ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

13 Μαΐου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τουρκία: «Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε μέχρι τέλους για το φυσικό αέριο σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο!» (βίντεο)

1 min read

Σε ομιλία του σε σύνοδο για το φυσικό αέριο στο Μπακού, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, είπε ότι «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει μέχρι τέλους όλα τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο» την στιγμή που η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας, Ρομπέρτα Πινότι, παραδέχθηκε ότι καμία χώρα δεν αντιστέκεται απέναντι στο παιχνίδι της Άγκυρας στην περιοχή την στιγμή που η τουρκική φρεγάτα Barbaros έφτασε μέχρι τα ανοιχτά της Εύβοιας το πρωί.

«Ο πιο λογικός τρόπος να μεταφερθεί το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη είναι μέσω Τουρκίας», είπε και ζήτησε τη δημιουργία κατάστασης όπου «όλοι κερδίζουν» αντί για αύξηση της έντασης.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι είναι αποφασισμένοι να έχουν πιο αποτελεσματική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο την περίοδο που ακολουθεί, προσθέτοντας ότι θα στηρίξουν και θα υπερασπιστούν “τα αναφαίρετα και ίσα δικαιώματα των Τ/Κ”.

“Η Τουρκία από την αρχή ακολούθησε μια πολιτική προσέγγισης μια εποικοδομητικής και δίκαιης λύσης με υπευθυνότητα”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ειδικότερα από την περίοδο του σχεδίου Ανάν το 2004 έκανε πολύ σημαντικά βήματα εντός των Ηνωμένων Εθνών ώστε να επιτευχθεί δίκαιη και αποτελεσματική λύση του Κυπριακού.

Ωστόσο, είπε, “παρά την προσέγγιση αυτή για ευημερία και ηρεμία σε ολόκληρο το νησί, η εικόνα που έχουμε σήμερα μπροστά μας είναι μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων”.

«Εάν οι Τ/Κ παραβλεφθούν σε αυτή τον διαμοιρασμό η Τουρκία θα είναι αντίθετη μέχρι τέλους».

Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της ε/κ πλευράς, λέγοντας ότι «δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο».

“Οι Τ/κ είναι ίσοι και κοινοί ιδιοκτήτες των φυσικών πηγών του νησιού”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι μια σημαντική διαδρομή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο πιο λογικός τρόπος για να μεταφερθεί στην Ευρώπη και τον κόσμο το φυσικό αέριο είναι οι αγωγοί ΤΑΝΑΡ και ΤΑΡ, είπε.

“Κάνω έκκληση σε όλες τις πλευρές της διεθνούς κοινότητας. Ελάτε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις ευκαιρίες και αντί να αυξάνουμε την ένταση με διαμάχες και ασάφειες ας εφαρμόσουμε μια κατάσταση win-win (όλοι κερδίζουν)”, ανέφερε.


Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση