ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
16 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τραγωδία στο Μάτι: “Τους εγκλώβισαν χωρίς δυνατότητα διαφυγής” Οι συγκλονιστικές καταθέσεις μαρτύρων

1 min read

Με την κατάθεση της Μαργαρίτας Φύτρου, που έχασε τον αδελφό της και τα ανίψια της ολοκληρώθηκε σήμερα Τρίτη η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με το δικαστήριο να διακόπτει για την 1η Δεκεμβρίου.

«Παρακολουθούσα τη φωτιά από τα μέσα ενημέρωσης. Έκανα αλλεπάλληλες προσπάθειες επικοινωνίας. Αμέσως με ζώσανε μαύρες σκέψεις επειδή ήξερα την περιοχή. Στις 3 τα ξημερώματα μου τηλεφώνησε η σύζυγος του αδελφού μου και μου είπε το «Εβιτάκι βρέθηκε νεκρό». Πήγα στο Μάτι, συνάντησα τη γειτόνισσά μας που σώθηκε φεύγοντας προς Ραφήνα. Πρώτη έφυγε αυτή, πίσω ήταν ο αδελφός μου. Η διαδρομή του αδελφού μου προς διάσωση ήταν θανάσιμη. Την άλλη ημέρα εντός του οικοπέδου της οικογένειας Φράγκου, βρέθηκε ο μικρούλης Ανδρέας και ο αδελφός μου» κατέθεσε η Μαργαρίτα Φυτρου.

Δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

eurokinissi

Δίκη για το Μάτι: Παντελώς ανύπαρκτη η Πολιτεία

Και αυτή η μάρτυρας έκανε λόγο για λάθη των ιθυνόντων που κόστισαν ανθρώπινες ζωές. «Αν ο αδελφός μου είχε λάβει στοιχειώδη ενημέρωση θα είχε φύγει νωρίτερα. Το αυτοκίνητο του βρέθηκε ανέπαφο κατά τραγική ειρωνεία στη λεωφόρο Ποσειδώνος. Στις κρίσιμες ώρες που ο αδελφός μου βίωνε αυτό η Πολιτεία ήταν παντελώς ανύπαρκτη. Εάν είχε ενεργοποιηθεί το «112» θα είχαν σωθεί, όπως γίνεται σήμερα. Καμία προετοιμασία, κανένας σχεδιασμός. Όλοι έπρατταν κατά τη δική τους κρίση. Εάν είχε δεχθεί βοήθεια θα ζούσαν. Έτσι έγινε η εκατόμβη των θυμάτων και των εγκαυματιών. Να δώσει το δικαστήριο μία δίκαιη τιμωρία για υπαίτιους. Τους εγκλώβισαν  χωρίς δυνατότητα διαφυγής».

Δίκη για το Μάτι

eurokinissi

“Ένα πυροσβεστικό δεν άκουσα! Μια σειρήνα δεν άκουσα!” λένε επιζώντες

Νωρίτερα, δυο αδέλφια και η μητέρα τους κατέθεσαν στο δικαστήριο για την απώλεια του δικού τους ανθρώπου. Τα μέλη της οικογένειας Τσάμπρου βρήκαν τον πατέρα τους απανθρακωμένο μέσα στο αυτοκίνητο του.

Ο Νικόλαος Τσάμπρου βίωσε τις εφιαλτικές στιγμές της πυρκαγιάς και ανέφερε στο δικαστήριο πως χωρίστηκε με τον πατέρα του στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τη φωτιά. «Είδα σκούρο μαύρο καπνό και φλόγες από την ταράτσα. Γύρω στις 17.50 φύγαμε από το σπίτι μας. Όλοι εκείνη την ώρα έφευγαν. Ο πατέρας μου ήταν ένα αυτοκίνητο πιο πίσω από μένα. Κάνω αναστροφή να φύγω από την πρώτη είσοδο. Ένας γείτονας μου φωνάζει να τον ακολουθήσω για να φύγω από άλλο δρόμο κάνω δεύτερη αναστροφή. Είχα κλείσει παράθυρα. Έπεφταν πύρινες μπάλες δεξιά και αριστερά. Πίστευα ότι ο πατέρας μου ακολουθούσε από πίσω. Οδηγηθήκαμε πολύ γρήγορα στην πρώτη είσοδο του Βουτζά. Περιμέναμε με τη μητέρα μου μέσα στο αυτοκίνητο τον πατέρα μου αλλά δεν ερχόταν. Είδαμε τη φωτιά να περνάει τη Μαραθωνος. Έπαιρνα τηλέφωνο τον πατέρα μου και δεν τον έβρισκα» κατέθεσε ο μάρτυρας.

Μάτι Αττικής

eurokinissi

Τη σκυτάλη πήρε η μητέρα του, που βρισκόταν μαζί του στο αυτοκίνητο και περιέγραψε την πύρινη λαίλαπα όπως τη βίωσε εκείνο το απόγευμα. «Πάμε να φύγουμε από τη δεύτερη είσοδο κι έρχεται ένα μαύρο κύμα. Είχε φωτιές παντού, δεξιά κι αριστερά. Κάναμε αναστροφή με το αυτοκίνητο να φύγουμε από την πρώτη είσοδο και μας φώναξε ένας γείτονας να φύγουμε από αλλου. Κανείς δεν είχε καταλάβει τίποτα! Κανείς! Κανείς! Ούτε σειρήνες είχε, ούτε τίποτα!» είπε οργισμένη η Μαρια Τσάμπρου και συμπλήρωσε: «Που ήταν το κράτος να μας ειδοποιήσει; Ένα πυροσβεστικό δεν άκουσα! Μια σειρήνα δεν άκουσα! Τόσος κόσμος! Τόσα παιδιά, τόσες οικογένειες!».

Δίκη για το Μάτι: Βρήκε απανθρακωμένο τον πατέρα της

Κατάθεση έδωσε και η Παρασκευή Τσάμπρου, που βρήκε τον πατέρα της απανθρακωμένο στις 03.30 τα ξημερώματα. «Μίλησα με τον πατέρα μου στις 17:41. Μου είπε ότι θα ξεκινήσουν να μαζεύουν τα πράγματά τους για να φύγουν, έπρεπε να βάλουν στο αμάξι τον παππού και το σκύλο μας. Έφυγαν με δυο αυτοκίνητα. Στο ένα ήταν ο πατέρας μου με το σκύλο μας. Στο άλλο ο αδελφός μου, η μητέρα μου και ο παππούς μου. Περίπου 100 μέτρα από το σπίτι μας ξαφνικά τους περικύκλωσε ένα μαύρο πέπλο καπνού, ο αδελφός μου έκανε αναστροφή και προσπάθησαν να φύγουν από άλλη κατεύθυνση. Εκείνες τη στιγμές προσπαθούσα να τους καλέσω. Το τηλέφωνο του πατέρα μου απάντησε και έκλεισε κατευθείαν. Χάθηκε κάθε επικοινωνία. Με τον αδελφό μου που μίλησα μου είπε ότι είχαν φτάσει σε ένα ξέφωτο στο Ν. Βουτζά» είπε η Παρασκευή Τσάμπρου.

Δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι:

eurokinissi

Περίπου στις 02.30 ξεκίνησε μαζί με τον αδελφό της να αναζητούν τον πατέρα τους. «Βρήκα έναν εθελοντή. Μπήκαμε στο σπίτι και ενώ ψάχναμε και συνειδητοποιήσαμε ότι το σπίτι καίγονταν. Όταν έφτασα στο αυτοκίνητο και αφού έσκυψα και κοίταξα δεν είδα τίποτα και πήγα να φύγω. Και κάποιος τότε μου φώναξε – δε ξέρω ποιός – «κοίταξε καλύτερα». Είδα τον πατέρα μου πεσμένο στη θέση του συνοδηγού με τα χέρια του να κρατάει το κεφάλι. Μου είπαν ότι δεν μπορώ να είμαι σίγουρη ότι είναι ο μπαμπάς μου αυτός. Τους ζήτησα να ανοίξουν το πορτ μπαγκάζ, γιατί ήξερα ότι είχε βάλει το σκύλο μέσα για να μην φοβηθεί. Δε το κάνανε. Το έκανα εγώ. Πήρα το κινητό μου και έριξα φως στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και είδα τον σκύλο μέσα. Τους είπα ότι σε αυτό το αμάξι βρίσκεται πλήρως απανθρακωμένος ο πατέρας μου» κατέθεσε με δάκρυα στα μάτια.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.