ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τράπεζες: Προτάσεις ανταλλαγής κατοικιών σε νοικοκυριά που έχουν «κόκκινα» δάνεια

1 min read

Τράπεζες: Προτάσεις ανταλλαγής κατοικιών σε νοικοκυριά που έχουν «κόκκινα» δάνεια



«Κούρεμα δανείου με κούρεμα σπιτιού», ετοιμάζονται να λανσάρουν από τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2018 οι ελληνικές τράπεζες, επιστρατεύοντας το ισπανικό μοντέλο εναλλακτικής ενεργητικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Στόχος των τραπεζών είναι να αποφευχθούν εικόνες σαν εκείνες που συγκλόνισαν την Ισπανία το 2013 όταν οικογένειες ξεσπιτώνονταν σε καθεστώς πλήρους αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους, αφού μετά τους πλειστηριασμούς έρχεται η ώρα της έξωσης.

Όπως εξηγεί τραπεζικό στέλεχος στα «Νέα», το ισπανικό μοντέλο προβλέπει προσέγγιση δανειοληπτών οι οποίοι έχουν σταματήσει εδώ και πολλούς μήνες να εξυπηρετούν τα στεγαστικά τους δάνεια με προτάσεις ανταλλαγής κατοικιών οι οποίες θα οδηγούν σε ένα έμμεσο κούρεμα των οφειλών τους.



Έστω για παράδειγμα ότι ένας πελάτης έλαβε προ δεκαπενταετίας δάνειο 300.000 ευρώ προκειμένου να αγοράσει ένα ακίνητο 150 τετραγωνικών. Τότε, εξηγεί τραπεζική πηγή, μπορεί τα παιδιά του να ήταν μικρά και οι στεγαστικές του ανάγκες αυξημένες. Σήμερα, ο συγκεκριμένος δανειολήπτης ενδέχεται να μπορεί να εξυπηρετηθεί με ένα σπίτι 90 τετραγωνικών και τη μισή αξία.

Αν αποδεχθεί την πρόταση της τράπεζας ο δανειολήπτης θα αναγκαστεί να μετακομίσει σε ένα σπίτι μικρότερης αξίας και με λιγότερα τετραγωνικά. Παράλληλα θα κληθεί να εξυπηρετήσει ένα δάνειο που θα είναι αντίστοιχα μικρότερο και η δόση εξυπηρέτησής του θα συμβαδίζει με τις πραγματικές σημερινές οικονομικές του δυνατότητες.

Το μοντέλο ανταλλαγής σπιτιών θα βασίζεται σε λεπτομερή ανάλυση της οικονομικής κατάστασης του νοικοκυριού και η πρόταση για τη νέα του κατοικία θα βασίζεται σε συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.