Τρ. Οκτ 27th, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τουρκία και Γερμανία προαναγγέλλουν οικονομικό πόλεμο κατά των ΗΠΑ!

1 min read

«Οικονομικό πόλεμο» κατά των ΗΠΑ ξεκινούν Γερμανία και Τουρκία σε μια συμμαχία οι προεκτάσεις της οποίας είναι άγνωστες ακόμη, τη ώρα που το Βερολίνο προμηθεύει με όπλα τον τουρκικό Στρατό.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος του Ρ.Τ.Ερντογάν, κατηγόρησε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ότι διεξάγει «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της χώρας του, καθώς η σύγκρουση των δύο συμμάχων στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο δεν μοιάζει να αποκλιμακώνεται, λέγοντας πως η χώρα του δεν μπορεί να μείνει απαθής σε μια τέτοια κατάσταση προσθέτοντας ότι η Τουρκία “θα συνεργαστεί με τον υπόλοιπο κόσμο που εναντιώνεται στα περιοριστικά και τιμωρητικά μέτρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ”.

Σε γραπτή τοποθέτησή του που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Καλίν έκρινε πως οι δηλώσεις του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, του Τζον Μπόλτον, κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο ίδιο πρακτορείο την Τετάρτη, αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ στοχοθετεί έναν σύμμαχό της στο NATO στο πλαίσιο του «παγκόσμιου οικονομικού πολέμου» που διεξάγει.

Ο Καλίν υποστήριξε ότι η πολιτική την οποία ασκεί η Ουάσινγκτον έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Για τον Καλίν, το γεγονός ότι ο Μπόλτον αντιμετώπισε με απόλυτη περιφρόνηση μια εν εξελίξει διαδικασία της τουρκικής δικαιοσύνης «είναι απαράδεκτο».

Ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου κατήγγειλε πως η Ουάσινγκτον κάνει αυθαίρετες τοποθετήσεις και εγείρει ανεδαφικές απαιτήσεις ως προς την υπόθεση του ευαγγελικού πάστορα ο οποίος διώκεται για υποστήριξη «τρομοκρατικών» οργανώσεων και «κατασκοπεία».

Στο κείμενο που έστειλε στο Ρόιτερς, ο Καλίν αξίωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να σεβαστεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Τουρκία.

Πρόκειται για την πιο αιχμηρή τοποθέτηση που έχει κάνει δημόσια μέχρι σήμερα η Άγκυρα όσον αφορά τις επικρίσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για την κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον.

«Υπάρχει κράτος δικαίου στην Τουρκία και η υπόθεση του Άντριου Μπράνσον είναι ζήτημα της δικαιοσύνης. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια νομική διαδικασία όσον αφορά το πρόσωπο αυτό», ανέφερε ο Καλίν.

Στη συνέντευξή του στο Ρόιτερς, ο Μπόλτον, ο σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η Τουρκία κάνει «μεγάλο λάθος» που δεν αφήνει ελεύθερο τον Μπράνσον «χωρίς κανέναν όρο».

Ακόμη, ο Καλίν χαρακτήρισε απαράδεκτο το ότι έχουν γίνει αβάσιμες και ψευδείς, όπως έκρινε, κατηγορίες εναντίον της τουρκικής τράπεζας Halkbank για να εξασθενίσουν τη θέση της.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας χαρακτήρισε τα σχόλια του Μπόλτον για την τουρκική οικονομία και την υποστήριξη που προσέφερε το Κατάρ στην Τουρκία απόδειξη ότι η Ουάσινγκτον στοχοθετεί την Άγκυρα στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε.

Κατά τον Ιμπραήμ Καλίν, η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταστήσει σαφές πως χρησιμοποιεί το εμπόριο, τους δασμούς και τις κυρώσεις στο πλαίσιο του παγκόσμιου οικονομικού πολέμου που διεξάγει.

Η Τουρκία δεν έχει καμιά πρόθεση να ξεκινήσει οικονομικό πόλεμο αλλά δεν μπορεί να σιωπά, πρόσθεσε ο Καλίν.

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Handelsblatt πρότεινε τη λήψη μέτρων κατά της αμερικανικής «οικονομικής ηγεμονίας» όπως είπε.

«Είναι απαραίτητο να ενισχύουμε την ευρωπαϊκή αυτονομία  με τη δημιουργία ανεξάρτητων από τις ΗΠΑ καναλιών πληρωμών μέσω ενός ευρωπαϊκού fund και ενός ανεξάρτητου τρόπου πληρωμών (SWIFT)» είπε ο Γερμανός υπουργός.

Ο Maas κάλεσε επίσης τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ να διατηρήσουν την ενότητά τους και να επιδειώξουν μια κοινή γραμμή απέναντι και στην υπόθεση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

«Σε αυτή την κατάσταση είναι στρατηγικής σημασίας να καταστήσουμε σαφές στην Ουάσιγκτον ότι μεν θέλουμε να δουλέψουμε μαζί, αλλά ταυτόχρονα δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στις ΗΠΑ να δραστηριοποιείται οικονομικά εις βάρος μας. Για αυτό είναι κρίσιμο να προστατέψουμε τις εταιρείας μας (σ.σ. δηλαδή τις γερμανικές) από τις κυρώσεις προς το Ιράν».

 

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.