ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τον Σεπτέμβριο ο διαμελισμός της Ουκρανίας – Δημοψηφίσματα την ίδια ημέρα σε Kherson, Zaporizhia για ένωση με Ρωσία

1 min read

Πέρα από το πεδίο των στρατιωτικών συγκρούσεων στο Donbass, στην ανατολική Ουκρανία, το μεγάλο «παιχνίδι» στην ουκρανική κρίση παίζεται εδώ και μήνες στο νότιο τμήμα της χώρας, εκεί όπου ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει τις επαρχίες της Kherson και της Zaporizhia (οι Ρώσοι ελέγχουν περίπου το 70% της επαρχίας), στις οποίες έχει τοποθετήσει τη δική του διοίκηση.
Αν και οι Ουκρανοί διαμηνύουν πως έως το φθινόπωρο θα έχουν καταφέρει, χάρη στα προηγμένα δυτικά οπλικά και πυραυλικά συστήματα που έχουν προμηθευτεί, να εξαπολύσουν μια τεράστια αντεπίθεση και να επανακαταλάβουν τα εδάφη τους στη νότια Ουκρανία, οι Ρώσοι ετοιμάζονται για να υποδεχθούν νέες περιοχές στην Ομοσπονδία τους κατά το πρότυπο της Κριμαίας.
Σε σημερινές του δηλώσεις στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο Vladimir Rogov, ένας από τους επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης στην κατεχόμενη Zaporizhia, υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα στη Zaporizhia για την ένωση με τη Ρωσία θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, πιθανότατα το πρώτο δεκαπενθήμερο, και ενδεχομένως την ίδια ημέρα με το αντίστοιχο δημοψήφισμα στην Kherson.

Δημοψηφίσματα

«Όλα κινούνται προς την κατεύθυνση ότι το δημοψήφισμα θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Δεν θα πω την ακριβή ημερομηνία.
Οι εκλογικές επιτροπές σχηματίζονται.
Βασική αποστολή των επιτροπών αυτών θα είναι να διαμορφώσουν τη λίστα των ψηφοφόρων, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι έχουν φύγει από την περιοχή» ανέφερε ο Rogov, υποστηρίζοντας πως είναι εξαιρετικά πιθανό το δημοψήφισμα στην Zaporizhia να γίνει την ίδια ημέρα με αυτό στην Kherson, από τη στιγμή μάλιστα που είναι διασφαλισμένη και η ασφάλεια της περιοχής και των κατοίκων.
Όπως είπε ο Rogov, η διενέργεια των δημοψηφισμάτων την ίδια ημέρα, θα μειώσει και τον αριθμό των «προκλήσεων» από την πλευρά της Ουκρανίας.
«Οι διαδικασίες μας συνεχίζονται περίπου στο ίδιο επίπεδο.
Μιλάω, διαβουλεύομαι και επικοινωνώ συνεχώς με τους συναδέλφους μου στην Kherson.
Κάπου η Zaporizhia είναι μπροστά, κάπου η Kherson έχει πετύχει, αλλά βασικά είμαστε στο ίδιο χρονοδιάγραμμα» υποστήριξε ο Rogov.

Τέλος στην επιθετικότητα του Κιέβου

Όπως είπε ο Rogov, με αυτόν τον τρόπο, τη διενέργεια δηλαδή των δημοψηφισμάτων για ένωση με τη Ρωσία, θα μπει τέλος στην επιθετικότητα του «καθεστώτος του Κιέβου».
«Είναι προφανές πως θα επιχειρήσουν να προχωρήσουν σε προκλήσεις» υποστήριξε ο Rogov, τονίζοντας ότι κύριο μέλημα είναι να διασφαλιστεί η διαφάνεια του δημοψηφίσματος και η ασφάλεια των ψηφοφόρων.
«Ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει χωρίς να ανησυχεί για την ασφάλεια του.
Γνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις του στρατού του Zelensky θα ενταθούν όσο πλησιάζουν οι ημερομηνίες των δημοψηφισμάτων» είπε ο Rogov, τονίζοντας ότι ακόμα δεν έχει οριστεί η ακριβής ημερομηνία των δημοψηφισμάτων.
Εφόσον υλοποιηθούν τα δύο αυτά δημοψηφίσματα, θα σημάνουν τον περαιτέρω διαμελισμό της Ουκρανίας, μετά και την απώλεια της Κριμαίας το 2014.

Υπό τον πλήρη έλεγχο των Ρώσων

Η Kherson ήταν η πρώτη περιοχή που έπεσε στα χέρια των Ρώσων – ήδη από τις 3 Μαρτίου – χωρίς να προβληθεί κάποια ιδιαίτερη αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Έκτοτε έχει οριστεί από τη Μόσχα μια νέα στρατιωτικό – πολιτική διοίκηση, έχει αποκατασταθεί η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κριμαία, έχουν αρχίσει να εκπέμπουν ρωσικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, λειτουργούν υποκαταστήματα ρωσικών τραπεζών, το ρούβλι έχει καταστεί το επίσημο νόμισμα και καταβάλλονται συντάξεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες και επιχειρηματίες να αρχίσουν τη δραστηριότητα τους χωρίς να πρέπει να πληρώνουν φόρους στο ουκρανικό κράτος.
Επιπλέον, χορηγούνται ρωσικά διαβατήρια σε όσους πολίτες το επιθυμούν.
Αντίστοιχες ενέργειες έχουν γίνει και στη γειτονική Zaporizhia, την οποία ελέγχει κατά 70% ο ρωσικός στρατός.

Δεν επιστρέφει το Donbass στην Ουκρανία

Την ίδια πορεία εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει και το Donbass, η κατάληψη του οποίου αποτελεί αυτή τη στιγμή τον πρωταρχικό στόχο της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας.
Ήδη ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει την επαρχία του Luhansk και εξαπολύει επιθέσεις στην επαρχία του Donetsk προκειμένου να την «απελευθερώσει».
Σημειώνεται πως η Μόσχα έχει διαμηνύσει με σαφήνεια πως οι δύο αυτές περιοχές, όπου έχουν ιδρυθεί και οι αυτόνομες Λαϊκές Δημοκρατίες, δεν πρόκειται να επιστρέψουν ποτέ στην Ουκρανία.
Συνεπώς, το πιθανότερο είναι και εφόσον οι περιοχές αυτές περάσουν πλήρως στον έλεγχο των Ρώσων και των φιλορωσικών δυνάμεων, να προχωρήσουν και αυτές σε ένα δημοψήφισμα ένωσης με τη Ρωσία, που θα σφραγίσει το διαμελισμό της Ουκρανίας και της απώλειας περίπου του 30% του ουκρανικού εδάφους.

Πηγή www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.