ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Το δίλημμα για τον αγωγό Nord Stream 2 – Από το κακό στο χειρότερο η διαφωνία ΗΠΑ και ΕΕ

1 min read

Μαζί με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ αντιτίθενται στον αγωγό, κάνοντας λόγο για μια «κακή συμφωνία» για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Περαιτέρω επιδείνωση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες με αφορμή τον αγωγό Nord Stream 2, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, ασκεί πιέσεις για να σταματήσει ένα σχεδόν ολοκληρωμένο έργο.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNBC, o αγωγός Nord Stream 2 (1.230 χιλιομέτρων) θα γίνει ένας από τους μεγαλύτερους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο.
Είναι σχεδιασμένος να μεταφέρει ρωσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Μαζί με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ αντιτίθενται στον αγωγό, κάνοντας λόγο για μια «κακή συμφωνία» όσον αφορά την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.

Οι επικριτές υποστηρίζουν επίσης ότι ο αγωγός δεν είναι συμβατός με τους ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα και πιθανότατα θα ενισχύσει την οικονομική και πολιτική επιρροή του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin στην περιοχή.
Σύμφωνα με την Gazprom, ο Nord Stream 2 είναι «ιδιαίτερα σημαντικός» σε μια εποχή που η Ευρώπη βλέπει μείωση της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου.
Οι υποστηρικτές του αγωγού καταδικάζουν επίσης τις προσπάθειες «να επηρεάσουν ή να σταματήσουν το έργο για πολιτικούς λόγους».
Ο δρόμος προς το έργο είναι ανώμαλος και περιλαμβάνει την απειλή για περαιτέρω αμερικανικές κυρώσεις, τις εκλογές στη Γερμανία στα τέλη Σεπτεμβρίου και τις αντιδράσει για τη δηλητηρίαση και τη σύλληψη του Ρώσου πολιτικού Alexei Navalny.

Τι διακυβεύεται;

«Η αιτία που είναι τόσο γεωπολιτικά αμφιλεγόμενος έχει να κάνει με το χρονοδιάγραμμα και τι λέει για τη σχέση της Ευρώπης με τη Ρωσία, τη σχέση της Γερμανίας με τη Ρωσία και τις διατλαντικές σχέσεις», δήλωσε η Kristine Berzina από την Alliance for Securing Democracy.
«Ο αγωγός είτε θα κατασκευαστεί είτε δεν θα κατασκευαστεί.
Η Γερμανία παίζει κάποιον ρόλο.
Η Ρωσία βρίσκει εναλλακτικές λύσεις για την επιβολή κυρώσεων, ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί, αλλά δεν παραμένει μεγάλο μέρος αυτού του αγωγού», δήλωσε η Berzina στο CNBC.
Σημειώνεται ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά 94%, με περισσότερα από 1.000 χλμ. του αγωγού και λιγότερο από 150 χλμ. για να μπορέσει η Gazprom να τον ενεργοποιήσει.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ένα πιθανό εμπόδιο θα μπορούσε να είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης στη Γερμανία που αντιτίθεται στον αγωγό.
Οι επόμενες εκλογές στη χώρα, που αναμένεται να διεξαχθούν στις 26 Σεπτεμβρίου, θα καθορίσουν τον διάδοχο της Angela Merkel.
Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι το έργο είναι τόσο κοντά στην ολοκλήρωση που ο Σεπτέμβριος μπορεί να είναι πολύ αργά για την ακύρωση του έργου.
«Μπορούμε να έχουν τελειώσει με τον αγωγό μέχρι τον Σεπτέμβριο, και εάν ολοκληρωθεί ο αγωγός και το αέριο θα ρέει, νομίζω ότι θα είναι ιδιαίτερα να διακοπεί.
Λοιπόν, βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμους λίγους μήνες, ακόμη και εβδομάδες, για να προσδιορίσουμε εάν αυτό το έργο πρόκειται να συνεχιστεί ή όχι», δήλωσε η Berzina.

Είναι αναπόφευκτος ο Nord Stream 2;

Ο Timothy Ash από την Bluebay Asset Management, δήλωσε στο CNBC ότι η δυνατότητα για περαιτέρω παρεμβατικά μέτρα ενδέχεται να αποτρέψει την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 2.
Όταν ρωτήθηκε αν η ολοκλήρωση του αγωγού ήταν αναπόφευκτη, ο Ash απάντησε: «Έτσι φαίνεται, αν και δεδομένης της απειλής για κυρώσεις σε ασφαλιστικά συμβόλαια, αναρωτιέμαι αν οποιοδήποτε αέριο θα είναι σε θέση να ρέει μέσω του αγωγού».
Σύμφωνα με τον Ash, η φύση της διαφωνίας ήταν εν μέρει σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ «σαφώς» θέλουν να προμηθεύουν την ήπειρο με υγροποιημένο αέριο, αλλά υπάρχουν ευρύτερες γεωπολιτικές ανησυχίες.
«Υπάρχει επίσης η αίσθηση από τις ΗΠΑ, ότι η Ευρώπη δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Ζητά από τις ΗΠΑ εγγυήσεις ασφάλειας, αλλά με την πρώτη ευκαιρία ξεπουλιέται στη Ρωσία» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Ο James Waddell από την Energy Aspects δήλωσε στο CNBC ότι οι αμερικανικές κυρώσεις «θα είναι ένα από κύρια εμπόδια» για την ολοκλήρωση του Nord Stream 2.
Ο Waddell αναφέρεται στα μέτρα που ελήφθησαν τον περασμένο μήνα όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στοχευμένες κυρώσεις για τον αγωγό σε μια προσπάθεια να τον καθυστερήσουν.
Συγκεκριμένα, τα μέτρα περιόρισαν τις ποινές σε γερμανικές ή ευρωπαϊκές εταιρείες που βοηθούν στην κατασκευή του αγωγού.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία προσπαθεί να προχωρήσει με το έργο, προσπαθώντας οι εταιρείες να μην έχουν καμία σχέση με τις ΗΠΑ, να μην έχουν Αμερικανούς υπαλλήλους και να μην απαιτείται η πρόσβαση σε δανεισμού με βάση το δολάριο.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία βρίσκει τα δικά της μέσα για την ολοκλήρωση του έργου.
Ο Waddell είπε ότι είχε αμφιβολίες για το αν η Μόσχα θα μπορούσε να μονώσει το έργο «στο σύνολό του», καθώς πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη συνδεθεί με το έργο και άλλες διεθνείς εταιρείες είναι πιθανό να κάνουν δεύτερες σκέψεις προκειμένου να βρεθούν στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων.
Επιπλέον, αναλυτές της Energy Aspects δήλωσαν ότι η απόσυρση της κύριας εταιρείας πιστοποίησης του έργου τον Δεκέμβριο ήταν ένα ακόμα «μείζον» ζήτημα.
Το DNV, που εδρεύει στη Νορβηγία, οφείλει να επαληθεύσει την ασφάλεια και την τεχνική ακεραιότητα του συστήματος αγωγών μετά την ολοκλήρωσή του, αλλά η εταιρεία διαχείρισης κινδύνων και διασφάλισης ποιότητας ανέστειλε τις εργασίες της για το έργο στα τέλη του περασμένου έτους εν μέσω φόβων να επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
«Αυτό το έργο έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με αυτά τα πρότυπα αυτής της εταιρείας πιστοποίησης και ίσως είναι δύσκολο να βρεθεί μια άλλη διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία πιστοποίησης για να πιστοποιήσει αυτό το έργο ως έτοιμο», δήλωσε ο Waddell.
«Και πιστεύουμε ότι χωρίς αυτόν τον τύπο πιστοποίησης μπορεί να γίνει δύσκολο για οποιονδήποτε Ευρωπαίο ρυθμιστή να επιτρέψει πραγματικά ροές μέσω αυτού του αγωγού» συμπλήρωσε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.