ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

16 Μαΐου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τουρκική κωλοτούμπα ή διπλωματία; Τι προτείνουν τώρα οι Τούρκοι στις ΗΠΑ για την Συρία

1 min read

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία συμφώνησαν την Παρασκευή στο να προσπαθήσουν να διασώσουν τη στρατηγική τους σχέση, για την οποία η Ουάσινγκτον είχε αναγνωρίσει ότι είχε φτάσει σε σημείο κρίσης, με την Τουρκία να προτείνει κοινή αποστολή/ παρουσία στη Συρία, εάν οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις πολιτοφυλακής αποχωρήσουν από μια περιοχή στα σύνορα.

 

 

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, η οποία ακολούθησε εβδομάδες κλιμάκωσης της αντιαμερικανικής πολιτικής από την τουρκική κυβέρνηση.

 

Ενώ οι σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας, έχουν δεχτεί πιέσεις λόγω μιας σειράς ζητημάτων, καθώς η Τουρκία έχει εξοργιστεί λόγω της αμερικανικής στήριξης προς την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν τον προηγούμενο μήνα μια επιχείρηση στην περιοχή του Αφρίν της βόρειας Συρίας με στόχο την απώθηση των κουρδικών δυνάμεων από τα νότια σύνορα της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν τους μαχητές του YPG, ενώ τους υποστηρίζουν και με αεροπορικά πλήγματα και ειδικές δυνάμεις, καθώς είναι η κύρια χερσαία δύναμη στην εκστρατεία κατά του ISIS στην περιοχή.

 

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο κρίσης στη σχέση» είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Τίλερσον, μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, το πρωί της Παρασκευής. Το βράδυ της Πέμπτης είχε συναντηθεί με τον Ερντογάν για μια συζήτησε που διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες. «Αποφασίσαμε με τον πρόεδρο Ερντογάν πως έπρεπε να συζητήσουμε για το πώς θα προχωρήσουμε. Η σχέση αυτή είναι πολύ σημαντική».

 

Οι ΗΠΑ δεν έχουν δυνάμεις στο έδαφος στο Αφρίν, όπου διεξάγεται μέχρι τώρα η επιχείρηση. Ωστόσο η Τουρκία έχει υποστηρίξει πως θα επεκτείνει την επιχείρησή της πιο ανατολικά, στην πόλη Μανμπίζ, όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση μαζί τους.

Σε μια πρόταση η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική εξέλιξη ως προς τις διαφορές των δύο χωρών για τη Συρία, Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι η Τουρκία έχει προτείνει κοινή αποστολή/ παρουσία τουρκικών και αμερικανικών δυνάμεων στη Μανμπίζ. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λάβει χώρα εάν πρώτα οι Κούρδοι μαχητές του YPG αποσυρθούν πρώτα σε θέσεις ανατολικά του Ευφράτη, κάτι που αποτελεί εδώ και καιρό αίτημα της Τουρκίας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε πως η Τουρκία θα ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει κοινά βήματα με τις ΗΠΑ στη Συρία εφόσον οι δυνάμεις του YPG φύγουν από το Μανμπίζ.

«Αυτό που έχει σημασία είναι ποιος θα διακυβερνά και θα παρέχει ασφάλεια σε αυτές τις περιοχές» είπε. «Θα συντονιστούμε για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Μανμπίζ και σε άλλες πόλεις. Θα αρχίσουμε με την Μανμπίζ. Αφού το YPG φύγει από εκεί, μπορούμε να κάνουμε βήματα με τις ΗΠΑ στη βάση της εμπιστοσύνης».

Επίσης, είπε πως οι δύο χώρες έχουν δημιουργήσει έναν «μηχανισμό» για περαιτέρω συνομιλίες και θα συναντηθούν ξανά στα μέσα του Μαρτίου, για περαιτέρω εξομάλυνση των διαφορών τους.

Ο Τίλερσον είπε πως τα θέματα σχετικά με τη Μανμπίζ θα είχαν προτεραιότητα στις συνομιλίες. Επίσης πρόσθεσε ότι αναγνωρίζει το νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπίζεται τα σύνορά της, αλλά κάλεσε την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην επιχείρηση στο Αφρίν και να αποφύγει ενέργειες που θα κλιμάκωναν τις εντάσεις στην περιοχή.

huffingtonpost.gr 

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση