ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τσαβούσογλου: «Αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, η Αίγυπτος ίσως έρθει στο τραπέζι για τις θαλάσσιες ζώνες»

1 min read

“Θετικά μηνύματα” λαμβάνει ο Τσαβούσογλου από την Αίγυπτο, για την οριοθέτηση των  μεταξύ τους θαλασσίων ζωών

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι πιθανό να διαπραγματευτούν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο εάν οι μεταξύ τους σχέσεις, οι οποίες υπήρξαν τεταμένες τον τελευταίο καιρό, επιτρέψουν μια τέτοια κίνηση.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα προκηρύχθηκε ο πρώτος διεθνής γύρος προσφορών από την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, μεταξύ άλλων και στη Μεσόγειο Θάλασσα, κάτι που είναι ενδεικτικό των προσπαθειών των περιφερειακών «παικτών» να μείνουν μακριά από τις περιπλοκές που δημιουργεί η εκκρεμότητα του Κυπριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο χάρτης της προκήρυξης αποτυπώνει πεδία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα δυτικά πεδία έχουν χαραχθεί με βάση τη συμφωνία για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, τον περασμένο Αύγουστο. Ωστόσο, σε ένα πεδίο το οποίο βρίσκεται ανατολικά του 28ου μεσημβρινού ακολουθούνται τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά κοινοποιήθηκαν με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ στις 13 Νοεμβρίου 2019, λίγες ημέρες πριν από την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου. Η συγκεκριμένη επιλογή δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη στοιχείο ομαλοποίησης των σχέσεων της Αιγύπτου με την Τουρκία, είναι ωστόσο μια συνειδητή επιλογή του Καΐρου να αφήσει ανοιχτές τις πόρτες για μελλοντικές συζητήσεις.

Αυτή η προκήρυξη από την Αίγυπτο έχει προκαλέσει μπαράζ δημοσιευμάτων στην Τουρκία τα οποία έχουν συντονιστεί με τη γραμμή που δίνει με τις δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα με τον Γεωργιανό ομόλογό του, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο γύρος προσφορών έγινε με σεβασμό στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και, όπως επισημαίνει, η Άγκυρα αντιμετωπίζει θετικά αυτό το γεγονός.

Καθημερινή

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.