ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Το Ιράν απειλεί με αντίποινα τη Βρετανία για τη σύλληψη δεξαμενόπλοιου στο Γιβραλτάρ

1 min read

Σε διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Τεχεράνη και στο Ιράν ίσως εξελιχθεί η σύλληψη του δεξαμενόπλοιου Grace 1 στο Γιβραλτάρ από μέλη του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ στη Βρετανία, όπως αποκάλυψε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών. Η επιχείρηση έγινε υπό άκρα μυστικότητα τη νύχτα, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι το ιρανικό πλοίο μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

«Τα 28 μέλη του πληρώματος ανακρίνονται ως αυτόπτες μάρτυρες και όχι ως ύποπτοι», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του βρετανικού εδάφους.

Πάνω στο Grace 1 βρίσκονταν κατά κύριο λόγο Ινδοί, αλλά στο πλήρωμα υπάρχουν και υπήκοοι του Πακιστάν και της Ουκρανίας. Στόχος, σύμφωνα με το Λονδίνο, είναι να δοθούν απαντήσεις για την προέλευση του καυσίμου και για τον τελικό προορισμό του – την έρευνα έχουν αναλάβει αξιωματικοί της αστυνομίας και τελωνειακοί. Εάν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν υπάρχει πρόοδος είναι πιθανό να ζητηθεί άδεια από το δικαστήριο για να κρατηθεί το πλοίο μεγαλύτερο διάστημα.

Το Ιράν από τη μεριά του ζήτησε και επισήμως την άμεση απελευθέρωση του Grace 1, καταγγέλλοντας την αναχαίτισή του ως «πράξη πειρατείας». Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην Τεχεράνη Ρομπ Μακέρ κλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο του τόνισε ότι το δεξαμενόπλοιο ήταν σε διεθνή ύδατα – η επιχείρηση του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού έγινε 4 χλμ από το Γιβραλτάρ, σε βάση ανεφοδιασμού. «Η Βρετανία δεν είχε κανένα δικαίωμα να επιβάλει πέραν της επικράτειάς της τις δικές της μονομερείς κυρώσεις, ούτε αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος άλλων χωρών», υποστηρίζει το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, που κατηγορεί το Λονδίνο ότι ταυτίζεται με τη βάναυση πολιτική των ΗΠΑ.

Στον Βρετανό πρεσβευτή, σύμφωνα με το Ιράν, δόθηκαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο πλους ήταν απολύτως νόμιμος. Στο μεταξύ, σε μήνυμά του στο Twitter, το οποίο μετέδωσε το πρακτορείο Mehr, ο Μοχσέν Ρεζαΐ, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος και ταγματάρχης των Φρουρών της Επανάστασης, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να υπάρξουν αντίποινα σε βάρος της Βρετανίας. «Στα σαράντα χρόνια της ιστορίας της η Ισλαμική Επανάσταση δεν προκάλεσε καμία ένταση, αλλά αντιμέτωπη με την αλαζονεία, δεν δίστασε ποτέ να ανταποδώσει», προειδοποίησε.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.