ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Τσεκούρωμα» στις συντάξεις: Η μεγαλύτερη περικοπή από το 2013!

1 min read

Τον νόμο που εφαρμόζει η Ν.Δ. είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016

Τη μεγαλύτερη περικοπή στις συντάξεις από το 2013 και έπειτα, όταν είχαν καταργηθεί τα δώρα, επιβάλλει η Κυβέρνηση μέσω… εγκυκλίου που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου.

Σαν τον κλέφτη, προπαραμονή Πρωτοχρονιάς, στις 30 Δεκεμβρίου 2021, κόβει τις συντάξεις έως και 268 ευρώ τον μήνα και μάλιστα για τους πλέον κοινωνικά ευάλωτους: όσους λαμβάνουν συντάξεις χηρείας ή αναπηρίας και σε μία συγκυρία εφιαλτικών αυξήσεων στην ενέργεια και τα βασικά αγαθά. Η περικοπή δεν έχει αναδρομική ισχύ και θα εφαρμόζεται εφεξής, με τον δικηγόρο – εργατολόγο Διονύση Τεμπονέρα να εκτιμά ότι αφορά 150.000 με 200.000 συνταξιούχους σε βάθος δύο ή τριών ετών.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι με την εγκύκλιο «παρέχονται ουσιώδεις διευκρινίσεις επί υφιστάμενων νομοθετικών ρυθμίσεων του ν. 4387/2016». Όπως αποκαλύπτει ο Αλέξης Μητρόπουλος, η εγκύκλιος «εφαρμόζει τη σκληρή διάταξη του άρθρου 7 του νόμου Κατρούγκαλου για απαγόρευση “σώρευσης εθνικών συντάξεων”, που από φόβο για το πολιτικό κόστος δεν υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Πράγματι ο νόμος που ψηφίστηκε το 2016 όριζε ρητά την περικοπή αυτή, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αντιθέτως παρακάμφθηκε μέσω μιας άλλης εγκυκλίου – άγνωστο εάν αυτό συνέβη με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών ή χωρίς να το καταλάβουν. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας (το οποίο δεν έχει διαψεύσει όσα καταγγέλλονται) είναι γιατί πρέπει αυτή η βάναυση περικοπή να εφαρμοστεί τώρα. Γιατί δεν ψήφισε μια διάταξη που να κλείνει οριστικά και ευνοϊκά το ζήτημα υπέρ των συνταξιούχων, αλλά αντιθέτως έρχεται να επιβάλλει τσεκούρι στις συντάξεις σε μια περίοδο που δεν υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη των δανειστών;

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αναφέρει ότι

«δεν επιτρέπεται η σώρευση περισσοτέρων της μιας εθνικών συντάξεων στο ίδιο άτομο. Σε εφαρμοστικό επίπεδο, όταν ένας ασφαλισμένος δικαιούται περισσότερες της μιας συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου), του χορηγείται μια μόνο εθνική σύνταξη που δεν μπορεί να υπερβαίνει (μεμονωμένα ή ως άθροισμα εθνικών συντάξεων από διαφορετικές αιτίες) το ανώτατο όριο μιας πλήρους εθνικής σύνταξης (384 ευρώ). Ο κανόνας αυτός ισχύει και εφαρμόζεται, ανεξαρτήτως της προέλευσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (εξ ιδίου δικαιώματος ή κατά μεταβίβαση) και σε οποιονδήποτε συνδυασμό σώρευσης.

Το συνολικό ποσό των κατά μεταβίβαση συντάξεων που καταβάλλονται στα δικαιοδόχα πρόσωπα (σύζυγος, τέκνα) λόγω θανάτου του συνταξιούχου δεν μπορεί να υπερβαίνει τη σύνταξη του θανόντος. Αντιστοίχως, το ποσό του συνόλου των κατά μεταβίβαση συντάξεων που καταβάλλονται στα δικαιοδόχα πρόσωπα δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 360 ευρώ. Εξαίρεση αποτελούν τα ορφανά τέκνα και από τους δύο γονείς, στα οποία το κατώτατο όριο δεν επιμερίζεται αλλά το καθένα λαμβάνει τουλάχιστον το κατώτατο όριο.

Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου που ελάμβανε δύο ανταποδοτικές συντάξεις, το δικαίωμα των δικαιοδόχων στη σύνταξη του θανόντος είναι ενιαίο και αδιαίρετο, ανεξαρτήτως του πλήθους και του είδους των δικαιωμάτων που μεταβιβάζονται από τον θανόντα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις συντάξεις χηρείας μετά την πρώτη τριετία, καταβάλλεται στον επιζώντα σύζυγο ολόκληρη η σύνταξη χηρείας, η οποία ισούται με το 70% της σύνταξης του θανόντος. Οι κανόνες σώρευσης της εθνικής σύνταξης, όπως αναλύθηκαν παραπάνω, εφαρμόζονται απαρέγκλιτα. Με το πέρας της πρώτης τριετίας, πάντα σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, η σύνταξη προσαρμόζεται και καταβάλλεται το ήμισυ αυτής (δηλαδή, το 35% της σύνταξης του θανόντος), εφόσον ο επιζών εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Εάν ο επιζών σύζυγος είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, εξακολουθεί να λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξη χηρείας, χωρίς περικοπή, για όσο διαρκεί η αναπηρία».

Γυναίκα με αναπηρική: Το παράδειγμα που σοκάρει!

Έστω ότι γυναίκα λαμβάνει αναπηρική σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος, με βαθμό αναπηρίας 70%, ύψους 600 ευρώ (Εθνική Σύνταξη 288 ευρώ + Ανταποδοτική Σύνταξη 312 ευρώ). Ο ασφαλισμένος σύζυγος πεθαίνει το 2020 και δικαιούτο σύνταξης ύψους 900 ευρώ (Εθνική Σύνταξη 384 ευρώ + Ανταποδοτική Σύνταξη 516 ευρώ).

Την πρώτη τριετία, η επιζώσα σύζυγος λαμβάνει κανονικά τη σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος και τη σύνταξη λόγω θανάτου που αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης που δικαιούτο ο θανών (70% x 900 ευρώ = 630 ευρώ και αναλύεται σε Εθνική Σύνταξη 268,8 ευρώ + Ανταποδοτική Σύνταξη 361,2 ευρώ).

Σύνολο συντάξεων μέχρι σήμερα, εξ ιδίου δικαιώματος και θανάτου: 1.230 ευρώ (Ε.Σ. 288 ευρώ + 268,8 ευρώ και Α.Σ. 312 ευρώ + 361,2 ευρώ).

Με την εγκύκλιο Τσακλόγλου το ποσό της Εθνικής Σύνταξης δεν μπορεί να ξεπερνά σε άθροισμα από διαφορετικά δικαιώματα (σύνταξη χηρείας και αναπηρίας ή γήρατος) το ποσό των 384 ευρώ, δηλαδή μια πλήρη Εθνική Σύνταξη.

Συνεπώς η ίδια ανάπηρη χήρα στο ίδιο παράδειγμα, αν ο σύζυγος απεβίωνε αύριο θα λάμβανε από την Εθνική Σύνταξη λιγότερα 172,8 ευρώ τον μήνα (αντί για 268,8 ευρώ + 288 ευρώ = 556,8 ευρώ, θα πάρει 384 ευρώ) δηλαδή θα λάβει αντί για 1.230 ευρώ, μόνο 1.057,2 ευρώ συνολικά.

Πηγή newsbreak

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.