ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

1 Απριλίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τύμπανα πολέμου στον Περσικό: Βίντεο ντοκουμέντο των ΗΠΑ – Ιρανοί αποκολλούν νάρκη από το τάνκερ

1 min read

Παγκόσμια ανησυχία εγείρει η επίθεση που δέχτηκαν την Πέμπτη (13/06/2019) τα δύο τανκερ στη Μέση Ανατολή, πυροδοτώντας εκ νέου την ένταση στην περιοχή όπου μυρίζει «μπαρούτι», με τους ηγέτες ολόκληρου σχεδόν του πλανήτη να σκέφτονται προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους πάνω στη γεωπολιτική σκακιέρα με νέα πλέον δεδομένα.

Από την πρώτη στιγμή, η Ουάσιγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη για την επίθεση στα τάνκερ «Kokuka Courageous» και «Front Altair». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατηγόρησε ανοιχτά το Ιράν για τα όσα έγιναν στα Στενά του Ορμούζ.

Αν και δεν είναι σαφές ποιος κρύβεται πίσω από τη επίθεση, το Ιράν δείχνει τους εχθρούς του: ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία, ενώ η Δύση την Τεχεράνη, η οποία κάνει λόγο για προβοκάτσια εναντίον της.

Η Ουάσιγκτον επιμένοντας στην ενοχή του Ιράν έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι Αμερικανοί, εικονίζει στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης -επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν- καθώς προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση την Πέμπτη (14/06/2019) στον Κόλπο του Ομάν και κατόπιναφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ. Στη δημοσιότητα δόθηκε και μια φωτογραφία που εικονίζει τη νάρκη πάνω στο πλοίο πριν απομακρυνθεί.

Δείτε το βίντεο:

«Στις 16:10 τοπική ώρα ένα περιπολικό πλοίο κλάσης Γκαστί του σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης προσέγγισε το M/T Kokuka Courageous και παρατηρήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε καθώς απομάκρυνε μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί», ανέφερε ο πλοίαρχος του αμερικανικού ΠΝ Μπιλ Έρμπαν σε ανακοίνωση του.

Στην ύπαρξη αυτού του βίντεο αναφέρθηκε λίγες ώρες νωρίτερα Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Στον ΟΗΕ οι «επιθέσεις»

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το Ιράν ότι είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις εναντίον των δύο δεξαμενόπλοιων που μετέφεραν πετρέλαιο στον Κόλπο. Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, αντέδρασε αυτοστιγμεί καταγγέλλοντας τους «εμπρηστικούς ισχυρισμούς» και την «αντιιρανική εκστρατεία» της Ουάσιγκτον.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Τζόναθαν Κόεν, απευθυνόμενος στους δεκατέσσερις ομολόγους του στο ΣΑ στην έκτακτη συνεδρίαση που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, δήλωσε πως όλα τα στοιχεία δείχνουν το Ιράν.

«Το Ιράν απορρίπτει κατηγορηματικά τις αβάσιμες κατηγορίες των ΗΠΑ και τις καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο», απάντησε η ιρανική διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, προσάπτοντας «πολεμοκάπηλη» ρητορεία στην αμερικανική κυβέρνηση.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε τονίσει ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά πως η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι υπεύθυνη για τις σημερινές [σ.σ. χθεσινές] επιθέσεις στη θάλασσα του Ομάν».

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα αυτό», επέμεινε ο αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι στις προηγούμενες επιθέσεις δεν υπήρξε καμία αντίδραση. «Εάν δεν αντιδράσουμε, κι άλλες επιθέσεις είναι πιθανές», προειδοποίησε, πάντα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Όλες οι χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της έντασης, αλλά δεν ελήφθη κάποια απόφαση.

Αγωνία και στις αγορές

Οι επιθέσεις εναντίον των δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν προκάλεσαν άλμα στις τιμές του πετρελαίου κι εγείρουν νέες ανησυχίες για την ασφάλεια των πλοίων που διαπλέουν το Στενό του Χορμούζ, έναν μήνα αφότου άλλα τέσσερα δεξαμενόπλοια χτυπήθηκαν από νάρκες στην ίδια περιοχή.

Το Στενό του Χορμούζ, δίαυλος ζωτικής σημασίας για τη ναυτιλία που συνδέει τους πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής με τις αγορές στην Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική κι όχι μόνο, βρίσκεται στο επίκεντρο των εντάσεων της περιοχής για δεκαετίες.

Οι επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια «Kokuka Corageous» της ναυτιλιακής εταιρείας του Αμβούργου «Schulte Group» και στο «Front Altair» του νορβηγικού φορέα «Frontline» δεν στοίχισαν καμία ανθρώπινη ζωή, αλλά προκάλεσαν αναταραχή που θα μπορούσε να πλήξει το διεθνές εμπόριο πετρελαίου.

«Πριν από λίγο καιρό, η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύτηκε μόνο και μόνο επειδή περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα δεν προσφερόταν στην αγορά εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη. Μέσω του Στενού του Χορμούζ μεταφέρονται καθημερινά πάνω από 15 φορές μεγαλύτερες ποσότητες» εξήγησε ο Εουτζέν Βάινμπεργκ, επικεφαλής αναλυτής της Commerzbank.

Τα τελευταία χρόνια, εκπρόσωποι του Ιράν έχουν απειλήσει επανειλημμένα να σφραγίσουν τη θαλάσσια διαδρομή.

Η «Lloyd’s» του Λονδίνου χαρακτήρισε τον Περσικό Κόλπο και τμήματα του Κόλπου του Ομάν περιοχές υψηλού κινδύνου μετά τις επιθέσεις στα μέσα Μαΐου.

Ο Βάινμπεργκ αναμένει ότι ο αριθμός των μεταφορών μέσω των Στενών θα μειωθεί. Αυτό θα σήμαινε λιγότερη προσφορά, υψηλότερες τιμές.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.