ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τροφές που προκαλούν φλεγμονή και ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου

1 min read

Οι άνθρωποι που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε τροφές που προκαλούν φλεγμονήστον οργανισμό κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η φλεγμονή του οργανισμού παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ερευνητές από το Τμήμα Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε συνεργασία με συναδέλφους τους από άλλα αμερικανικά και κινεζικά ακαδημαϊκά κέντρα ανακάλυψαν τώρα ότι άνδρες και γυναίκες που κατανάλωναν τακτικά τροφές οι οποίες αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με άλλους άνδρες και γυναίκες που ακολουθούσαν άλλου τύπου διατροφή.

Συγκεκριμένα, οι άνδρες που ακολουθούσαν «φλεγμονώδη» διατροφή αντιμετώπιζαν 44% μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες ήταν 22%.

Για να διερευνήσουν τη σύνδεση μεταξύ διατροφής και φλεγμονής οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που συνελέγησαν από τις μεγάλες διαχρονικές μελέτες Health Professionals Follow-Up Study και Νurses’ Health Study και αφορούσαν περισσότερους από 121.000 άνδρες και γυναίκες οι οποίοι παρακολουθήθηκαν επί περίπου 25 χρόνια. Στην αρχή της μελέτης οι γυναίκες ήταν ηλικίας 30-55 ετών και οι άνδρες ηλικίας 40-75 ετών. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της μελέτης περί τα 2.700 άτομα εμφάνισαν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Κάθε τέσσερα χρόνια οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή τους. Οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν τις πληροφορίες αυτές για να δημιουργήσουν ένα «σκορ φλεγμονής» σχετικά με τον κάθε εθελοντή. Τα χαμηλότερα σκορ έδειχναν ότι οι εθελοντές ακολουθούσαν «αντιφλεγμονώδη διατροφή, ενώ τα υψηλότερα ότι οι εθελοντές ακολουθούσαν «προφλεγμονώδη» διατροφή.

Παραδείγματα προφλεγμονωδών τροφών, περιλάμβαναν τα επεξεργασμένα κρέατα και δημητριακά, καθώς και τα αναψυκτικά.

Μεταξύ των αντιφλεγμονωδών τροφών περιλαμβάνονταν ο καφές, το τσάι, τα πορτοκαλί λαχανικά (όπως το καρότο) και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των αντιφλεγμονωδών τροφών περιλαμβανόταν και η πίτσα, πιθανώς επειδή η σάλτσα ντομάτας που έχει περιέχει υψηλά επίπεδα λυκοπενίου, μιας ουσίας που χαρίζει στην ντομάτα το κόκκινο χρώμα της και διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες με βάση το σκορ φλεγμονής της διατροφής τους. Στους άνδρες με το χαμηλότερο σκορ φλεγμονώδους διατροφής εμφανίστηκαν 113 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου ανά 100.000 άτομα το έτος – στην ομάδα του υψηλότερου σκορ η αναλογία ήταν 151 περιπτώσεις ανά 100.000 το έτος. Στις γυναίκες, η αναλογία στην ομάδα του χαμηλού σκορ ήταν 80 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου ανά 100.000 το έτος ενώ στην ομάδα του υψηλότερου σκορ ήταν 92 περιπτώσεις καρκίνου ανά 100.000 το έτος.

Συνολικά, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες τα άτομα με τα υψηλότερα σκορ φλεγμονώδους διατροφής είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με όσα άτομα είχαν τα χαμηλότερα σκορ.

Τα ευρήματα αυτά φάνηκε να ισχύουν ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, η κατανάλωση αλκοόλ, η φυσική δραστηριότητα, το κάπνισμα και η τακτική λήψη ασπιρίνης.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «JAMA Oncology».

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.