ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Το ΔΝΤ φρενάρει τις εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ για συλλογικές διαπραγματεύσεις

1 min read

Το χαλί κάτω από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων τραβάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που υπογραμμίζει πως η Ελλάδα πρέπει να «διατηρήσει και να επεκτείνει περαιτέρω την ευελιξία στην αγορά εργασίας».

Υπενθυμίζεται ότι και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, το ΔΝΤ θα έχει ρόλο στην μεταμνημονιακή εποπτεία που θα ασκείται από τα ευρωπαϊκά όργανα – πέραν του ότι, ακόμη και απόντος του ΔΝΤ, η Ευρωζώνη επιμένει στη διατήρηση των κεντρικών μεταρρυθμίσεων που είχαν φέρει τα μνημόνια.

Στην έκθεσή του για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη (διαβάστε την έκθεση του ΔΝΤ – αγγλικά), το Ταμείο σημειώνει ειδικά για την Ελλάδα πως «η μεταρρύμιση στο καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων που είχε υιοθετηθεί το 2011 πρακτικά αντιστράφηκε (με έναρξη ισχύος τον Σεπτέμβριο του 2018), ενισχύοντας τους κινδύνους για την ανταγωνιστικότητα».

Αναφέροντας τις προτεραιότητες που θα έπρεπε να έχει η Ελλάδα, το ΔΝΤ τονίζει πως πρέπει να «διατηρηθεί και να επεκταθεί περαιτέρω η ευελιξία στην αγορά εργασίας, να προωθηθεί ο ανταγωνισμός στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον».

Στις συστάσεις του ΔΝΤ προς την Ελλάδα αναφέρεται ότι πρέπει να «διατηρηθούν οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, και να υιοθετηθούν νομοθετικές αλλαγές που θα ευθυγραμμίζουν το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων με εκείνο των βέλτιστων πρακτικών στην ΕΕ».

Στην Ελλάδα συνιστάται επίσης η επιτάχυνση του ανοίγματος «ρυθμιζόμενων» (κλειστών) επαγγελμάτων και να εφαρμοστούν οι εκκρεμείς συστάσεις του ΟΟΣΑ για να μειωθούν οι φραγμοί στον ανταγωνισμό, με ειδική αναφορά στη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές.

 

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.