ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Βαρύτατες καταγγελίες για επαπειλούμενο πραξικόπημα στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

1 min read

Σε διασπαστικά επικίνδυνα για την κοινωνία μονοπάτια βαδίζει ο χώρος της Δικαιοσύνης, καθώς μια σειρά γεγονότων ξεδιπλώνει ένα βαθύ χάσμα στους κόλπους των δικαστών και εισαγγελέων, για το οποίο δεν θα ήταν άτοπο να αναζητήσει κάποιος τα αίτια στην εκτελεστική εξουσία.

Φαίνεται ότι μια σειρά κυβερνητικών παρεμβάσεων ή μια σειρά προσπάθειας παρεμβάσεων έχουν προκαλέσει εξαιρετικά μεγάλη ένταση μεταξύ εκείνων των εκπροσώπων της Θέμιδος που δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν παρεμβάσεις κι εκείνων που έχουν παρασυρθεί ή ετοιμάζονται να παρασυρθούν σε θεσμικές εκτροπές είτε για ίδιον όφελος είτε για να μην έρθουν σε σύγκρουση με στελέχη της κυβέρνησης.

Την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονική ψηφοφορία στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΣ), καθώς εννέα από τα 15 μέλη του διοικητικού συμβουλίου καταβάλλουν «πραξικοπηματικές» -όπως χαρακτηρίζονται- προσπάθειες προκειμένου να αναβληθούν οι καθιερωμένες αρχαιρεσίες, με πρόσχημα τα μέτρα για τον περιορισμό του Covid-19. Η ψηφοφορία κατέδειξε ότι σε ποσοστό 92,3% τα μέλη της Ένωσης δεν επιθυμούν την αναβολή των εκλογών. Το αποτέλεσμα, μάλιστα, είχε ερμηνευτεί ως σημαντική ήττα της συμμαχίας των Νίκου Σαλάτα και Παναγιώτη Λυμπερόπουλου, οι οποίοι χαρακτηρίζονται η «φιλοκυβερνητική» πτέρυγα της ΕνΔΣ και των οποίων οι χειρισμοί έχουν ανεβάσει σε ασυνήθιστα επίπεδα τους τόνους στη μεγαλύτερη και αρχαιότερη Ενωση της χώρας.

Μετάθεση…

Οι «φιλοκυβερνητικοί» επιθυμούν να οριστεί προσωρινή διοίκηση και να μετατεθούν για αργότερα οι εκλογές, προκειμένου να κοπάσει η δυσαρέσκεια που έχει ξεσπάσει από την τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση αυξάνοντας τις θέσεις των προέδρων εφετών κατά 86, ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν το προεδρείο, δημιουργώντας παράλληλα καινούργιες συμμαχίες. Λέγεται, μάλιστα, ότι έχουν ήδη δημιουργήσει νέα συμμαχία με την ομάδα της πρώην προέδρου της Ένωσης Μαργαρίτας Στενιώτη, η οποία πιθανόν να προωθηθεί και πάλι για πρόεδρος. Δικαστές σε όλες τις βαθμίδες, από το Πρωτοδικείο μέχρι το Εφετείο και τον Αρειο Πάγο, εμφανίζονται ωστόσο εκνευρισμένοι από το γεγονός ότι τόσο ο κ. Σαλάτας και η σύζυγός του όσο και ο κ. Λυμπερόπουλος έχουν ευνοηθεί από τη σχετική διάταξη, καθώς θεωρούν πως επιχειρείται ο έλεγχος του προεδρείου, ώστε να λάβει η κυβέρνηση ανταλλάγματα γι’ αυτό το ευεργέτημα.

Οι ίδιοι δικαστικοί κάνουν λόγο για εσχατολογική διάταξη, μέσω της οποίας ο κ. Σαλάτας έγινε ήδη πρόεδρος εφετών (ενώ ήταν να συνταξιοδοτηθεί στις 30 Ιουνίου) και ο κ. Λυμπερόπουλος αναμένεται να προαχθεί σε πρόεδρος εφετών στα μέσα Ιουνίου (ενώ ήθελε τέσσερα χρόνια ακόμα για την προαγωγή του). Πολλά μέλη της Ένωσης εκφράζουν ευθέως την άποψη ότι επίκειται φίμωση της Ένωσης.

Το περασμένο Σάββατο, η ένταση κορυφώθηκε, όταν εκδόθηκε δελτίου Τύπου, που υπέγραφαν οι κύριοι Σαλάτας και Λυμπερόπουλος, το οποίο ανέφερε ότι στην έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης απερρίφθη το αίτημα του προέδρου Χριστόφορου Σεβαστίδη για άμεση διεξαγωγή των εκλογών. Αντιστοίχως, από την πλευρά του κ. Σεβαστίδη εκδόθηκε ανακοίνωση, η οποία έκανε λόγο για «βαθιά κρίση» στην Ένωση.

Σχολιάζοντας το αίτημα για ορισμό προσωρινής διοίκησης, πηγές ανέφεραν πως είναι προφανές ότι οι κύριοι Σαλάτας και Λυμπερόπουλος επιθυμούν να βγάλουν από το προεδρείο τον κ. Σεβαστίδη προκειμένου να έχουν τον μηχανισμό της Ένωσης στα χέρια τους πριν από τις αρχαιρεσίες.

Ωστόσο, η πλειονότητα των δικαστών και των εισαγγελέων της χώρας δεν φαίνεται διατεθειμένη να γίνει υποχείριο της κυβέρνησης. Δεν φαίνεται, επίσης, διατεθειμένη να αφήσει την εικόνα της Δικαιοσύνης να πληγεί περαιτέρω, τη στιγμή που ήδη έχει δεχτεί πολλαπλό πλήγμα απ’ όσα έχουν ακουστεί από τους λειτουργούς της για τους λειτουργούς της στη διάρκεια της Προανακριτικής Επιτροπής.

Από τη Μαρία Παναγιώτου Πηγή dimokratianews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.