ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τουρκικό παζάρι για την νατοϊκή ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας

1 min read

Τούρκοι αξιωματούχοι θα συζητήσουν τις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Τούρκοι αξιωματούχοι αναμένεται να θέσουν επί τάπητος τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την προοπτική ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σε συνομιλίες στις Βρυξέλλες την Κυριακή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι αιτήσεις προκάλεσαν την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία έχει εξοργιστεί από την -όπως ισχυρίζεται- υποστήριξη στους Κούρδους μαχητές και το εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία έδωσε στη Φινλανδία και τη Σουηδία γραπτές απαιτήσεις, αλλά ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι επιστολές από το ΝΑΤΟ και τη Στοκχόλμη ως απάντηση απείχαν «πολύ από το να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάγκρεμπ, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ ΕρντογάνΙμπραήμ Καλίν, ο οποίος είναι επικεφαλής σύμβουλός του για θέματα εξωτερικής πολιτικής, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ θα μεταβούν στις Βρυξέλλες την Κυριακή για συνομιλίες.

«Έστειλαν ένα έγγραφο, που θα μπορούσε να υπογραφεί με τριμερή τρόπο. Βρήκαμε αυτά τα έγγραφα ανεπαρκή και στείλαμε το δικό μας έγγραφο ως απάντηση. Είπαμε, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν μέσω αυτού», είπε ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Ο Ονάλ και ο Ιμπραήμ Καλίν θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες το βράδυ της Κυριακής και θα εργαστούν με το ΝΑΤΟ για αυτό το έγγραφο, αλλά υπενθυμίζουμε στο ΝΑΤΟ και σε όλα τα μέρη την αποφασιστικότητά μας για αυτό το θέμα».

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συνέλθουν στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου για να συζητήσουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και τις σκανδιναβικές υποψηφιότητες. Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι δεν θεωρεί τη σύνοδο κορυφής ως προθεσμία και ότι θα σημειωθεί πρόοδος μόνο όταν αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της.

Κάθε νέα ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη έγκριση και από τα 30 μέλη της συμμαχίας.

Η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ επί 70 χρόνια και έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της συμμαχίας.

Πηγές: Reuters, Καθημερινή

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.