ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

22 Μαρτίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Το «Δίδυμο» Χρυσοχοϊδη – Χαρδαλιά εξαγγέλλει σαρωτικούς ελέγχους και ζητά μεγαλύτερη αστυνομική εμπλοκή

1 min read

Μπορεί ο καιρός να βελτιώνεται και ο ήλιος να βγαίνει στις περισσότερες περιοχές της χώρας εντούτοις στην κυβέρνηση επιλέγουν το “μαύρο” και προαναγγέλλουν σαρωτικούς ελέγχους και… απόλυτη προσήλωση στα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα.

Στόχος όπως λένε είναι να αποκρυσταλλωθεί το επιδημιολογικό τοπίο και σίγουρα έως την Παρασκευή, οπότε και είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών με την κοινωνία όμως να “βράζει” και την οικονομία να “καταρρέει”.

Τον τόνο για τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ωστόσο, έδωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δηλώνοντας πως «θα τηρήσουμε τα μέτρα με προσήλωση, με σεβασμό και αυστηρότητα», αμέσως μετά τη σημερινή σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και τοπικών αρχών και φορέων, με αντικείμενο την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην περιοχή που ως άλλοι “στρατηγοί” έδωσαν τις οδηγίες προς τον λαό.

«Τηρήστε τους κανόνες»

«Η Θεσσαλονίκη κατάφερε με κόπο, εκείνο τον φοβερό Νοέμβριο του 2020, να ξεπεράσει το πρόβλημα. Και είμαστε εδώ σήμερα για να μην έχουμε ξανά τα ίδια. Ο ιός έχει έναν φίλο, έναν σύμμαχο, που είναι ο συνωστισμός. Σας παρακαλούμε πάρα πολύ, τηρήστε τους κανόνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοϊδης, επιμένοντας στο υφιστάμενο περιοριστικό πλαίσιο. Στην ίδια κατεύθυνση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε πως «δεν θα αποκλίνουμε από τους κανόνες για να μην υπάρχει διασπορά του ιού. Έχουμε αύξηση κρουσμάτων, δεν έχουμε έκρηξη αυτή τη στιγμή, ωστόσο είμαστε εδώ για να προλάβουμε πιθανή νέα διασπορά και πιθανούς νέους κινδύνους».

Αυστηρή τήρηση και όχι αυστηροποίηση

Αποτυπώνοντας την τρέχουσα κατάσταση σε επίπεδο συναγερμού του κρατικού μηχανισμού, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως «δεν υπάρχει θέμα πανικού, υπάρχει θέμα απόλυτης επιφυλακής», προσθέτοντας με νόημα πως «δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα αυστηρής τήρησης των υπαρχόντων».

Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης, μετά τη σύσκεψη, μετέβη στην αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης για σύσκεψη με αντικείμενο τον συντονισμό και την εντατικοποίηση του ελέγχου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων κατά την πανδημίας, κάνοντας ο ίδιος με το παράδειγμά του κατανοητό το επείγον της συμμόρφωσης με τα υφιστάμενα μέτρα.

Απαγόρευση Κυκλοφορίας

Ως προς την πιθανότητα περαιτέρω χρονικού περιορισμού της κυκλοφορίας, δηλαδή νωρίτερα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, όπως ισχύει σήμερα στην Αττική, «είναι μια εισήγηση που βγαίνει από την πλειοψηφία της επιτροπής ανεξάρτητα αν έχει ειπωθεί δημόσια από ένα ή περισσότερα μέλη της επιτροπής. Εμείς περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής» απάντησε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μολονότι για το εύρος της Περιφέρειας Αττικής ένα τέτοιο μέτρο φαντάζει σχεδόν ανεφάρμοστο, όπως και η απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ των δήμων του λεκανοπεδίου, καθώς θα προκαλέσει περαιτέρω κυκλοφοριακή επιβάρυνση, αλλά και αναντιστοιχία με τη λειτουργία της αγοράς τις καθημερινές.

Κλειστά Γυμνάσια – Λύκεια

Ένα ακόμη πιθανό ενδεχόμενο είναι η επιστροφή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην τηλεκπαίδευση για όλες τις περιοχές (και όχι μόνο για τις κόκκινες), προκειμένου να μειωθεί δραστικά η κινητικότητα στην κοινότητα, άποψη με την οποία συμπαρατάσσεται ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, αλλά δεν κρίνεται μέχρι σήμερα επιβεβλημένη από το ιικό φορτίο. «Από Δεύτερα κλειστές όλες οι βαθμίδες. Και ανοιχτό το εμπόριο αν μπορέσουμε να το κρατήσουμε λόγω οικονομίας, ειδάλλως αναγκαστικά να περιορίσουμε κι αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Εξαδάκτυλος.

Επιστροφή στο click away

Επιπλέον, εξετάζεται η οριζόντια λειτουργία του λιανεμπορίου με την μέθοδο του click away για όλες τις περιοχές (όχι μόνο τις κόκκινες), μολονότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλεί αντιδράσεις τόσο στον εμπορικό κόσμο, όσο και σε κυβερνητικούς παράγοντες.

Ο Άγνωστος Χ

Την κατάσταση επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι «δεν έχουμε στοιχεία για να πούμε ποια δραστηριότητα ευθύνεται» για την αύξηση των κρουσμάτων εκτίμησε στον Θέμα 104,6 ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. 

«Καμία δραστηριότητα δεν συμβάλει από μόνη της, όλες σε συνδυασμό επηρεάζουν, όλα λίγο ως πολύ επιβαρύνουν τη μετάδοση» τόνισε ο Καθηγητής, ενώ υπογράμμισε πως σημασία έχει και η συμπεριφορά των πολιτών. «Όταν καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τότε επέρχεται χαλάρωση που σε συνδυασμό με άνοιγμα δραστηριοτήτων ότι έρχεται αύξηση κρουσμάτων» σημείωσε ο κ. Παρασκευής, παραδεχόμενος ταυτόχρονα πως «στο άνοιγμα μίας δραστηριότητας υπάρχει πάντα κάποιο ρίσκο».

«Καταστροφικά στοιχεία»

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.