ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Το φθινόπωρο το 3ο μέρος του «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» – Στόχος η αναβάθμιση 600.000 κατοικιών σε μια δεκαετία!

1 min read

Το φθινόπωρο προσανατολίζεται η κυβέρνηση να προκηρύξει τον τρίτο κύκλο του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Οι στόχοι του προγράμματος:

Να μειωθούν οι επτά εισοδηματικές κατηγορίες, αλλά και το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης, που ήταν στο 70%, προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων κυρίως από τη μεσαία τάξη.

Η χρηματοδότηση να γίνεται με απευθείας ενισχύσεις των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών με χαμηλότοκα και μηδενικού επιτοκίου τραπεζικά δάνεια αλλά και με φορολογικές εκπτώσεις.

Στόχος η ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κατοικιών κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία.

Επεξεργάζονται τρόποι με τους οποίους θα μπορέσουν να επιδοτηθούν και τα ιδιαίτερα παλαιά ενεργειακά κτίσματα προ του 1980.

Το ποσοστό επιδότησης με βάση εισοδηματικά κριτήρια

Δύνανται να συμμετάσχουν αποκλειστικά και μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας ή επικαρπίας σε κατοικία με ατομικό (για άγαμο) ή οικογενειακό (για έγγαμο) εισόδημα που δεν θα ξεπερνά τα όρια που θα τεθούν.

Αν δεν ξεπερνά αυτό το πλαφόν, τότε το ποσοστό της επιδότησης του θα εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία στην οποία εντάσσεται.

Θα υπάρχει ανώτατο ύψος δανείων (25.000 ευρώ ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα), ενώ στη διάρκεια αποπληρωμής θα κυμαίνεται από 4 έως 6 χρόνια.

Οι δόσεις του δανείου θα είναι μηνιαίες τοκοχρεολυτικές και το επιτόκιο σταθερό.

Ο τελικός ωφελούμενος θα μπορεί να ζητήσει προκαταβολή σε ποσοστό 70% του αρχικού επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων.

Ποια κτίσματα επιδοτούνται

Το πρόγραμμα αφορά κύριες κατοικίες (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες καθώς και μεμονωμένα διαμερίσματα) αλλά όχι και ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ κατάστημα).

Η κατοικία πρέπει επίσης να υφίσταται νόμιμα, να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία ίση ή χαμηλότερης της “Δ” και να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Το πρόγραμμα θα καλύπτει δαπάνες για:

Αντικατάσταση κουφωμάτων ,εξαιρουμένων των ανοιγμάτων προς εσωτερικούς χώρους του κτιρίου, θερμαινόμενους ή μη (π.χ πόρτα διαμερίσματος)

Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης όπως παντζούρια και ρολά

Εγκατάσταση θερμομόνωσης εντός του κτιρίου χωρίς να καλύπτονται οι δαπάνες για δεξαμενή πετρελαίου και τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας σώματα, καλοριφέρ, ενδοδαπέδιο σύστημα κλπ) . Για να καλυφθούν οι εν λόγω δαπάνες όπως λέβητας που έχει υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές, πρέπει να πιστοποιήσει ο ενεργειακός επιθεωρητής ότι πληρούνται τα κριτήρια ως προς την ανάλυση και την εκπομπή καυσαερίων

Αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού (π.χ ηλιακός θερμοσίφωνας).

Κωστής Χατζηδάκης: Θα δουλέψουν χιλιάδες άνθρωποι!

«Είναι ένα πρόγραμμα χρήσιμο για τα νοικοκυριά, γιατί βοηθάει τις επισκευές, την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους, αλλά χρήσιμο και για τον κατασκευαστικό κλάδο. Θα δουλέψουν χιλιάδες άνθρωποι με αυτό το πρόγραμμα. Είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο είμαι κι εγώ προσωπικά συνδεδεμένος, διότι εγώ το ξεκίνησα το 2009 και θέλω να το στηρίξω. Είναι και ένα πρόγραμμα το οποίο το αγκαλιάζει ο Πρωθυπουργός. Είναι επίσης ενταγμένο στη γενικότερη ενεργειακή και περιβαλλοντικής μας πολιτική γιατί έχει «πράσινο» πρόσημο», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.