ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Το σκίτσο που εξόργισε τον Ερντογάν και προκάλεσε σύγκρουση με την Ολλανδία

1 min read

Μετά την κρίση στις σχέσεις Γαλλίας και Τουρκίας με αφορμή του ανοίκειους χαρακτηρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά το Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, κρίση προκύπτει και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ολλανδία, εξαιτίας μία ανάρτησης του ακροδεξιού Ολλανδού πολιτικού, Γκερτ Βίλντερς.

Ο επικεφαλής του Κόμματος Ελευθεριών (PVV), ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter ένα σκίτσο του προέδρου Ερντογάν, που παρέπεμπε στα επίμαχα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo, συνοδευόμενο από το μήνυμα: «τρομοκράτης».

Το σκίτσο προκάλεσε την αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλία του σε κομματική εκδήλωση στην επαρχία Μαλάτεια (Μελετίνη) της Ανατολικής Τουρκίας, επιτέθηκε κατά του Βίλτερς με οξείς χαρακτηρισμούς.

«Υπάρχει στην Ολλανδία ένα “κακέκτυπο” βουλευτή. Τολμάει να ασχοληθεί μαζί μας. Κατ’ αρχάς να ξέρεις τα όρια σου. Μάθε ποια είναι τα όρια σου. Σκέφτηκες ποιον ακολουθείς; Θα μάθεις τα όρια σου. Εμείς δεν ξέρουμε τι θα πει φασισμός. Ο φασισμός είναι δικός σας. Ζήσαμε τον φασισμό στη Γερμανία, την Ιταλία. Εσείς συμπορευτήκατε με αυτούς. Εμείς το μόνο που ξέρουμε την κοινωνική δικαιοσύνη» ανέφερε.

Στο ίδιο κλίμα και ο εκπρόσωπος του, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος επιχείρησε να συνδέσει τη σύγκρουση των Ευρωπαίων με τον Ερντογάν στο κλίμα της ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη. «Η εχθρότητα προς τους μουσουλμάνους στην Ευρώπη και οι προσπάθειες για την καθυπόταξή τους δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη διογκούμενη εχθρότητα απέναντι στο Ισλάμ, την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» ανέφερε.

Γκερτ Βίλντερς

Ερντογάν: Ο Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία

Τοι Σάββατο, η γαλλική προεδρία κατήγγειλε τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, λόγω της συμπεριφοράς του προς τους μουσουλμάνους.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δηλώνοντας ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ.

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε στο Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

«Η Γαλλία σημειώνει, επιπλέον, την απουσία συλλυπητήριων μηνυμάτων και μηνυμάτων συμπαράστασης εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί», του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε πριν από μία εβδομάδα σε μια ισλαμιστική επίθεση, κοντά στο σχολείο του, στα προάστια του Παρισιού.

Το Ελιζέ επισημαίνει, επίσης, τις «πολύ προσβλητικές δηλώσεις (του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) τις τελευταίες ημέρες, ιδίως το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα».

Η γαλλική προεδρία ζήτησε εκ νέου σήμερα «η Τουρκία να βάλει τέλος στις επικίνδυνες περιπέτειές της στη Μεσόγειο και την περιοχή» και κατήγγειλε την «ανεύθυνη συμπεριφορά» της Άγκυρας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Αξιώσεις έχουν τεθεί. Ο Ερντογάν έχει δύο μήνες για να απαντήσει. Μέτρα θα πρέπει να ληφθούν στο τέλος του έτους», ανέφερε επίσης το Ελιζέ σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανοίκεια επίθεση του Ερντογάν κατά του Μακρόν ήρθε μετά την προβολή σε κυβερνητικά κτήρια της Γαλλίας των επίμαχων σκίτσων του περιοδικού Charlie Hebdo που απεικονίζουν τον Μωάμεθ.

Τα σκίτσα αυτά έγιναν η αφορμή για τον πρόσφατο αποκεφαλισμό καθηγητή από φανατικό μουσουλμάνο. Για πρώτη φορά, ο Εμανουέλ Μακρόν σε ομιλία του έκανε λόγο για τον θρησκευτικό απομονωτισμό, που βασίζεται στις αποσχιστικές τάσεις, γεγονός που, όπως είπε, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη γαλλική κοινωνία..

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μακρόν έδωσε ειδική άδεια προκειμένου κυβερνητικά κτήρια σε όλη της Γαλλία να φωτιστούν με τα σκίτσα του Charlie Hebdo που σατιρίζουν τον Μωάμεθ και έγιναν η αιτία για τον πρόσφατο αποκεφαλισμό του καθηγητή. Η αρχή έγινε με τον φωτισμό κυβερνητικών κτηρίων στο Μονπελιέ και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα.

Προηγουμένως, μέσα στο μήνα, ο Μακρόν δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τον ισλαμικό φανατισμό για τον οποίο όπως είπε, απειλεί να πάρει τον έλεγχο μερικών από τις μουσουλμανικές κοινότητες σε όλη τη Γαλλία, προκαλώντας τη δριμεία αντίδραση του Ερντογάν.

«Ρίχνει το γάντι» στην Ουάσινγκτον

«Η Ουάσινγκτον δεν έχει ιδέα με ποιον έχει να κάνει»: στην προκλητική αυτή δήλωση προχώρησε την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στην κριτική των ΗΠΑ για το αντιπυραυλικό σύστημα S400.

«Οι ΗΠΑ δεν ξέρουν με ποιον έχουν να κάνουν. Μας είπατε να στείλουμε τους S-400 πίσω στη Ρωσία. Αλλά δεν είμαστε κράτος – παρίας, είμαστε η Τουρκία» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μάλιστα, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε στις ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις στη χώρα του.

«Όποιες και αν είναι οι κυρώσεις αυτές, μην αργείτε, εφαρμόστε τες» είπε ο Ερντογάν, εξαπολύοντας παράλληλα «πυρά» κατά των ΗΠΑ για το πρόγραμμα των F-35.

Λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα, την Παρασκευή, ο Ερντογάν διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν θα ζητήσει την άδεια κανενός και ειδικότερα των ΗΠΑ για να προχωρήσει στις δοκιμές των S400.

«Οι δοκιμές ήταν σωστές, έγιναν και συνεχίσουν να γίνονται. Η προσέγγιση των ΗΠΑ δεν είναι δεσμευτική για μας για κανέναν λόγο, γιατί τι νόημα έχει να τους έχουμε αν δεν τους δοκιμάσουμε; Φυσικά και δεν πρόκειται να συμβουλευτούμε τις ΗΠΑ γι’ αυτό το ζήτημα. Όχι μόνο για τους S-400, αλλά για πολλά από τα βαρέα και ελαφριά όπλα μας. Για μερικά από αυτά που έχουν αγοραστεί από τις ΗΠΑ, έχουμε ήδη πραγματοποιήσει δοκιμές και τώρα με παρόμοιο τρόπο θα συνεχίσουμε τις δοκιμές και τις ασκήσεις», δήλωσε ο Ερντογάν στην τουρκική δημόσια τηλεόραση TRT.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.