ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Το «ράλι» των δημοσκοπήσεων: Πόσο πιθανή είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ – Προς διψήφιο ποσοστό η Χρυσή Αυγή

1 min read

Συντριπτικά είναι για την κυβέρνηση όλα τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, ακόμη και αυτά που είναι τα πλέον φιλικά προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ κυμαίνεται σε διψήφια νούμερα, με την αξιωματική αντιπολίτευση να «φλερτάρει» με την αυτοδυναμία, ενώ τρίτο κατά σειρά κόμμα βρίσκεται σταθερά η Χρυσή Αυγή, παρά τις προσπάθειες  από διάφορους κύκλους, να «πλασαριστεί» το ΚΙΝΑΛ του «λεφτά υπάρχουν» και του ΔΝΤ ως το τρίτο κόμμα.

Ειδικότερα ο Λαϊκός Σύνδεσμος όλες οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν σε ποσοστό 8 έως 9,5%, αλλά παραδοσιακά το κόμμα της Μεσογείων λαμβάνει επιπρόσθετα και συν ένα 30% των ποσοστών που του δίνουν οι δημοσκοπικές εταιρείες. 

Να σημειωθεί πως σε ότι αφορά τις αυτοδιοiκητικές εκλογές η «Ελληνική Αυγή», που παρουσιάζει κιόλας τους υποψήφιους συμβούλους για τις περιφερειακές εκλογές αύριο, σε όλες τις έγκυρες δημοσκοπήσεις διατηρεί με ευκολία  τις δυνάμεις που είχε  καταγράψει στις προηγούμενες εκλογές του 2014.

Σε ότι αφορά το ΚΙΝΑΛ εάν η ΝΔ είναι αυτοδύναμη δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση, μένοντας και κάνοντας αντιπολίτευση τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και του… ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να αυξήσει τα ποσοστά του ως ένα διάδοχο σχήμα του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια περίοδο εσωστρέφειας, που θα ακολουθήσει τις εκλογές, όπως είναι εύλογο, θα επιχειρήσει να ανασυνταχθεί για να κάνει νέα «έφοδο» στην εξουσία, με τη διαφορά ότι τώρα όλα τα χαρτιά του θα είναι πρακτικά καμένα.

Έτσι εναπόκειται στις τάσεις εντός του κόμματος να αποφασίσουν και να εφεύρουν το νέο επόμενο αφήγημα για να αντιμετωπίσουν με όση αισιοδοξία γίνεται τις μεθεπόμενες εκλογές.

Η μοίρα των υπολοίπων κομμάτων είναι λίγο έως πολύ προδιαγεγραμμένη. ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων δεν συγκεντρώνουν ελπίδες σε μια πεντακομματική Βουλή, με την Ένωση Κεντρώων μόνο να έχει κάποιες, αλλά ελάχιστες,  ελπίδες.

Αντίθετα η Ελληνική Λύση του Κ.Βελόπουλου μπορεί να γίνει το +1 στο 5 και να μπει στη Βουλή καθώς βρίσκεται μεταξύ 2,5 αγγίζοντας οριακά το 3%, με την κύρια εκλογική του δύναμη να την αντλεί από τη Μακεδονία.

Αυτό που συνάγεται από πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, είναι ότι (και λόγω δημοσκοπήσεων) δε θα έχουμε πρόωρες εκλογές. Έτσι οι αυτοδιοικητικές εκλογές (πρώτος γύρος) και οι ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθούν μαζί στις 26 Μαΐου, όπως δήλωσε άλλωστε και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.

Έτσι οι εθνικές εκλογές πιθανότατα  πάνε για τον Οκτώβριο, αν και θα είναι ψυχολογικά δύσκολο για τον Α.Τσίπρα να χάσει σε τρεις εκλογικές δοκιμασίες μέσα σε πέντε μήνες.

Οι δημοσκοπήσεις

Σε δημοσκόπηση της Metron Analysis στις 2 Φεβρουαρίου είχε καταμετρηθεί διψήφια διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με 12,5 % ενώ η παράσταση νίκης, και αυτή ανοίγει εντυπωσιακά υπέρ της ΝΔ.

Ο διχαστικός λόγος, η πόλωση και η σκανδαλολογία, όπως και οι παροχές ελάχιστα δείχνουν να βοηθούν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην εκτίμηση ψήφου το ποσοστό της ΝΔ διαμορφώνεται στο 37,2%, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ στο 25,1% με αποτέλεσμα η διαφορά να διαμορφώνεται στο 12,1%. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση το ποσοστό της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου ανερχόταν στο 39,6% έναντι 25,2% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 9,1%, το ΚΙΝΑΛ με 7,0%, το ΚΚΕ με 6,1%, ενώ εκτός Βουλής βρίσκονται – με βάση τα ποσοστά – η Ελληνική Λύση με 2,8% (με τάσεις όμως αυξητικές)

το Ποτάμι με 1,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,3%, η Ένωση Κεντρώων με 2,7 %, η Λαϊκή Ενότητα με  1,5%, ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,3%, βκαι άλλοι με 4.0%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική.

Σε άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse στις 28 Φεβρουαρίου  η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στις 11 ποσοστιαίες μονάδες.

Η Νέα Δημοκρατία φέρεται να συγκεντρώνει (επί των εγκύρων) 32,5% έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τρίτη θέση ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 8% το ΚΙΝΑΛ με 7% και το ΚΚΕ με 6%. Εκτός Βουλής φαίνονται και πάλι Ένωση Κεντρώων (2%), Ποτάμι (1%) και ΑΝΕΛ (1%).

Για ακόμη μια φορά «μάχη» για την είσοδό της φαίνεται πως δίνει η «Ελληνική Λύση» που συγκεντρώνει 2,5%. Άλλα κόμματα δήλωσε το 3%, αναποφάσιστο 12%.

Στην Τρίτη κατά σειρά δημοσκόπηση στις 20 Φεβρουαρίου της Public Issue.η ΝΔ αυξάνει και άλλο τη διαφορά της  από το ΣΥΡΙΖΑ με 14,5%.

Η ΝΔ φαίνεται να συγκεντρώνει  39% έναντι 24,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά στην τρίτη θέση τοποθετείται το ΚΙΝΑΛ με 8,5% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 7,5%, ΚΚΕ με 6,5%, «Ελληνική Λύση» στο 3% δείχνει να μπαίνει στη Βουλή, ενώ  Ένωση Κεντρώων με 1,5%, Ποτάμι και ΑΝΕΛ με 1%, ακολουθούν χωρίς αξιώσεις για κάτι καλύτερο.

Ακόμη όμως και στις «φιλικές» για την κυβέρνηση δημοσκοπήσεις το προβάδισμα που καταγράφεται για είναι σημαντικό.

Έτσι σε δημοσκόπηση της Alco για το Οpen στις 26/2 τη Νέα Δημοκρατία προηγείται με 5,7 μονάδες  έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, που ανεβαίνει στο 6,5 με αναγωγή.

Έτσι η ΝΔ  συγκεντρώνει 23,8 μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 18,1.

Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 5,3, το ΚΚΕ με 5,1, το ΚΙΝΑΛ με 4,1.

Εκτός Βουλής βρίσκεται η Ένωση Κεντρώων με 2,7, η Αριστερή Ενότητα με 2,6. Κάτω από το 1,5 βρίσκονται Ανεξάρτητοι Ελληνες με 1,4 και Ποτάμι με 1,3.

Η διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το 6,5% στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων.

Σημαντικό  εύρημα στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση ότι το 59% δηλώνει πως θα συνεχίσει να αποκαλεί τη «Βόρεια Μακεδονία» ως Σκόπια, ενώ το 27% θα την αποκαλεί με τη νέα της ονομασία.

Σε άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας Marc στις 13 Φεβρουαρίου για την Α΄Αθηνών η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ είναι και πάλι διψήφια με 13,1%.  

Σύμφωνα με αυτήν, η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου στην Α’ Αθήνας με ποσοστό 31,2%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στη δεύτερη θέση συγκεντρώνοντας το 18,1% της προτίμησης των ερωτηθέντων.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 5,8% και ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 5,6% και το ΚΚΕ με 4,7%. Αυτά είναι και τα 5 κόμματα που έχουν ποσοστό πάνω από 3% στην δημοσκόπηση.

Ακολουθούν η Ένωση Κεντρώων με 2,5%, η Ελληνική Λύση με 2% και το Ποτάμι με 1,7%. Στη συνέχεια έρχεται η Λαϊκή Ενότητα με 1,7%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν 1,1%.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.