Πα. Σεπ 25th, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τράπεζες, διαφθορά και Δημόσιο κρίνουν την υπόθεση “χρέος”

1 min readΌσον αφορά το δημοσιονομικό πακέτο, τις τράπεζες και τις ιδιωτικοποιήσεις, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. “Υπάρχουν λόγοι για ισχυρές πιέσεις στην 4η αξιολόγηση, αφού τα μέτρα αυτά έχουν αντίκτυπο στα λεφτά που θα δώσουν οι δανειστές και ο ESM”, αναφέρουν διαπραγματευτικές πηγές. Ωστόσο, εξηγούν ότι είναι δεδομένο ότι και οι τράπεζες θα παρακολουθούνται διαρκώς, αλλά και στο πεδίο των δημοσιονομικών μέτρων/εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευθεί και θα ελέγχεται διαρκώς…

Tο μήνυμα Γιούνκερ

Τα παραπάνω προαπαιτούμενα έγιναν ξεκάθαρα και μέσα από την ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Πέμπτη. Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε χαρακτηριστικά από την Αθήνα ότι “θα ήθελα να σας εξορκίσω να συνεχίσετε τις προσπάθειες και να μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσματα που μπορέσατε να έχετε τα τελευταία χρόνια με τόσες θυσίες”. Για τις υποχρεώσεις της χώρας τη μετα-Μνημόνιο εποχή επισήμανε ότι “θα πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις”, αλλά και οι “δημοσιονομικές πολιτικές που έχουν αναληφθεί”.

Έκανε σαφές ότι “θα πρέπει επίσης να αρθούν και να θεραπευτούν όλες οι παθογένειες”, καταγράφοντας ένα κομβικό τρίπτυχο:1. “Πρέπει το κράτος να μην είναι μόνο πάροχος υπηρεσιών, να μην είναι μόνο ένας εργοδότης“.

2. “Η χώρα έχει ανάγκη από υγιείς τράπεζες στην υπηρεσία της ανάπτυξης για το γενικότερο συμφέρον και όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των ιδίων συμφερόντων”.

3. “Πρέπει οπωσδήποτε, μια κι έξω, να εκριζωθεί η διαφθορά“.

Και ως αντιστάθμισμα, είπε, πρέπει “οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το χρέος. Pacta sunt servanda!”, δηλαδή “οι συμφωνίες είναι τηρητέες”, ανέφερε…

capital.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.