Το «χαρτονόμισμα» της FYROM που απεικονίζει τον Λευκό Πύργο! ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ….

Το «χαρτονόμισμα» της FYROM που απεικονίζει τον Λευκό Πύργο! ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ….

Το «χαρτονόμισμα» της FYROM που απεικονίζει τον Λευκό Πύργο! ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ….

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί μια εικόνα που μας έρχεται από τα παλιά, και παρουσιάζει χαρτονόμισμα της FYROM. Είναι πραγματικό;

Την εικόνα του χαρτονομίσματος την είδαμε στο huffingtonpost.gr, katohika.gr, thesecretrealtruth, hellas-now.com κ.α. αλλά κυκλοφορεί στο διαδίκτυο εδώ και 10 χρόνια.

Το παραπάνω χαρτονόμισμα δεν είναι πραγματικό. Το νόμισμα των Σκοπίων είναι το Δηνάριο (денар / ντέναρ, πληθυντικός: денари) και το μικρότερο χαρτονόμισμα που υπάρχει είναι αξίας δέκα Δηναρίων. Αν προσέξετε θα δείτε πως το παραπάνω χαρτονόμισμα δεν αναγράφει πουθενά τη λεξη «ДЕНАР», αλλά «MAKEДHKA», ένα ανύπαρκτο νόμισμα.
Επιπλέον απουσιάζουν αρκετά χαρακτηριστικά που έχουν τα πραγματικά χαρτονομίσματα, όπως η τράπεζα που το έκδωσε, οι υπογραφές, ταινίες ασφαλείας κτλ.

Εκτός από όλα τα παραπάνω δεν θα βρείτε πουθενά φωτογραφία με την πίσω όψη του χαρτονομίσματος, γιατί απλά δεν υπάρχει. Στην πίσω πλευρά αναφέρει ότι «Αυτό είναι χαρτονόμισμα σουβενίρ κι όχι για επίσημη χρήση»

Έχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε για την ιστορία του χαρτονομίσματος με τον Λευκό Πύργο, που ξεκίνησε με μια δημοσιογραφική γκάφα τον Ιανουαρίο του 1992.

Ο Ιος της Ελευθεροτυπίας είχε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα πριν 10 χρόνια και αναφέρει τα παρακάτω:
Ήταν 22 Ιανουαρίου 1992, τις πρώτες εβδομάδες της ανάδειξης του «Σκοπιανού» σε «μείζον εθνικό μας θέμα», όταν η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» κυκλοφόρησε με τον πρωτοσέλιδο αποκαλυπτικό τίτλο: «ΣΟΚ. Ο Λ. Πύργος σε …χαρτονόμισμα των Σκοπιανών!». Το ρεπορτάζ υπογραφόταν απ’ τον Παντελή Σαββίδη και παρέθετε φωτοτυπία των δυο πλευρών του επίμαχου «νομίσματος», που «βρέθηκε στα σύνορα, να το έχει στη διάθεσή του Σκοπιανός που ερχόταν στην Ελλάδα». Η εφημερίδα φρόντισε να κρατήσει πισινή, διευκρινίζοντας ότι «από καμιά πηγή δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί η κυκλοφορία του νομίσματος αυτού στη σκοπιανή αγορά», δεν δυσκολεύτηκε όμως να βγάλει τα συμπεράσματά της: «το ντοκουμέντο» αυτό, διακήρυξε, «δίνει ηχηρό ράπισμα σ’ όλους όσους διατείνονται ότι η αναγνώριση των Σκοπίων ως Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν περιέχει επεκτατικές βλέψεις εις βάρος της Ελλάδος».
Στο αμέσως επόμενο φύλο της, η «Θεσσαλονίκη» ομολόγησε ότι «τελικώς πρόκειται για αναμνηστικό χαρτονόμισμα» κι επιχείρησε να μαζέψει όπως όπως τα σπασμένα. Οι καιροί όμως δεν προσφέρονταν για επιδείξεις δημοσιογραφικής δεοντολογίας πάνω στα «εθνικά μας θέματα». Την ίδια μέρα, το «σουβενίρ» με το Λευκό Πύργο έγινε πρωτοσέλιδο στις φιλοκυβερνητικές αθηναϊκές εφημερίδες «Καθημερινή», «Ελεύθερος Τύπος», «Απογευματινή» κι «Ελεύθερος». Ελάχιστα ήταν τα έντυπα, όπως η «Ε», που κράτησαν την ψυχραιμία τους διατυπώνοντας αμφιβολίες για τη φερεγγυότητα της «αποκάλυψης».”
Ολόκληρο το δημοσίευμα μπορείτε να το διαβάσετε στο iospress.gr

Από τότε η φωτογραφία του χαρτονομίσματος που φυσικά δεν το έκδωσε καμιά τράπεζα, αλλά το πουλούσαν σαν σουβενίρ στη γειτονική χώρα έχει κυκλοφορήσει αρκετά και δεν είναι λίγοι όσοι την έχουν πατήσει με αυτή την εικόνα.

πηγή: ellinikahoaxes

Δημοσίευση στα Social Media

Newskamatero

Related Posts

Αδειάζει η Αθήνα για Δεκαπενταύγουστο: 39 πλοία αναχωρούν σήμερα από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αδειάζει η Αθήνα για Δεκαπενταύγουστο: 39 πλοία αναχωρούν σήμερα από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο

Πιερρακάκης: Γιατί δεν στάλθηκαν SMS του 112 για τη φωτιά στον Υμηττό

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πιερρακάκης: Γιατί δεν στάλθηκαν SMS του 112 για τη φωτιά στον Υμηττό

Create AccountLog In Your Account