ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τρομοκρατία: Νέος κύκλος αίματος στην Ευρώπη – Γιατί ανησυχεί η Ελλάδα

1 min read

Τρομοκρατία: Ενα νέο τρομοκρατικό ρεύμα προερχόμενο από παραφυάδες και ενεργούς πυρήνες του εξτρεμιστικού, φονταμενταλιστικού Ισλάμ έρχεται απειλητικά στην Ευρώπη και προκαλεί σε όλες τις μεγαλουπόλεις εύλογη ανησυχία.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στη Νίκαια της Γαλλίας και στη Βιέννη είναι τα προεόρτια των επικείμενων επιθέσεων, αφού υπολογίσιμος αριθμός ισλαμιστών, μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Μεσοποταμία και την ανακατάληψη της Μοσούλης και της Αλ Ράικα από τις συμμαχικές δυνάμεις ως και τις κουρδο-αραβικές πολιτοφυλακές, έχουν καταφέρει επιστρέφοντας στα κράτη τους να αναδιοργανωθούν σε «κλειστούς θύλακες» ή και ως «μοναχικοί λύκοι» και να αποτελούν άμεσους κινδύνους για την κρατική ασφάλεια ως και την ασφάλεια των πολιτών.

Πολεμικές εμπειρίες

Είναι η γενιά αυτών που έχουν πολεμικές ως και ασύμμετρες εμπειρίες από τα πεδία μάχης του Ραμάντι, της Μπακούμπα, της Μοσούλης, του Ντιρ ελ Ζόρ, της Παλμύρας, του Ιντλίμπ, της δυτικής Δαμασκού, του Χαλεπίου και άλλων περιοχών. Εχουν εκπαιδευτεί σε περιοχές στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και Τουρκίας-Ιράκ, ενώ έχουν γαλουχηθεί από τα όσα προπαγανδίζει επί χρόνια η Αλ Κάιντα (Κεντρική), η Αλ Κάιντα στο μουσουλμανικό Μάγκρεμπ (AQIM) και στην Αραβική χερσόνησο (AQAP), ενώ το Ισλαμικό Κράτος ήταν αυτό που για τρία και πλέον χρόνια τούς παρείχε στέγη και εξοπλισμό. Παράλληλα, η εντυπωσιακή χρήση εκ μέρους τους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των ηλεκτρονικών εκδόσεων, του κυβερνοχώρου κ.ά. τούς εφοδίασε με περισσότερο εμπρηστικό υλικό για προπαγάνδα για υβριδικές επιχειρήσεις.

Μπορεί το ISIS στη Μεσοποταμία να υπέστη -ειδικά από αέρος- συντριπτικά πλήγματα από την αμερικανοσυμμαχική αεροπορία που εφορμούσε από τις αεροπορικές βάσεις του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, της Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ και της Αλ Ντάφρα στα Εμιράτα, όμως πολλοί από τους ισλαμιστές διέφυγαν, πέρασαν μέσω Τουρκίας και από εκεί επέστρεψαν στις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι γνώστες του αντάρτικου σε κατοικημένες περιοχές, καθώς και σε άλλους χώρους (μη αστικές περιοχές) ενώ ορισμένοι από αυτούς έχουν εκπαιδευτεί και σε χρήση ιδιαίτερα φονικών ουσιών και όπλων, όπως χημικά και βιολογικά.

Επέστρεψαν αρκετοί από αυτούς μέσα από τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές από Τουρκία προς Ελλάδα και βαλκανικούς διαδρόμους ή από Λιβύη προς Λαμπεντούζα/Ιταλία και από εκεί προς Κεντρική Ευρώπη. Δραστηριοποιούνται πολύ προς την κατεύθυνση ένοπλων θυλάκων που τα μέλη τους συνδέονται κυρίως με δεσμούς αίματος και ως εκ τούτου είναι αρκετά δύσκολο να παρακολουθήσεις, να διεισδύσεις και να αποτρέψεις φονικές «καταδρομικού στιλ» τρομοκρατικές ενέργειες. Μιλάμε για αυτοκτονικής διάστασης αποστολές κατά κεντρικών σημείων ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, εβραϊκών συναγωγών και άλλων παρόμοιων στόχων. Ως επιχείρηση-μάθημα (που δυστυχώς δεν έχει μελετηθεί σε βάθος) είναι η αποστολή των ισλαμιστών το 2008 στο λιμάνι της Μουμπάι της Ινδίας που επίσης ήταν πολύνεκρη.

Μελέτη

Σε εκτενή μελέτη μου τον Δεκέμβριο του 2019 για λογαριασμό ομάδας διεθνών ινστιτούτων είχα επισημάνει ότι μέσα στη διετία 2020-2022 θα δεχθούν τρομοκρατικές επιθέσεις η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Αυστρία και από ριζοσπάστες ισλαμιστές η Ρωσία (δηλαδή από αντάρτες του Καυκάσου ή της Κεντρικής Ασίας). Σημειώνω ότι ένας υπολογίσιμος αριθμός τέτοιων ανταρτών βρίσκεται ακόμα στη Συρία και στο βορειοανατολικό Ιράκ. Πολλοί είναι και οι ισλαμιστές αντάρτες στην Υεμένη, στην Αίγυπτο, σε περιοχές της νότιας Τυνησίας, στην Υποσαχάρια Αφρική, καθώς και στην επαρχία Φεζάν της Λιβύης. Υπολογίσιμες τζιχαντιστικές ομάδες συναντάς στη σομαλική έρημο, στη λίμνη Τσαντ στην Αφρική καθώς και στο κρατίδιο Κάνο και όχι μόνο στη βορειοανατολική Νιγηρία (Μπόκο Χαράμ).

Στον ευρωπαϊκό χώρο υπάρχουν πολλά διασυνοριακά «κενά» ασφαλείας, ενώ πολλές φορές, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη φονική ενέργεια στην αυστριακή πρωτεύουσα, υπήρξε κάκιστη συνεργασία μεταξύ αυστριακών και σλοβακικών αρχών. Γιατί η Μπρατισλάβα ενημέρωσε για άτομα που επεδίωκαν να αγοράσουν εκρηκτικά αλλά η Βιέννη (αν και διαθέτει καλές δυνάμεις για αντιτρομοκρατική δράση) δεν ασχολήθηκε επιμελώς με τις πληροφορίες.

Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.