ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τσιόδρας Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες

1 min read

Έμφαση στον εμβολιασμό έδωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και πρόεδρος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τις «Θεραπευτικές Εξελίξεις 2021».

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι χρειάζεται προσοχή και γενικός εμβολιασμός για να ξεπεραστεί η πανδημία. Παράλληλα, σημείωσε ότι τα στοιχεία που προκύπτουν ήδη από τον εμβολιασμό του πληθυσμού, που προχωρά καλά, φαίνεται ότι οι εμβολιασμένοι ασθενείς παύουν να διατρέχουν κίνδυνο θανάτου ή σοβαρής νόσησης από την Covid-19.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, όταν ένας πλήρως εμβολιασμένος πολίτης συναντήσει έναν άλλον πλήρως εμβολιασμένο, δεν θα υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού.

Τις επόμενες μέρες η επιτροπή των ειδικών θα συζητήσει για τα μέτρα και το ενδεχόμενο χαλάρωσής τους. Υπάρχει το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους εμβολιασμένους να μην φορούν μάσκες.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Νίκος Σύψας σημείωσε ότι υπάρχει πτώση των κρουσμάτων, σε αντίθεση με τη Θράκη, όπου καταγράφεται αύξηση. Ωστόσο προειδοποίησε πως «ακόμη και αν ρίξουμε τον δείκτη μεταδοτικότητας R στο 0,9 θα έχουμε σε ορίζοντα δύο μηνών, δηλαδή στις 21 Ιουνίου, περίπου 400 διασωληνωμένους».

Οι φόβοι των ειδικών για το Πάσχα

Για τα νέα μέτρα για το Πάσχα και τους πιθανούς κινδύνους μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.

Όπως, εξήγησε, οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς την πορεία της πανδημίας.

Το τρίτο κύμα, που έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης, ξεκίνησε από τις βόρειες χώρες και επεκτάθηκε στις νότιες. «Αυτή τη στιγμή είναι στο πικ του και βλέπουμε σιγά σιγά κάμψη.», τόνισε.

Ο κ. Τσακρής εκτίμησε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος, λόγω των καιρικών συνθηκών και της αύξησης των εμβολιασμένων.

«Πρέπει να είμαστε χωρίς lockdown από εδώ και πέρα. Να βρούμε τρόπους λειτουργίας των δραστηριοτήτων με πρωτόκολλα.», ανέφερε.

Τόνισε, ωστόσο, ότι τον ανησυχεί το Πάσχα και οι συγκεντρώσεις σε σπίτια, που μπορούν να προκαλέσουν εξάρσεις της πανδημίας.

«Ο νούμερο 1 παράγοντας είναι συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.»

Σχετικά με τα εμβόλια, ο κ. Τσακρής είπε πως οι παραλλαγές του κορωνοϊού ενδέχεται να μειώσουν λίγο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Ήδη, οι φαρμακευτικές ετοιμάζουν νέα εμβόλια για την επόμενη χρονιά.

Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

Στους εξωτερικούς χώρους, τουλάχιστον, είναι πιθανό να βγάλουμε τις μάσκες, εκτίμησε ο καθηγητής. Αντίθετα, στους εσωτερικούς χώρους είναι πιο δύσκολο να συμβεί αυτό, διότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα.

«Φέτος, το καλοκαίρι δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν, όπως πέρσι. Θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας.», επεσήμανε, κλείνοντας

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.