ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τσαβούσογλου: Συμφωνήσαμε με Δένδια για συνάντηση

1 min read

Σε δηλώσεις σχετικά με τα ελληνοτουρκικά προχώρησε σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγες ώρες αφού ανακοινώθηκε ότι στις 25 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Κατά τη συνάντηση που είχε με τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για συμφωνία συνάντησης με το Νίκο Δένδια μετά τις διερευνητικές επαφές, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνστναντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

«Έπειτα, συμφωνήσαμε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, να συναντηθούμε. Την ημερομηνία θα την ορίσουμε αργότερα», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να κατηγορήσει εμμέσως την Ελλάδα και την Κύπρο για την επιδείνωση των ευρω-τουρκικών σχέσεων. «Την περασμένη χρονιά, δυστυχώς συνεχίστηκε η τάση αυτή, τη στιγμή που υπήρχε ανάγκη για περισσότερη συνεργασία, τα κανάλια επικοινωνίας έκλεισαν και χάθηκαν ευκαιρίες. Ο βασικός λόγος για αυτό ήταν η εισαγωγή από ορισμένες χώρες-μέλη στην ΕΕ των επί χρόνια διμερών προβλημάτων με την Τουρκία. Η Τουρκία και η ΕΕ αναγκάστηκαν να συγκρουστούν. Για παράδειγμα η ΕΕ, η οποία τηρεί μία ουδέτερη στάση στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών κι ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμία δικαιοδοσία σε αυτό το θέμα, όταν ήρθε στην ατζέντα η Τουρκία, ενέργησε με ένα εντελώς αντίθετο τρόπο. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, έγινε κατάχρηση της αλληλεγγύης και παρά τις εκκλήσεις μας και τις προσπάθειες για διάλογο, κυριάρχησαν τελικά τα αιτήματα μιας μόνο πλευράς. Από τότε που ήρθαμε στην εξουσία το 2002, πάντα προσπαθήσαμε να επιλύσουμε τα προβλήματα της αν. Μεσογείου και της Κύπρου μέσω διαλόγου. Το γεγονός ότι οι εκκλήσεις από την Τουρκία για τον σχέδιο Ανάν, και οι προτάσεις το 2002, 2011, 2012 και 2019 για μια δίκαιη κατανομή των πόρων και για διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα παρέμειναν χωρίς αποτέλεσμα επί 5 χρόνια αποδεικνύουν περίτρανα το πρόβλημα», δήλωσε. Τόνισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής τον Οκτώβριο, χρησιμοποιήθηκε μία τέτοια απειλητική γλώσσα κατά της Τουρκίας που «το ποτήρι ξεχείλισε. Αλλά αντιδράσαμε και θα το κάνουμε και πάλι αν επαναληφθεί».

Επαφές με Γαλλία

Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις επαφές που ξεκινά η Τουρκία με τη Γαλλία. «Αρχίζουμε διαβουλεύσεις για τις προξενικές σχέσεις, την ασφάλεια και τα περιφερειακά θέματα, σε επίπεδο γενικών διευθύνσεων και γραφειοκρατών. Αλλά αυτός ο οδικός χάρτης δεν περιλαμβάνει μόνο διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο χωρών. Οι συνάδελφοί μας εργάζονται αυτή τη στιγμή πάνω σε ένα οδικό χάρτη που προβλέπει αποκατάσταση πρώτα των σχέσεων μας και στη συνέχεια περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων», δήλωσε, σημειώνοντας ότι το 2021 είναι ένα ελπιδοφόρο έτος, μία χρονιά αλληλεγγύης, διπλωματίας και διαλόγου. «Είμαστε πιο δεμένοι μεταξύ μας. Σήμερα, έχουμε γίνει απαραίτητοι ο ένας στον άλλο σε πολλούς τομείς. Η μεταναστευτική κρίση που ξέσπασε το 2015, η ενεργειακή συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας, το εμπόριο, οι μεταφορές, τομείς όπως η ασφάλεια και η άμυνα, καταδεικνύουν ότι έχει αυξηθεί η αλληλεξάρτηση Τουρκίας και ΕΕ» είπε.

Είμαστε αποφασισμένοι για μεταρρυθμίσεις

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία είναι προσηλωμένη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και μάλιστα ζήτησε την υποστήριξη της ΕΕ για την υλοποίησή τους. «Βλέπουμε το μέλλον μας στην Ευρώπη και θέλουμε να το οικοδομήσουμε μαζί», επανέλαβε χαρακτηριστικά. «Βασικό μας έργο είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του λαού μας σε κάθε τομέα και να εργαστούμε για την ευημερία και την προστασία των πολιτών μας, για την ισορροπία μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας στο πλαίσιο των πραγματικοτήτων στη χώρα μας. Η ΕΕ πρέπει να μας υποστηρίξει και όχι να μας εμποδίσει. Η Τουρκία είναι στην Ευρώπη και η Ευρώπη είναι το πεπρωμένο μας. Και τούμπαλιν». Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία είναι ένας ζωτικός παίκτης στην περιοχή από τη Συρία, τα Βαλκάνια, τον Εύξεινο Πόντο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τον Καύκασο. «Εξαιτίας των διμερών προβλημάτων που παρέμειναν ανεπίλυτα επί χρόνια, η ζωτική συνεργασία Τουρκίας-ΕΕ δεν υπήρξε λειτουργική και αυτό ήταν μια απώλεια και για την Ευρώπη. Πρότασή μας είναι τα διμερή προβλήματα να μπουν σε μια πορεία λύσης μέσω διαλόγου με διαφορετικές μορφές και την ίδια στιγμή να καταγραφεί πρόοδος σε συγκεκριμένους τομείς στις σχέσεις με την ΕΕ. Η Τουρκία είναι προσηλωμένη στη διαδικασία της ΕΕ. Εάν λάβουμε μια απάντηση από την ΕΕ, θα επιδείξουμε την αναγκαία βούληση», δήλωσε.

Πηγή: sigmalive.com

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.