ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τσίπρας-Προτεραιότητα οι υποδομές και η ενεργειακή διασύνδεση των Βαλκανίων

1 min read

Ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου των Βαλκανικών χωρών

Στη στενή συνεργασία ως προς τη διασυνδεσιμότητα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Βουκουρέστι κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την ομόλογό του της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, τονίζοντας ότι «δουλεύουμε σταθερά για να ενισχύσουμε μεγάλα project υποδομών και σε ό,τι αφορά τη σιδηροδρομική διασύνδεση, το οδικό δίκτυο, τις τηλεπικοινωνίες και την ενεργειακήδιασυνδεσιμότητα».

Όπως είπε, πρόκειται για projects που αφορούν την προοπτική διασύνδεσης Μεσογείου-Μαύρης Θάλασσας, που αφορούν και τον άξονα 10, τον Μεσογειακό Διάδρομο Οδικής Διασύνδεσης που περνά από τη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια κι από εκεί στο Βελιγράδι. Σημείωσε, ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι σε μια εποχή που οι εξελίξεις είναι ταχύτατες και που αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης και διαμορφώνονται νέες προκλήσεις μπροστά μας, Ελλάδα και Ρουμανία, ως δυνάμεις σταθερότητας της Βαλκανικής, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό πόλο σταθερότητας, οικονομικής συνεργασίας και ασφάλειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε σημαντικά project ενεργειακής διασυνδεσιμότητας, όπως τη σύνδεση της Μεσογείου, του Αιγαίου με τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και τον αγωγό ΙGB που θα συνδέει τον αγωγό ΤΑΡ, που ήδη διέρχεται και μεταφέρει αζέρικο αέριο από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά θα αντλεί και τις νέες δυνατότητες, που θα δώσει η πλατφόρμα στην Αλεξανδρούπολη για επανα-αεροποίηση υγροποιημένου αερίου (LNG), όπως επίσης και της υφιστάμενης υποδομής στη Ρεβυθούσα.

Ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την «ιστορικής σημασίας συμφωνία» ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ για τον αγωγό East Med «που αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης καθώς διαμορφώνει νέες δυνατότητες διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας». Επεσήμανε ότι ο αγωγός αυτός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα μέσω της Κρήτης και της Κεντρικής Ελλάδας και από εκεί θα έχει τη δυνατότητα να πάει στην Ιταλία, «ενδεχομένως όμως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και προς την Βαλκανική».

Έτσι λοιπόν, τόνισε, «έχουμε ένα πλαίσιο που με τον East Med, με τα άλλα έργα μεταφοράς LNG σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη και με τον IGB (τον κάθετο αγωγό από την Ελλάδα στη Βουλγαρία και τον διασυνδετήριο αγωγό IBS ανάμεσα στη Βουλγαρία και τη Σερβία, διαμορφώνεται ένα δίκτυο μεταφοράς ενέργειας που καθιστά όλες τις χώρες και τα Βαλκάνια ως ένα ενεργειακό hub (κόμβο) ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.