ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
16 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Το Ιράν σκληραίνει τη στάση του στα πυρηνικά, σταματά τις επιθεωρήσεις των ΗΕ

1 min read

Η αρμόδια νομοθετική επιτροπή του Ιράν ενέκρινε έναν νόμο την Τετάρτη, που υποχρεώνει την κυβέρνηση να σταματήσει τις επιθεωρήσεις των Ηνωμένων Εθνών στους χώρους των πυρηνικών της εργοστασίων και να εντείνει τον βαθμό εμπλουτισμού ουρανίου πέρα από το όριο που ορίζεται στην πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης το 2015, αν οι κυρώσεις δεν χαλαρώσουν σε δύο μήνες.

Σε αντίποινα για τη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα του Ιράν την περασμένη εβδομάδα, για την οποία η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ, η επιτροπή ενέκρινε τον νόμο με μεγάλη πλειοψηφία, με επακόλουθο να σκληρύνει τη στάση του Ιράν ως προς το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η επιτροπή είναι επιφορτισμένη με την διασφάλιση ότι οι νόμοι δεν αντιτίθενται στους σιιτικούς ισλαμικούς νόμους ή στο σύνταγμα του Ιράν.

Ωστόσο, η στάση του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο για όλα τα ζητήματα στη χώρα, δεν έχει γίνει γνωστή, μεταδίδει το Reuters.

Σήμερα σε ένα γράμμα, ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου ζήτησε επίσημα από τον πρόεδρο να εφαρμόσει τον καινούριο νόμο, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Υπό τον νέο νόμο, η Τεχεράνη θα δώσει δύο μήνες προθεσμία στα ευρωπαϊκά μέρη της συμφωνίας για να χαλαρώσουν οι κυρώσεις στον πετρελαϊκό και χρηματοπιστωτικό τομέα του Ιράν, οι οποίες επιβλήθηκαν μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν το 2018.

Σε αντίδραση στην πολιτική «μέγιστης πίεσης» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Τεχεράνη, το Ιράν μείωσε σταδιακά τη συμμόρφωσή του με τη συμφωνία.

Ο νόμος που εγκρίθηκε θα καταστήσει δυσκολότερο για τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, να επιστρέψει στη συμφωνία.

Μπάιντεν: Η απόκτηση πυρηνικής βόμβας από το Ιράν ανοίγει το δρόμο σε Σαουδική Αραβία και Τουρκία

Ο Μπάιντεν έχει πει ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στη συμφωνία και θα άρουν τις κυρώσεις, ένα η Τεχεράνη συμμορφωθεί και πάλι πλήρως με τη συμφωνία.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας του 2015, επέκρινε την κίνηση του κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντάς της «επιβλαβή για τις διπλωματικές προσπάθειες» που έχουν στόχο στην χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, η κυβέρνηση θα πρέπει να ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 20% και να εγκαταστήσει προηγμένες φυγοκεντρικές συσκευές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Natanz και στο Fordow.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.