ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τροία: Μύθοι και αλήθειες – Μεγάλη έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο

1 min read

Μία έκθεση αφιερωμένη στην Τροία και τον Ερρίκο Σλήμαν βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος στο Λονδίνο αυτές τις μέρες. Η γοητεία των προσώπων εκείνης της εποχής, οι ήρωες και οι ηρωίδες της αρχαιότητας, η επίδρασή τους στη λογοτεχνία, τη ζωγραφική, τη μουσική, τα λαϊκά ήθη και έθιμα ερευνώνται μέσα από 350 εκθέματα στο Βρετανικό Μουσείο

Το ένα τρίτο των εκθεμάτων προέρχεται από τα κρατικά μουσεία του Βερολίνου και πολλά από αυτά χρονολογούνται από την εποχή των ανασκαφών του εμπόρου και αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν.

Είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση για την Τροία στο Λονδίνο από τότε που ο Ερρίκος Σλήμαν παρουσίασε τα ευρήματά του το 1877. Ανάμεσά σε άλλα παρουσιάζονται δυο κεραμικά φθαρμένα από φωτιά, τα οποία κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του Βερολίνου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο «κάηκαν για δεύτερη φορά», όπως λέει η επικεφαλής επιμελήτρια της έκθεσης, Αλεξάντρα Βίλινγκ.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτγουικ Φίσερ, η έκθεση «Τροία, μύθος και πραγματικότητα» είναι πολύ επίκαιρη:
«Πρόκειται για μια ιστορία καταστροφής, βίας, αντιπαραθέσεων, θλίψης και απώλειας. Αυτή η έκθεση είναι μια έκκληση να τερματιστεί η βία και η καταστροφή» είπε ο Φίσερ μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Μάς καλεί να σκεφθούμε πάνω στην ελευθερία λήψης αποφάσεων, το ήθος και το πεπρωμένο», συμπληρώνει.

Το βίντεο-παραγωγή του Βρετανικού Μουσείου για την Έκθεση

«Ο Σλήμαν έκανε λάθος» – Η αποκατάσταση της αλήθειας

Όπως αναφέρει η DW, στην είσοδο υποδέχεται τον επισκέπτη ένα έργο του Βρετανού γλύπτη Άντονι Κάρο, το οποίο μεταφέρει τη βία του τρωικού πολέμου στους πολέμους στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990. Ο Αμερικανός καλλιτέχνης Σι Τόμπλι συσχετίζει «την εκδίκηση του Αχιλλέα» με έναν πίνακα πιτσιλισμένο από αίμα.

Ένας γιγαντιαίος σκελετός του Δούρειου Ίππου δεσπόζει στο κέντρο της έκθεσης με τα ευρήματα, βάζα, περικεφαλαίες και ασπίδες να τον συνοδεύουν. Στα πιο σημαντικά έργα ανήκουν δυο ρωμαϊκά αργυρά κύπελλα με σκηνές από την Ιλιάδα του Ομήρου.

Το τμήμα «Τροία και αρχαιολογία» αφορά την ιστορία των ανασκαφών στη σημερινή βορειοδυτική Τουρκία και υιοθετεί μια κριτική ματιά απέναντι στις μεθόδους, τα συμπεράσματα και τις αξιολογήσεις του Σλήμαν.

Η «καμένη πόλη» που ανακαλύφθηκε από αυτόν δεν είναι η Τροία του Τρωικού Πολέμου, αναφέρεται. «Έκανε υπερβολικές ανακοινώσεις όσον αφορά τα ευρήματά του για να μπορέσει να ενισχύσει τη θεωρία του. Ο Σλήμαν ήταν διαφημιστής του εαυτού του και σήμερα γνωρίζουμε ότι έκανε λάθος. Η Τροία του ήταν περίπου 1.000 χρόνια νωρίτερα» λέει η επιμελήτρια Αλεξάντρα Βίλινγκ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.