανίας είναι «εγκεφαλικά νεκροί» στις ενέργειές τους. Και πρόσθεσε:
«Ο Macron και ο Scholz θα πρέπει να κλείσουν το τηλέφωνο και να κλείσουν ένα ταξίδι στην Ουκρανία.
Ελπίζω ότι οι περίεργες ενέργειές τους δεν έχουν κίνητρο τον φόβο ότι θα χάσουν την επιρροή τους στη δημοκρατική Ευρώπη στην οποία η Ουκρανία σίγουρα θα έμπαινε μετά από μία πολεμική νίκη».
Ο Gabrielius Landsbergis, υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, δήλωσε την Κυριακή 29/5/2022 ότι η Ρωσία «πρέπει να απομονωθεί» καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως η Ινδία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η «μικρή Ταϊβάν» παρακολουθούν με αγωνία τι συμβαίνει στην Ουκρανία.

Επισιτιστική κρίση

«Το να δώσουμε στον κατακτητή την ευκαιρία να καταλάβει εδάφη σημαίνει ότι μπορεί να επαναληφθεί και αλλού», πρόσθεσε.
Ο Putin, o Scholz και ο Macron συζήτησαν εάν θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων για το άνοιγμα της Οδησσού για να επιτραπεί στις εξαγωγές σιτηρών να φύγουν από την Ουκρανία, σύμφωνα με ενημέρωση των Ηλυσίων μετά την επικοινωνία.
Οι ηγέτες Γαλλίας – Γερμανίας επισήμαναν «την υπόσχεση του Ρώσου προέδρου να επιτρέψει στα πλοία να έχουν πρόσβαση στο λιμάνι για να παραλάβουν σιτηρά χωρίς να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικά μέσα από τη Ρωσία»,.
Ορισμένες δυτικές πρωτεύουσες φοβούνται ότι η διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση και οι καταστροφικές επιπτώσεις της στα φτωχά νοικοκυριά στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα νέο κύμα μετανάστευσης προς την Ευρώπη


www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.