ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

27 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Το μεγάλο «κόλπο»: Η Pfizer τετραπλασίασε την τιμή των εμβολίων της κατά του κορωνοϊού!

1 min read

Το μεγάλο «κόλπο» με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού συνεχίζεται και μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες μετά την άφθονη χρηματοδότηση που εισέπραξαν από τα ταμεία των κρατών σε όλο τον πλανήτη ετοιμάζονται να μονιμοποιήσουν τα υπέρογκα κέρδη τους με πρωτοπόρο την Pfizer η οποία αποφάσισε να τετραπλασιάσει την τιμή του εμβολίου σε περίπου 110 έως 130 δολάρια ανά δόση, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος αγορών της αμερικανικής κυβέρνησης.

Είναι η ίδια εταιρεία που οι συμφωνίες της για την προμήθεια εμβολίων στην ΕΕ διερευνώνται από την Εξεταστική Επιτροπή της ΕΕ καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για «υπόγειες διαπραγματεύσεις» μεταξύ της Pfizer και της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Αυτό σημαίνει πως η τιμή θα τετραπλασιαστεί με την έναρξη του έτους 2023. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Φυσικά εννοείται πως και οι άλλες εταιρείες θα πράξουν τα ίδια κάνοντας ανάλογες «αναπροσαρμογές»

Σημειώνεται ότι ακόμα και τώρα η ελληνική κυβέρνηση επιβάλει στους Έλληνες εργαζόμενους μέχρι το τέλος του έτους είτε να εμβολιαστούν με τα πειραματικά σκευάσματα των φαρμακευτικών εταιριών είτε να πραγματοποιούν rapid tests που θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους για να πάνε στην εργασία τους.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πως το εμβόλιο κατά τoυ Covid-19 θα γίνεται αναμνηστικά κάθε χρόνο όπως αυτό της γρίπης (άσχετα με το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητά του κρίνεται ως ιδιαιτέρως αμφισβητήσιμη).

Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε από τη διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρίας Αντζελα Λούκιν, η οποία, σύμφωνα με το Reuters, είπε ότι αναμένει πως το εμβόλιο -που σήμερα παρέχεται δωρεάν σε όλους- θα διατεθεί χωρίς κόστος σε άτομα που έχουν ασφάλιση, είτε ιδιωτική είτε κρατική.

Όλα αυτά και ενώ υπάρχει ομολογία  κατά την διάρκεια της κατάθεσης της προέδρου διεθνών αγορών της Pfizer, Janine Small, στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, ανωτάτου στελέχους της φαρμακευτικής εταιρείας με την οποία παραδέχτηκε ότι το εμβόλιο κατά του Covid-19 δεν είχε δοκιμαστεί για την ικανότητά του να αποτρέπει την μετάδοση του ιού!

Αυτού του ύψους οι αυξήσεις τιμών δεν εξέπληξαν τη Wall Street, καθώς η χαμηλή ζήτηση για εμβόλια ωθεί τους κατασκευαστές σε τιμολογιακές προσαρμογές, ώστε να «βγουν» οι προβλέψεις εσόδων για το 2023 και εξής.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πληρώνει αυτή τη στιγμή περίπου 30 δολάρια για κάθε δόση Pfizer/BioNTech. Το 2023 η αγορά αναμένεται να περάσει στην ιδιωτική ασφάλιση, καθώς λήγει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία στις ΗΠΑ.

«Πιστεύουμε ότι η τιμή αντανακλά τη συνολική σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας του εμβολίου και δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την πρόσβαση των ασθενών», είπε η Λούκιν.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι είδους πρόσβαση θα έχουν στο εμβόλιο άτομα χωρίς ασφάλιση.

Η Pfizer αναμένει πως η αγορά Covid-19 για ενήλικες θα κινείται σε ετήσια βάση στα επίπεδα της αγοράς αντιγριπικών εμβολίων, αλλά η παιδιατρική αγορά θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθεί.

pronews

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.