ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Το «Εξοικονομώ» αλλάζει με ευρωπαϊκή σφραγίδα

1 min read
  • Πολύ διαφορετικά θα είναι τα κριτήρια των επόμενων προγραμμάτων «Εξοικονομώ» που θα «τρέξουν» στη χώρα μας, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα εγκαταλειφθεί η μέθοδος εξυπηρέτησης κατά σειρά προτεραιότητας, κάτι που δημιούργησε τεράστια προβλήματα σε όλους τους προηγούμενους κύκλους του προγράμματος.

Σε απάντησή της στον ευρωβουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκο Ανδρουλάκη, η Ευρωπαία επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίσα Φερέιρα υπογραμμίζει ότι, σε αντίθεση με το μοντέλο «first come, first served», που ακολούθησε η Ελλάδα, η επόμενη φάση του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» δεν θα διαρθρωθεί με οριζόντιο τρόπο, αλλά βάσει κριτηρίων επιλογής, με έμφαση κυρίως στην επίτευξη υψηλής εξοικονόμησης ενέργειας και στοχεύοντας στις ενεργειακά φτωχότερες κατοικίες.

  • Ουσιαστικά, η επίτροπος επιβεβαιώνει τις δομικές παρεμβάσεις που έχει προαναγγείλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Η προσέγγιση αυτή των ελληνικών Αρχών αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση των όρων των μελλοντικού προγράμματος και να εξασφαλίσει καλύτερη ιεράρχηση των έργων, συνάδει δε με τις συστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την ανακοίνωση για το κύμα ανακαινίσεων και το υψηλότερο επίπεδο φιλοδοξίας του σχεδίου κλιματικών στόχων για το 2030», καταλήγει η Ευρωπαία επίτροπος.

Στόχος το νέο πρόγραμμα να ξεκινήσει να «τρέχει» από τον Σεπτέμβριο

Στόχος είναι να εντάσσονται κατά προτεραιότητα τα φτωχότερα νοικοκυριά και όσα βρίσκονται σε περιοχές όπου επικρατούν ακραίες κλιματολογικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ, η προδημοσίευση για το νέο πρόγραμμα αναμένεται τον Ιούνιο, προκειμένου να ξεκινήσει να «τρέχει» από τον Σεπτέμβριο.

  • Με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, το ΥΠΕΝ φιλοδοξεί να χρηματοδοτήσει την ενεργειακή αναβάθμιση 80.000 κτιρίων με πόρους από το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου (2021-2027) και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.