ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Βαλλιστικοί πύραυλοι κι επιπλέον drones από το Ιράν στη Ρωσία – Η Ουκρανία ζητά βοήθεια από το Ισραήλ!

1 min read

Προς διακοπή διπλωματικών σχέσεων Κιέβου-Τεχεράνης – Η αντίδραση της Δύσης

Το Ιράν υποσχέθηκε να παράσχει στη Ρωσία πυραύλους εδάφους-εδάφους, εκτός από περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), δήλωσαν στο Reuters δύο ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι και δύο Ιρανοί διπλωμάτες, μια κίνηση που είναι πιθανό να εξοργίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες δυτικές δυνάμεις.

Η συμφωνία έγινε στις 6 Οκτωβρίου όταν ο πρώτος Αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Μόχμπερ, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης και ένας αξιωματούχος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας επισκέφθηκαν τη Μόσχα για συνομιλίες με τη Ρωσία σχετικά με την παράδοση των όπλων.

«Οι Ρώσοι είχαν ζητήσει περισσότερα drones και ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους με βελτιωμένη ακρίβεια, ιδιαίτερα την οικογένεια των πυραύλων Fateh και Zolfaghar», είπε ένας από τους Ιρανούς διπλωμάτες, ο οποίος είχε ενημερωθεί για το ταξίδι.

https://twitter.com/RPKReport/status/1582417674318934020?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1582417674318934020%7Ctwgr%5Ec53f6bcf68beb443d22692fcc1bdc8efb03a222e%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbreak.gr%2Fkosmos%2F385892%2Fpyravloi-drones-iran-rosia-oukrania-israil-ipa%2F

Ένας δυτικός αξιωματούχος που ενημερώθηκε για το θέμα το επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας για την παροχή βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας εδάφους-εδάφους, συμπεριλαμβανομένου του Zolfaghar.

Ένα από τα drones που συμφώνησε να προμηθεύσει το Ιράν είναι το Shahed-136, ένα όπλο που χρησιμοποιείται ως «καμικάζι» αέρος-εδάφους. Φέρει μια μικρή κεφαλή που εκρήγνυται κατά την πρόσκρουση.

Οι Fateh-110 και Zolfaghar είναι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι μικρής εμβέλειας εδάφους-εδάφους, ικανοί να πλήξουν στόχους σε αποστάσεις μεταξύ 300 και 700 χιλιομέτρων (186 και 435 μίλια).

Zolfaghar

Ο Ιρανός διπλωμάτης απέρριψε τους ισχυρισμούς δυτικών αξιωματούχων ότι τέτοιες μεταφορές παραβιάζουν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 2015.

«Το πού χρησιμοποιούνται δεν είναι θέμα του πωλητή. Δεν παίρνουμε πλευρά στην κρίση της Ουκρανίας όπως η Δύση. Θέλουμε ένα τέλος στην κρίση με διπλωματικά μέσα», είπε ο διπλωμάτης.

Η Ουκρανία ανέφερε μια σειρά ρωσικών επιθέσεων χρησιμοποιώντας ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 τις τελευταίες εβδομάδες. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν σήμερα απέρριψε ως αβάσιμες αναφορές ότι το Ιράν προμήθευε drones και άλλα όπλα στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία, ενώ το Κρεμλίνο αρνήθηκε επίσης ότι οι δυνάμεις του είχαν χρησιμοποιήσει ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθούν στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην εκστρατεία της στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το Κρεμλίνο δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά με τη χρήση τους.

«Χρησιμοποιείται ρωσικός εξοπλισμός με ρωσική ονοματολογία», είπε. «Όλες οι περαιτέρω ερωτήσεις πρέπει να απευθύνονται στο Υπουργείο Άμυνας».

Η εμφάνιση ιρανικών πυραύλων εκτός από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο οπλοστάσιο της Μόσχας στον πόλεμο με την Ουκρανία θα αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών δυνάμεων.

«Σύντομα, πολύ σύντομα η αποστολή»

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εκτίμησε ότι ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν τη Δευτέρα σε μια πρωινή επίθεση σε ώρα αιχμής στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάριν Ζαν Πιέρ κατηγόρησε επίσης την Τεχεράνη ότι ψεύδεται όταν λέει ότι τα ιρανικά drones δεν χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι η χώρα του εκτιμά ότι η Ρωσία δυσκολεύεται περισσότερο να παράγει όπλα για τον εαυτό της λόγω των κυρώσεων στον βιομηχανικό της τομέα και έτσι στρέφεται σε εισαγωγές από εταίρους όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. «Τα drones και οι πύραυλοι είναι ένα λογικό επόμενο βήμα», είπε.

Υπό τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις, οι ηγέτες του Ιράν επιθυμούν να ενισχύσουν τους στρατηγικούς δεσμούς με τη Ρωσία ενάντια σε ένα αναδυόμενο αραβο-ισραηλινό μπλοκ του Κόλπου που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ που θα μπορούσε να μετατοπίσει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή πιο μακριά από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, Χοσεΐν Σαλαμί, δήλωσε τον περασμένο μήνα πως ορισμένες από τις «μεγάλες δυνάμεις του κόσμου» είναι πρόθυμες να αγοράσουν στρατιωτικό και αμυντικό εξοπλισμό από το Ιράν.

Ο Ραχίμ Σαφαβί, στρατιωτικός σύμβουλος του Ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αναφέρθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σήμερα ότι είπε ότι 22 χώρες θέλουν να αγοράσουν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.