ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Βαριές καταγγελίες στην Βουλή από τον Τσίπρα για την κομπίνα της Τράπεζας Πειραιώς: «Ληστεία και απιστία μαζί»

1 min read

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το ζήτημα της κομπίνας της τράπεζας Πειραιώς και του τρίτου dilution που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα έχει ως αποτέλεσμα τόσο το Δημόσιο όσο και οι μικρομέτοχοι της Τρ. Πειραιώς πρακτικά ότι μπορεί να φτάσουν και περιπτώσεις εκμηδενισμού της αξίας των τοποθετήσεων τους σε μετοχές της τράπεζας, προκειμένου να διευκολυνθεί η επανιδιωτικοποίηση της μέσω ΑΜΚ και να ενισχυθεί κεφαλαιακά.

Για προμελετημένο και προσχεδιασμένο χαρακτήρισε το εξελισσόμενο σκάνδαλο στην τράπεζα Πειραιώς ο Αλέξης Τσίπρας, προμηνύοντας διερεύνηση των κυβερνητικών ευθυνών γι΄ αυτήν τη «ληστεία» και «απιστία» σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και των μικρομετόχων.

Αρχικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε από το βήμα της Βουλής ότι καμία άλλη τράπεζα δεν έχει στηριχθεί τόσο όσο η Πειραιώς, κατηγορώντας την κυβέρνηση για μεθόδευση -μέσω της αύξησης κεφαλαίου που επιδιώκει να διαγράψει 16 δισ. ευρώ- προκειμένου να οδηγήσει την τράπεζα στα χέρια αγνώστων επενδυτών, αμφισβητούμενης οικονομικής δυναμικής.

Θύμισε δε ότι πριν λίγους μήνες, η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς, μη πληρώνοντας στο ΤΧΣ το τοκομερίδιο των CoCos ύψους 166 εκατ. ευρώ, οδήγησε στη μετατροπή των ομολογιών ύψους 2 δισ. ευρώ σε μετοχές και μάλιστα σε τιμή πολύ υψηλότερη της χρηματιστηριακής. «Έτσι, το ΤΧΣ βρέθηκε να είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 61,34%, κάτι που έγινε με πρόκληση ζημίας ύψους τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ στον ισολογισμό του Ταμείου» είπε, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση με τη συνεργασία της τράπεζας δρομολογούν αύξηση κεφαλαίου που θα εξαϋλώσει τη συμμετοχή του ΤΧΣ στην Πειραιώς.

«Στις 7 Απριλίου, στη Γενική Συνέλευση της τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, καλείται να εγκρίνει το ότι θα χάσει τα χρήματα που ως τώρα έχει βάλει στην Πειραιώς το Δημόσιο» ανέφερε και πρόσθεσε ότι το ΤΧΣ, ως μέτοχος της πλειοψηφίας, με την απόφαση του θα καθορίσει και τη μοίρα των μετόχων της μειοψηφίας, στερώντας τους το δικαίωμα να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου.

«Μιλάμε για πρωτοφανή πράγματα» διαπίστωσε, αφού -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- το ελληνικό δημόσιο θα χάσει όλα του τα λεφτά και οι μέτοχοι της τράπεζας θα βγουν ζημιωμένοι.

«Αυτό που σχεδιάζετε, ξέρετε πώς λέγεται στα λαϊκά καφενεία; ¨Ξεπούλημα¨. Και στα νομικά στέκια ξέρετε πως λέγεται; ¨Απιστία¨. Καραμπινάτη κιόλας» συμπέρανε και συνέχισε εξηγώντας ότι για αυτό έσπευσε η κυβέρνηση να τροποποιήσει προ ημερών το νόμο του ΤΧΣ, θεσπίζοντας το εξής -σύμφωνα με την αφήγησή του- διεθνές νομικό παράδοξο:

 «Ότι σε περίπτωση που τα μέλη της Διοίκησης του ΤΧΣ, ενός φορέα της Γενικής Κυβέρνησης που έχει ως σκοπό τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, λαμβάνουν αποφάσεις που δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή απιστούν, δεν θα βρίσκονται αντιμέτωπα με τον εισαγγελέα, αλλά θα διώκονται για κακουργηματική απιστία μόνον κατ’ έγκληση. Δηλαδή, μόνον εάν το ίδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κινηθεί εναντίον τους». Μάλιστα, συνέδεσε τα παραπάνω με την τροποποίηση των Κωδίκων, αμέσως μετά τις εκλογές, προκειμένου να αμνηστευτούν τα τραπεζικά στελέχη που διαπράττουν απιστία. «Αυτός ήταν ο νταλκάς σας», ήταν το ειρωνικό του σχόλιο.

Επ΄ αυτού, εξέφρασε την ελπίδα να «υπάρχουν ακόμα δικαστές», διατυπώνοντας τη δέσμευση ότι η ΝΔ θα λογοδοτήσει στην ελληνική κοινωνία για αυτό το σκάνδαλο.

«Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτός που θα φροντίσει όλες οι ευθύνες σας, πολιτικές και ποινικές, να έρθουν στο φως» προανήγγειλε, δηλώνοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα σταθεί στο πλάι των μικρομετόχων της τράπεζας.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.