ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τρίτη δόση: 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για πολίτες ηλικίας 60+ και υγειονομικούς

1 min read

Θεμιστοκλέους: Η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική, αλλά (η χορήγησή της) αποτελεί ισχυρή σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμού, για να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η προστασία

Το γεγονός ότι στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείσουν τα ραντεβού τους για την 3η δόση (συμπληρωματική ή αναμνηστική) του εμβολίου κατά του κορωνοϊού όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών, αλλά και οι υγειονομικοί για τους οποίους έχουν περάσει 6 μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19 από το Υπουργείο Υγείας.   

Αξίζει να σημειωθεί ότι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εκτιμούν ότι η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου στο σύνολο του πληθυσμού δεν δικαιολογείται στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι τα εμβόλια παραμένουν πολύ αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσησης, ακόμη και απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα.

  • Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά και ο εμβολιασμός με 3η δόση στις μονάδες χρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων από τις κινητές μονάδες (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ. Όσον αφορά δε στους εμβολιασμούς από τους παιδιάτρους, όπως επισήμανε, επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αυτοί θα ξεκινήσουν τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, ενώ τόνισε ότι «επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι και απομένουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, καθώς και να κατατεθεί το σχετικό σχέδιο νόμου». Συμπλήρωσε δε πως εντός της εβδομάδας θα βγει πρόσκληση για να υπογραφούν συμβάσεις, ώστε στις αρχές του Οκτωβρίου, κατά το χρονοδιάγραμμα, να ξεκινήσουν οι συγκεκριμένοι εμβολιασμοί.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε πως τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου μετά τον βασικό εμβολιασμό, οπότε, με βάση τη μείωση των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις άρχισε ο προβληματισμός για την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης και ακόμη περισσότερο για τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Πρώτοι είναι οι άνθρωποι που δεν ανέπτυξαν επαρκώς αντισώματα, οι ανοσοκατασταλμένοι, δεύτερη κατηγορία οι άνθρωποι που έχουν μειωμένα αντισώματα για διάφορους λόγους και τρίτη κατηγορία αυτοί που εκτίθενται περισσότερο στον ιό.

Η Εθνική Επιτροπή έκανε θετική γνωμοδότηση για εμβολιασμό με τρίτη δόση για τους ανοσοκατασταλμένους, κάτι που εφαρμόζεται από την περασμένη εβδομάδα. Η ηλικία αποτελεί σοβαρό παράγοντα νόσησης. Σειρά παίρνουν οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας και όσοι είναι άνω των 60 ετών. Ο κίνδυνος για τους μεγαλύτερους αποτυπώνεται στα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταβάλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ενώ για τον γενικό πληθυσμό αναμένονται περισσότερα δεδομένα, αναφορικά με την ανάγκη για χορήγηση συμπληρωματικής δόσης. Οι μελέτες από το Ισραήλ, πάντως, δείχνουν ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης μειώνει λοίμωξη και σοβαρή νόσηση. Στους μισούς από όσους έλαβαν την τρίτη δόση διπλασιάστηκαν τα αντισώματα από τη δεύτερη δόση. Από το CDC αναμένονται σύντομα δεδομένα από άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση, η οποία ενδέχεται να αποτελεί και την τελική δόση κατά του κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εκτιμούν ότι η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου στο σύνολο του πληθυσμού δεν δικαιολογείται στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι τα εμβόλια παραμένουν πολύ αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσησης, ακόμη και απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα.

Παρακολουθήστε την ενημέρωση στο ακόλουθο link:

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.