ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

2 Μαρτίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Το Ισραήλ ”διαμελίζει” την Τουρκία: Aνοίγει ο ”φάκελος Κουρδιστάν”

1 min read

”Το αυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας συνέχισε την καταστολή του στο κόμμα HDP της αντιπολίτευσης αυτήν την εβδομάδα, επιδιώκοντας να καταδιώξει περισσότερους από τους βουλευτές του”, αναφέρει η Jerusalem Post, η ”φωνή” με λίγα λόγια του Μ. Νετανιάχου. 

Οι Ισραηλινοί, με ένα εκτενές άρθρο, προσπαθούν να γνωστοποιήσουν παγκοσμίως τις διώξεις κατά των Κούρδων, ενώ με ανάλυση-κόλαφο για τη Τουρκία, αναφέρουν πως οι Κούρδοι πρέπει να έχουν δικαιώματα. 

Με λίγα ”στρώνουν” το έδαφος για την αναγνώριση (μελλοντικά) του Κουρδιστάν.

”Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία διεξήγαγε νομικό πόλεμο στα κόμματα της αντιπολίτευσης, έτσι ώστε να παραμείνει στην εξουσία μόνο το κόμμα του ΑΚΡ του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα, η μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων, τείνει να γίνει η μεγαλύτερη φυλακή πολιτικών της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, οι δυτικές δημοκρατίες που συνήθως κηρύττουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία έχουν σε μεγάλο βαθμό σιωπήσει.

Η προδοσία των δημοκρατικών ακτιβιστών της Τουρκίας ήταν μια μακρά, αργή διαδικασία. Πριν από χρόνια, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ισχυρίστηκε ότι πολεμούσε την «τρομοκρατία» η οποία είχε τη μορφή του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν PKK.

Οι περισσότερες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστήριξαν αυτόν τον “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας”.

Ταυτόχρονα, το επιχείρημα ήταν ότι τα μέλη της κουρδικής μειονότητας στην Τουρκία, που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν την «τρομοκρατία», θα μπορούσαν να επιλέξουν δημοκρατική πολιτική αντί για ένοπλη πάλη.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι πολλοί Κούρδοι στην Τουρκία ψήφισαν υπέρ του HDP, του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, βοηθώντας το να περάσει το όριο του 10% για να μπει στο κοινοβούλιο.

Τον Ιούνιο του 2015, το HDP σημείωσε σημαντική επιτυχία στην Τουρκία, λαμβάνοντας έως και 80 έδρες στο κοινοβούλιο των 550 μελών. Αυτό απειλούσε τον στραγγαλισμό του AKP στην εξουσία.

Το ακροδεξιό κόμμα, χάρη στον Ερντογάν, είχε φτάσει στην εξουσία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και προσπάθησε να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα κράτος με πρότυπο τη Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα, τη Βενεζουέλα και την Αίγυπτο.

Για να το επιτύχει αυτό, ο Ερντογάν έπρεπε πρώτα να σιγήσει όλα τα κρίσιμα μέσα.Το δικαστικό σύστημα ήταν ακατάλληλο και τα πανεπιστημιακά τμήματα ήταν γεμάτα με πιστούς του  ΑΚΡ.

Θεωρητικά, τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι δημοκρατικά και έχουν ελεύθερο τύπο. Ωστόσο, η Τουρκία χρησιμοποίησε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ για να απαιτήσει ατιμωρησία για καταστολή και επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ.

Η Άγκυρα απαιτεί επίσης να επιτραπεί να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά να μην αγκαλιάσει καμία από τις δημοκρατικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα βασανιστήρια χρησιμοποιούνται ευρέως στην Τουρκία, όπως και εξωδικαστικές δολοφονίες, απαγωγή προσώπων της αντιπολίτευσης από ξένες χώρες και στοχευμένες δολοφονίες Κούρδων σε άλλες χώρες, όπως η δολοφονία του ακτιβιστή Hevrin Khalaf στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019.

Μόλις το HDP μπήκε στο κοινοβούλιο τον Ιούνιο, το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας έπρεπε να βρει έναν τρόπο να απομακρύνει αυτό το κόμμα της αντιπολίτευσης. Κάλεσε νέες εκλογές και μετά η Τουρκία τερμάτισε την κατάπαυση του πυρός με το ΡΚΚ. Η ιδέα εδώ ήταν να αμαυρώσει το HDP και να δημιουργήσει μια δικαιολογία για να απομακρύνει τα μέλη του από το κοινοβούλιο, κηρύσσοντας πόλεμο εναντίον του PKK και στη συνέχεια ισχυρίζοντας ότι το HDP συνδέεται με το PKK.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα μιας χώρας που δημιουργεί μια ευρέως φανταστική «τρομοκρατική» ομάδα για να πολεμήσει για να σιωπήσει την αντίθεσή της. Η Τουρκία ήταν σε ειρήνη το 2015 και δεν είχε προβλήματα με τις γειτονικές χώρες. Αλλά το AK Party δεν μπορούσε να το αφήσει να συνεχιστεί.

Κάνοντας η Τουρκία  νέες εκλογές το 2015 επιτέθηκε στο PKK και εξαπέλυσε το στρατό της για να καταστρέψει κουρδικά χωριά και πόλεις σε έναν πόλεμο εναντίον ακτιβιστών του PKK.

Ο πόλεμος βοήθησε στη μείωση των ψήφων για το HDP, από 6.058.489 ψήφους σε 5.148.085 ψήφους.

Παρ ‘όλα αυτά, το HDP διέθετε ακόμη το 10% απαραίτητο για να μπει στο κοινοβούλιο με 59 έδρες. Ο Ερντογάν πέρασε στο επόμενο στάδιο, αφού προκάλεσε έναν πόλεμο εναντίον φανταστικών «τρομοκρατών» για να μειώσει την δύναμη του HDP.

Το κόμμα του AKP αφαίρεσε την βουλευτική ασυλία από τα μέλη του HDP το 2016 και άρχισε να συλλάβει την ηγεσία του. Τον Νοέμβριο του 2016, η Τουρκία συνέλαβε τον επικεφαλής του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς ο οποίος φυλακίστηκε μετά από δίκη το 2018, καθώς και άλλα μέλη του κόμματος

Μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, για την οποία κατηγόρησε η Τουρκία έναν πρώην σύμμαχο του Ερντογάν, τον Γκουλέν, οδήγησε σε εκκαθάριση περίπου 150.000 ατόμων από κυβερνητικά γραφεία και λοιπές θέσεις

Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την απόπειρα πραξικοπήματος ως δικαιολογία για να φυλακίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολιτικούς εχθρούς, από ακαδημαϊκούς και δασκάλους έως αστυνομικούς, στρατιωτικούς και άλλους. Οι περισσότεροι δεν είχαν καμία σχέση με το «πραξικόπημα».

Έχοντας φυλακίσει ένα μεγάλο μέρος της χώρας και της αντιπολίτευσης, το κυβερνών κόμμα έθεσε σ δημοψήφισμα στη συνέχεια ένα προεδρικό δημοψήφισμα, για να συγκεντρώσει την εξουσία στα χέρια του Ερντογάν.Το δημοψήφισμα πέρασε. Η Τουρκία έπρεπε τώρα να αυξήσει τους πολέμους της στη Συρία και το Ιράκ για να ισχυριστεί ότι «πολεμούσε την τρομοκρατία» στο εξωτερικό, ως δικαιολογία για τη σιωπή της διαφωνίας στο εσωτερικό

Δημοσίευση στα Social Media