ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τούρκος καθηγητής Η Άγκυρα θέλει επέκταση ακόμα και με χρήση βίας

1 min read

Με νέο του άρθρο στην ανεξάρτητη τουρκική ιστοσελίδα tr724.com, ο πολιτικός επιστήμονας, αυτοεξόριστος στον Καναδά, Μεχμέτ Εφέ Τσαμάν, επισημαίνει πως η «Τουρκία θέλει να φτάσει στους επεκτατικούς στόχους της κάνοντας χρήση ισχύος». Ο Τσαμάν είναι καθηγητής του πανεπιστημίου της Νέας Γης (Newfoundland) του Καναδά και πριν εγκαταλείψει κυνηγημένος τη χώρα του, δίδασκε στις ακαδημίες πολέμου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Σήμερα είναι από τις λίγες φωνές στην Τουρκία, που τολμούν και επικρίνουν δημόσια και ευθέως τις νέο-οθωμανικές ονειρώξεις του Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελεί «κόκκινο πανί» από εθνικιστές και ισλαμιστές του Ερντογάν, αλλά και από την κεμαλική αντιπολίτευση.

Στο νέο του άρθρο, με τίτλο, «Ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και επεκτατισμός» ο Τσαμάν, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Mετά την Κύπρο στο στόχαστρο το Αιγαίο Πέλαγος και τα νησιά. Η Τουρκία από τη δεκαετία του 1950 άρχισε να ενδιαφέρεται για εδάφη πέρα από τα δικά της, αρχικά στην Κύπρο και μετά στο Αιγαίο. Η ρητορική περί “παλιών εδαφών” άρχισε να βρίσκει την έκφρασή της στην εξωτερική πολιτική.

“Στην Κύπρο μετά από την γνωστή επιστολή του προέδρου Τζόνσον, άρχισες σαφώς τις αναζητήσεις εκτός της συμμαχίας. Αργότερα αυτό το πέρασε στην πράξη με την απόβαση του 1974 και το πέτυχε. Η Άγκυρα πήρε αυτό που επιδίωκε. Διαίρεσε την Κύπρο στα δύο και έθεσε υπό τον έλεγχο της μία περιοχή στο βορρά που προσεγγίζει το 40%. Μετά από αυτό ανέβασε τον πήχη, με αιτήματα για τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίου την υφαλοκρηπίδα και με αμφισβητήσεις κυριαρχίας νησιών και βραχονησίδων.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.