ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τουρκία: Η κριτική στον Ερντογάν βλάπτει σοβαρά τη διπλωματία – Παύθηκαν 9 πρόξενοι

1 min read

Εννέα πρόξενοι κρατών παύθηκαν από τα καθήκοντά τους στην Τουρκία μετά από ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, το οποίο προχώρησε αιφνιδιαστικά σε αυτήν την κίνηση και προκαλώντας νέο διπλωματικό επεισόδιο με όσους επιχειρούν να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ahval, οι πρόξενοι κρατών στην Τουρκία που ακυρώθηκαν οι διπλωματικές τους ταυτότητες από το υπουργείο Εξωτερικών, λόγω κριτικής στον Ερντογάν είναι ο επίτιμος πρόξενος της Σουηδίας στην Αττάλεια, της Βρετανίας στη Μούγλα, του Βελγίου και της Αυστρίας στη Σμύρνη, της Ρουμανίας στην Αλεξανδρέττα, της Αιθιοπίας στο Ικόνιο, της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Μπελίζ στην Κωνσταντινούπολη και της Λιθουανίας στο Νεβσεχίρ.

Σήμερα στην Τουρκία υπάρχουν 120 επίτιμοι πρόξενοι κρατών, μεταξύ των οποίων, οι περισσότεροι είναι επιτυχημένοι Τούρκοι επιχειρηματίες, οι οποίοι όμως δεν απολαμβάνουν πλήρη διπλωματική ασυλία αλλά μια μερική, η οποία τους δίνεται λόγω των καθηκόντων τους. Ασκούν ορισμένα προξενικά καθήκοντα και μια σειρά ενεργειών για τη σύσφιξη εμπορικών και πολιτιστικών δεσμών.

Όπως μεταδίδει η τουρκική έκδοση της DW, μια σειρά αναρτήσεων των πρόξενων, στις οποίες ασκούσαν κριτική στον Ερντογάν, ήταν αρκετές για να παυτούν από τα καθήκοντά τους. Τα ονόματά τους αναφέρονται στην απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Πρωτοκόλλου του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Η ακύρωση των διπλωματικών ταυτοτήτων, οι οποίες είχαν εκδοθεί από το τουρκικό ΥΠΕΞ, έγινε γνωστή με μια εγκύκλιο που έφτασε στα γραφεία των υπηρεσιών του υπουργείου και βγήκε στη δημοσιότητα από το σουηδικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση την περασμένη Τετάρτη.

«Η επί τιμή πρόξενος της Σουηδίας στην Αττάλεια, προς το παρόν δεν θα είναι σε θέση να παρέχει προξενικές υπηρεσίες, λόγω του αιτήματος των τουρκικών αρχών να τερματίσουμε τη θητεία της σημερινής επίτιμου προξένου Nil Sağır, η οποία εκπροσώπησε τη Σουηδία για σειρά ετών και της οποίας τη θητεία είχαμε πρόσφατα επεκτείνει ως το 2025», αναφέρει η ανακοίνωση.

Από τη μεριά της, η Sağır ανέφερε ότι η διπλωματική της ταυτότητα ίσχυε έως το 2023 και μάλιστα είχε εκδοθεί πρόσφατα ενώ το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την Sağır, προσπάθησε να ανατρέψει την απόφαση της Τουρκίας. «Δυστυχώς, με το πολιτικό κλίμα που επικρατεί και όλοι το γνωρίζουν, δεν ήταν εφικτό ένα θετικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε η πρώην επίτιμη πρόξενος.

Πηγή: Newsit.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.