ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

10 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο εξίσου επιβλαβές με το «κανονικό» για τις εγκύους

1 min read

Διπλάσιες πιθανότητες αιφνίδιου θανάτου έχουν τα βρέφη των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν έστω ένα τσιγάρο την ημέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ακόμα και ένα τσιγάρο την ημέρα βλάπτει πολύ σοβαρά την υγεία ενός βρέφους, τονίζει μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας του Σιάτλ.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα πάνω από είκοσι εκατομμυρίων γεννήσεων, μεταξύ των οποίων καταγράφηκαν και πάνω από 19.000 αιφνίδιοι θάνατοι βρεφών και είναι κατηγορηματικοί: Ακόμα και το ένα τσιγάρο την ημέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, διπλασιάζει τις πιθανότητες αιφνιδίου θανάτου στα βρέφη.

«Επιπλέον, εάν είστε καπνίστρια, είναι σημαντικό να το κόψετε αρκετά πριν μείνετε έγκυος», επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνα Τατιάνα Αντερσον, νευροεπιστήμονας στο Ινστιτούτο Έρευνας Παιδιών του Σιάτλ. «Βρήκαμε ότι οι μητέρες που κάπνιζαν τους τρεις μήνες πριν την εγκυμοσύνη και το έκοψαν κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης, εμφάνιζαν επίσης 50% περισσότερες πιθανότητες Συνδρόμου Αιφνιδίου Θανάτου σε σχέση με μη καπνίστριες», συμπληρώνει.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Pediatrics, την Καθαρά Δευτέρ και δείχνουν ακόμα πως εάν οι γυναίκες δεν καπνίσουν κατά την εγκυμοσύνη, ο κίνδυνος αιφνιδίου θανάτου στα βρέφη μειώνεται κατά 22%, γεγονός που μεταφράζεται σε 800 θάνατους ετησίως. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο 3.500 βρέφη πεθαίνουν αιφνιδίως σε όλο τον κόσμο.

Ο δρ Ραούλ Γκούπτα, επικεφαλής γιατρός, προειδοποιεί μάλιστα και για τις συσκευές αντικατάστασης του τσιγάρου, επισημαίνοντας πως δεν μειώνουν τον κίνδυνο: «Η νικοτίνη έχει επίσης συνδεθεί με ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης του βρεφικού εγκεφάλου, και η νικοτίνη υπάρχει στις συσκευές αυτές, άρα ισχύουν όλες οι προειδοποιήσεις: Η νικοτίνη και τα μωρά δεν ταιριάζουν»!

Δημοσίευση στα Social Media