ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τουρκικά ΜΜΕ Οι Έλληνες θα πρέπει να ζητάνε άδεια για έρευνες έξω από τις ακτές της Κρήτης

1 min read

Νέα προκλητικά δημοσιεύματα φιλοξενεί ο τουρκικός Τύπος, την ώρα που η Αθήνα παραμένει άφωνη για το επεισόδιο με την τουρκική φρεγάτα η οποία παρενόχλησε το γαλλικό ερευνητικό σκάφος «Nautical Geo» που εκτελεί έρευνες ανατολικά της Κρήτης, προειδοποιώντας το να μην εξέλθει των έξι ναυτικών μιλίων.

Οι Τούρκοι «βαφτίζουν» ως τουρκική υφαλοκρηπίδα την περιοχή, ενώ ισχυρίζονται ότι το ερευνητικό το οποίο έχει μισθωθεί από την Αθήνα για να κάνει έρευνες προσπάθησε να εισέλθει στην «Γαλάζια Πατρίδα». 

Σε δημοσιεύματα στα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρεται ότι «η φρεγάτα εμπόδισε την προσπάθεια της Ελλάδας να εισέλθει στη Γαλάζια Πατρίδα με το γαλλικό ερευνητικό πλοίο Nautical Geo. Σταματώντας το γαλλικό πλοίο, το Ορούτς Ρέις έστειλε το εξής μήνυμα μέσω ασυρμάτου: ‘Δεν μπορείτε να μπείτε στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Εάν εισέλθετε, θα παρέμβουμε’, προειδοποίησε. Το πλοίο, το οποίο δεν μπήκε στην υφαλοκρηπίδα, αναγκάστηκε τελικά να στρίψει».

Σημειώνεται πως η Ελλάδα στις 16 Σεπτεμβρίου εξέδωσε NAVTEX για το πλοίο «Nautical Geo» για έρευνες μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου ανατολικά της Κρήτης.

Τα τουρκικά μέσα μεταδίδουν ότι «όταν η Τουρκία είδε ότι εισέρχονταν στα όρια του μνημονίου με τη Λιβύη και ότι η NAVTEX καλύπτει και δική της υφαλοκρηπίδα, εξέδωσε μία αντι-NAVTEX και ενάντια σε μια πιθανή πρόκληση, η φρεγάτα Ορούς Ρέις στάλθηκε στην περιοχή».

Σύμφωνα με τη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, «η προειδοποίηση ενάντια στο ενδεχόμενο πιθανής πρόκλησης από την Ελλάδα δεν ήταν αρκετή και γι’ αυτό το τουρκικό ναυτικό έστειλε την φρεγάτα Ορούτς Ρέις στην περιοχή για να αποτρέψει την είσοδο (στην τουρκική υφαλοκρηπίδα). Η αποστολή του ερευνητικού πλοίου παρακολουθείται από απόσταση από την πρώτη μέρα».

«Η πρόκληση έγινε το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης. Το γαλλικό ερευνητικό σκάφος «Nautical Geo» κατευθύνθηκε προς την τουρκική υφαλοκρηπίδα παρά την αντίθετη προειδοποίηση της Τουρκίας με NAVTEX. Όταν πλησίασε τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας, το πλοίο σταμάτησε. Οι πληροφορίες από το πλοίο ελήφθησαν μέσω ασυρμάτου. Ρωτήθηκε ποια δραστηριότητα διεξάγει και πού πηγαίνει.

Στη συνέχεια, τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών όσο και από τη φρεγάτα Ορούς Ρέις έγινε προειδοποίηση για μη εγκεκριμένη ερευνητική δραστηριότητα από την Τουρκία. Εστάλη επίσης προειδοποίηση ότι η δραστηριότητα αυτή θα έπρεπε να γίνει σε συντονισμό με την Τουρκία, ότι δεν μπορεί να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας χωρίς να υπάρχει συντονισμός και ότι εάν εισέλθει, (η Τουρκία) θα επέμβει. Το πλοίο δεν μπήκε στην υφαλοκρηπίδα μας και γύρισε πίσω. Στο πλαίσιο της ερευνητικής δραστηριότητας, η φρεγάτα Ορούτς Ρέις συνέχισε την περιπολία της ενάντια σε πιθανές νέες απόπειρες πρόκλησης».

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα προκειμένου να λάβει την υποστήριξη της ΕΕ, απέκρυψε την πρόκλησή της ότι θα εισερχόταν στα δυτικά σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτή καθορίζεται από τη συμφωνία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης Τουρκίας-Λιβύης (ΑΟΖ), ανακοινώνοντας έρευνα υπό τον τίτλο ‘Προσδιορισμός και χαρτογράφηση της πιθανής διαδρομής του αγωγού East Med’. Κατά τον προσδιορισμό της περιοχής έρευνας, η Ελλάδα συμπεριέλαβε σκόπιμα μια πολύ μικρή περιοχή από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και επιλέχθηκε για αυτή την πρόκληση ένα γαλλικό ερευνητικό πλοίο».

Επιμένουν στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Όπως προστίθεται στο δημοσίευμα, «το περιστατικό που συνέβη το βράδυ της Πέμπτης παρουσιάστηκε στον Τύπο λίγες ημέρες αργότερα με ψέματα που αποσκοπούσαν στην εμπλοκή της Τουρκίας. Η ελληνική προπαγάνδα με στόχο τη δημόσια στήριξη της ΕΕ κατά της Τουρκίας παρουσίασε το εξής ψέμα ότι ‘τα τουρκικά πολεμικά πλοία αναλαμβάνουν δράση παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα’, αποκρύπτοντας την είσοδό τους στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Η Άγκυρα, που παρέμεινε σιωπηλή απέναντι στις ελληνικές προκλήσεις, έπρεπε να απαντήσει σε αυτές τις εξελίξεις».

«Η Τουρκία, που δίνει προτεραιότητα στις σχέσεις καλής γειτονίας και διατηρεί μια αξιοπρεπή στάση ενάντια στις προκλητικές προσπάθειες της Ελλάδας, του κακομαθημένου παιδιού της ΕΕ, απάντησε στους ισχυρισμούς με δήλωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αυξανόμενη ελληνική προπαγάνδα. Στη δήλωση, η Ελλάδα προειδοποιήθηκε ότι τέτοιες έρευνες μπορούν να γίνουν μόνο με τη συνεργασία της Τουρκίας, με αναφορά στο διεθνές δίκαιο, το θαλάσσιο δίκαιο και το χάρτη της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που καταγράφηκε στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020. Υποστηρίζοντας την αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης και διαλόγου στην ανατολική Μεσόγειο με πολλά βήματα μπροστά, η Τουρκία έδειξε επίσης ότι τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας δεν μπορούν να ‘τρυπηθούν’ με προκλήσεις» καταλήγει.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.